Το ΣτΕ αποφασίζει για την υπόθεση Κουφοντίνα – Πότε θα εκδοθεί η απόφαση
Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δ. Κουφοντίνας μετά την έκδοση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας, που του έδειχνε το δρόμο προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την απόφαση Νικολάου, καθώς και την ακύρωση της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το μέλος της 17Ν το οποίο έχει κατέλθει σε απεργία πείνας, μέσω του εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού, ζητάει από το ΣτΕ: 1) την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, 2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και 3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.
Τα επιχειρήματα της πλευράς Κουφοντίνα
Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουφοντίνας η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.
Ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.
Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως προβλέπει ο επίμαχος νόμος.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.
Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr
Το δρόμο της Διοικητικής Δικαιοσύνης, δηλαδή του Συμβουλίου Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων δείχνει το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με το υπ΄αριθμόν 3221/21 βούλευμά του στον Δημ. Κουφοντίνα ώστε να διεκδικήσει τα αιτήματά του σχετικά με τη μη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού και την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.
Συγκεκριμένα το δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες:
-Απορρίπτει ως απαράδεκτα τα αιτήματα κατά της απόφασης της γγ αντεγκλητικής πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.
-Απορρίπτει ως απαράδεκτο ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής (πέραν διότι ήδη έχει απορριφθεί με διάταξη του εισαγγελέα Λαμίας) διότι η εκτελεστότητα των ατομικών πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί χορηγηθεί είτε από την διοικητική που έχει εκδώσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (άρθρο 210 ΚΠΔ)
-Αποφάσισε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανά) μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους, και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας.
Κούρτοβικ:”Δε θα μπορούσε”
Η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα σε δήλωσή της αναφέρει πως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη και μίλησε ουσιαστικά για απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής που δεν μπορούσε να ανατραπεί από ένα “μικρό δικαστήριο περιφερειακής πόλης”:
“Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής”.
Η εισαγγελέας έχει προτείνει από την περασμένη Παρασκευή να απορριφθούν
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Λαμίας πρότεινε να απορριφθεί «ως απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, στο δε αίτημα για ακύρωση της απόφασης Νικολάου η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχτεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα διοικητικά δικαστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επείγουσα αναφορά Βερβεσού: «Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία» Τον Σεπτέμβριο θεμελιώνουν δικαίωμα υφ΄ όρων απόλυσης ο Δ. Κουφοντίνας και έξι ακόμα μέλη της 17Ν Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη – Προκαταρκτική έρευνα για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων από την Αστυνομία Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται»Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr