Το θρίλερ για τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς: Θα επιτρέψουμε να πλήξουν την αξιοπιστία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας;

Κρίνεται η θέση των δυο εκ των 7 εισαγγελικών λειτουργών που επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και μπλόκαρε η Ευρωπαία Εισαγγελέας - Προσβλητικό για τη χώρα θεωρούν το βέτο, δικαστικές πηγές...

NEWSROOM
Το θρίλερ για τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς: Θα επιτρέψουμε να πλήξουν την αξιοπιστία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας;

Η απάντηση ήταν λιτή και ενδεικτική: “11-0”. Με αυτή την διατύπωση σχολίασε δικαστική πηγή, τη στάση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Laura Codruţa Kövesi, η οποία μπλόκαρε την επιλογή των 2 εκ των 7 Ελλήνων εισαγγελέων που θα επικουρούν τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Δημ. Ζημιανίτη.

Όπου τα αριθμητικά δεδομένα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, στην επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών. 11 ψήφοι υπέρ και 0 κατά. Και για τους 7 εισαγγελικούς λειτουργούς, δηλαδή:

-την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου,

-τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και

-τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαο Ορνεράκη, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιο Μουζάκη.

Εν ολίγοις, οι εισαγγελικοί λειτουργοί ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο της χώρας. Και τώρα η Ευρωπαία Εισαγγελέας, έρχεται να ζητήσει επιπλέον “πληροφορίες” για τους δυο εκ των ορισθέντων, “αν διαθέτουν τα προσόντα” , αμφισβητώντας τελικά όχι τους δυο εισαγγελείς Εφετών, αλλά κυρίως το κύρος του Ελληνικού Δικαστικού συστήματος. Γιατί απλώς θέτει εν αμφιβόλω το κύρος της επιλογής του ΑΔΣ , τα κριτήρια που έθεσαν και τελικά την αμεροληψία τους. Πρακτική η οποία προφανώς δεν -μπορεί να -είναι ανεκτή από την ελληνική Πολιτεία, γι΄ αυτό και όπως πληροφορείται το dikastiko.gr, υπάρχει σαφής ενόχληση τόσο στον Άρειο Πάγο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το βέτο

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε μετά την επιλογή, αλλά προφανώς ξεκινά από το προηγούμενο διάστημα και είχε να κάνει με τις επιλογές προσώπων που επιθυμούσαν διάφορες πλευρές. Όταν έγινε η ομόφωνη επιλογή από το ΑΔΣ, αυτές τέθηκαν ενώπιον της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τελική έγκριση. Προφανώς λοιπόν, επειδή η ίδια η Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέας, δεν μπορεί να έχει εικόνα των προσώπων που επιλέγονται από τις εγχώριες αρχές, προβλέπεται πως αν χρειαστεί ζητούνται πληροφορίες από τον ευρωπαίο εισαγγελέα της χώρας, εν προκειμένω από τον Δημ. Ζημιανίτη. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν να τεθεί βέτο για τους δυο εισαγγελείς εφετών που είχαν επιλεγεί ομοφώνως , τον Οδυσσέα Τζορμπατζόγλου και την Αμαλία Μπακαλώνη. Μάλιστα αποφασίστηκε να ζητηθούν επιπλέον πληροφορίες για τα… προσόντα τους.

Επιστολή

Με επιστολή της η Laura Codruţa Kövesi , ζητεί επιπλέον πληροφορίες από τους ίδιους π.χ με πόσες υποθέσεις που αφορούν σε ευρωπαϊκές απάτες έχουν ασχοληθεί. Αν προσπεράσει κανείς την καταφανή παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού τέτοιο ερώτημα δεν τέθηκε σε κανέναν άλλο υποψήφιο, προκύπτει πως π.χ από το 2017 τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές απασχόλησαν συνολικά 35 υποθέσεις. Από αυτές οι 13 αφορούν υποθέσεις στον Πειραιά, και από αυτές τις 4 χειρίστηκε ο κ.Τσορμπατζόγλου.

Επίσης πέραν του γεγονότος ότι πρόσφατα προήχθη από Αντεισαγγελέα σε Εισαγγελέα Εφετών ομόφωνα με 15-0, έχει και σαφή ευρωπαϊκή εμπειρία αφού έχει υπηρετήσει τέσσερα χρόνια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ποινικο-δικονομικής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γνωρίζει πέντε γλώσσες, έχει μεταπτυχιακά κλπ. Τα προσόντα σε εμπειρία, γλώσσες και μεταπτυχιακά έχει και η κ. Μπακαλώνη.

Άρα πόθεν προέρχεται η αμφισβήτηση και κυρίως ποια είναι η στόχευση όλων αυτών; Γιατί τα θρυλούμενα για προσπάθεια να βγουν από τη μέση οι συγκεκριμένοι προς χάριν άλλων προσώπων, προφανώς πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμα στην πρακτική δικαστικών λειτουργών και κυρίως με αυξημένο θεσμικό ρόλο. Άλλως το θεσμικό πλήγμα θα είναι τεράστιο…

Το παρασκήνιο

Στην όλη υπόθεση υπάρχει πάντως και άλλο παρασκήνιο, που μπορεί να σχετίζεται μπορεί και όχι και εκτυλίχθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας Δημ. Ζημιανίτης ειχε ζητήσει εγγράφως, πριν γίνει η επιλογή από το ΑΔΣ, να συνομιλήσει (ως π.χ συνέντευξη) με τους υποψήφιους για τις επτά θέσεις των εντεταλμένων εισαγγελέων της EPPO. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα του κ. Ζημιανίτη απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα.

Απόφαση

Οι δυο έλληνες εισαγγελείς έστειλαν απαντητικά έγγραφα στην Ευρωπαία Εισαγγελέα και πλέον απομένει η αξιολόγησή του από το αρμόδιο όργανο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πάντως πως η υπόθεση θα έχει μέλλον και κυρίως ποικίλες αντιδράσεις όπως κι αν καταλήξει…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ