Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τουρκικό ΣτΕ: Σήμερα η δίκη για την μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί- Θα επιστρέψει το «μπαλάκι» στον Ερντογάν;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τουρκικό ΣτΕ: Σήμερα η δίκη για την μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί- Θα επιστρέψει το «μπαλάκι» στον Ερντογάν;

Οι 11 δικαστές του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας θα συζητήσουν σήμερα την αίτηση θεολογικών οργανώσεων που ζητούν να μετατραπεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας κι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως σε τζαμί.

Οι δικαστές του ΣτΕ θα κληθούν να αποφασίσουν αλλά η εφημερίδα Αχβάλ, αναφέρει πως ενδεχομένως το τουρκικό δικαστήριο θα αφήσει την απόφαση για την Αγία Σοφία στον Ερντογάν . Σύμφωνα με την εκδοχή της εφημερίδας , μέσα σε διάστημα 15 ημερών το δικαστήριο θα εκδώσει την ετυμηγορία του ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Έτσι η απόφαση θα ανήκει στον Ερντογάν. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που επιχειρείται η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς, και μάλιστα ενώ ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σπεύδει να προκαταλάβει την ετυμηγορία των 11 δικαστών. Η Γενί Σαφάκ κυκλοφόρησε χθές με κύριο θέμα του πρωτοσέλιδού της “Ενθουσιασμός για την Αγιά Σοφιά”, ενώ φιλοξενεί και δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 79,4% θεωρεί τη μετατροπή του παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείου σε τζαμί, ως επείγουσα.

Έξαλλοι οι Αμερικανοί

Σημαντική είναι πάντως η παρέμβαση των αμερικανών οι οποίοι δια τους υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καλούν την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος τονίζοντας: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους. Αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του – που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

Ο Πατριάρχης

Τα διεθνή μέσα αναπαράγουν την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που μεταδόθηκε από το Ασόσιέιτεντ Πρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα σε όλη την υφήλιο.

Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ και η Αγία Σοφία, η οποία λόγω της ιερότητος της είναι ένα ζωτικόν κέντρον εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση θα διασπάσει τους δυο αυτούς κόσμους και μάλιστα εις μιαν στιγμήν κατά την οποία η ανθρωπότης , η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω και της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοϊου έχει αναγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού. Θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνον εις τον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία, η οποία κάνει τους πιστούς των δυο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν το μεγαλείο της να γίνει. τοπίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Ο ναός της Του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλως ένα εκ των σπουδαιοτέρων μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού κλασσικό είναι εαυτό που πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής που.

Ο τουρκικός λαός έχει τη μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου ως μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος και σύμβολο συναντήσεως , διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, κατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι αυτή η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόησης ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής δια τον σύγχρονον κόσμο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ