Τραγωδία στο Μάτι: Πολιτική στοχοποίηση κατήγγειλαν η Ρ. Δούρου και ο Γ. Καπάκης

Ζήτησαν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη στις απολογίες, αλλά αρνήθηκαν τις ευθύνες τους.

NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Πολιτική στοχοποίηση κατήγγειλαν η Ρ. Δούρου και ο Γ. Καπάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απολογίες για την τραγωδία στο Μάτι της Ρένας Δούρου και του Γιάννη Καπάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε επιχείρηση πολιτικής στοχοποίησης, σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη φονική πυρκαγιά.

«Καμία συγγνώμη δεν θα είναι ποτέ αρκετή» είπε στην αρχή της απολογίας της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. «Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δικη μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς» είπε η κ. Δούρου.

Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι η υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και η ίδια στοχοποιήθηκε. «Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι βρήκαν την ευκαιρία να με στοχοποιήσουν. Έστελναν μηνύματα «μην ψηφίσετε τη φόνισσα». Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019. Εγώ δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως «μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο»» σημείωσε.

«Ψευδές πως έχασε η Αυτοδιοίκηση την εντολή εκκένωσης» 

Η ίδια αναφέρθηκε στον ισχυρισμό ότι η πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης και η τοπική αυτοδιοίκηση την έχασε, υπογραμμίζοντας πως αυτό ήταν ψευδές.

«Όλοι παραδέχονται ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. Κυρίως με αυτό αλλά και άλλα δημοσιεύματα έγινα κατηγορούμενη» ανάφερε.

Στο ίδιος μήκος κύματος για στοχοποίησή του κινήθηκε και ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος επίσης ξεκίνησε την απολογία του εκφράζοντας το σεβασμό του στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και έκανε λόγο για μια ημέρα που τον σημάδεψε κατά την απολογία του στο δικαστήριο.

Γιάννης Καπάκης: «Στοχοποιήθηκα όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους»

Όπως ανέφερε «η θέση του κατηγορουμένου είναι και μια ευκαιρία να εκθέσω την αλήθεια. Η δίκη είναι και πολιτική καθώς στοχοποιήθηκα όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Αρκεί να δείτε τα δημοσιεύματα. Γράφανε ότι εκείνη την ημέρα δεν ήμουν στο ΕΣΚΕ τι και αν το διέψευσα;»

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Οι αρμοδιότητες που είχα ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δεν με θέτουν πάνω από τον πρωθυπουργού. Έχουν να κάνουν με εκπόνηση σχεδίων χάραξης στρατηγικών. Η Γενική Γραμματεία είναι ένας καινούργιος θεσμός, ιδρύθηκε το 1995. Σε καμία περίπτωση εγώ ως ΓΓ δεν μπορώ να δώσω εντολές σε αποκεντρωμένα όργανα» ανέφερε ο κατηγορούμενος εξηγώντας στη συνέχεια πως το 112 δεν ήταν σε λειτουργία και κυρίως ότι δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα αποστολής μαζικών μηνυμάτων σε πολίτες.

Τραγωδία στο Μάτι: Οι ευθύνες σε Τόσκα, Σκουρλέτη και Πυροσβεστική

Φτάνοντας στην επίμαχη ημέρα, επεσήμανε ότι ήδη ότι από την προηγούμενη ήταν όλοι ενήμεροι για το τι πρέπει να πράξουν. «Το πρωί κάναμε και σύσκεψη και λίγο μετά τις 12 ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στη  Κινέττα. Πήγα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) για να έχω μια καλύτερη ενημέρωση.  Εκείνη την ημέρα εκδηλώθηκαν 14 μεγάλες πυρκαγιές. Στο ΕΣΚΕ για τη πυρκαγιά στη Κινέττα ήρθε μετά από λίγο ο κ. Τόσκας και πιο αργά ο κ. Σκουρλέτης.  Ενημερωνόμουν από Φωστιέρη. Γύρω στις 18:00 καθώς οι καιρικές συνθήκες έγιναν χειρότερες, ο αρχηγός του ΠΣ μου είπε για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Επικοινώνησα με τους ομολόγους μας να μας στείλουν εναέρια μέσα για βοήθεια. Μου υπέβαλλε το αίτημα στις 18:00, το αίτημα υποβλήθηκε στις 18:41, υπήρχε και έλλειψη σε μέσα γιατί υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά στη Σουηδία. Επανήλθαμε με περισσότερα τηλέφωνα και τη νύχτα άρχισαν να έχουμε προσφορές καναντέρ από Ισπανία, Ιταλία. Όλη αυτή τη ώρα που ασχολούμασταν με αυτά τα πράγματα έφταναν πληροφορίες για φωτιά και ότι έχει περάσει τη Λ. Μαραθώνος».

«Στις 9.30 έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί» δήλωσε ο κ. Καπάκης

Σε εκείνο το σημείο ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι συγκλήθηκε το ΚΣΟΠ και περίπου στις 8 ξεκίνησε η διαδικασία. «Δεν ήταν εύκολο γιατί συμμετέχουν όλοι οι ΓΓ υπουργείων, αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας, επικεφαλής ΕΚΑΒ, κ.λπ. Καταφέραμε να τους μαζέψουμε γύρω στις 9:30 μ.μ. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΙ από την ενημέρωση που είχαμε στις 9:30 εγώ έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί. Γιατί είχαν κλήσεις για ασθενοφόρα. Βγαίνοντας από το ΚΣΟΠ στις 11 αρχίσαμε να μαθαίνουμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ ότι μας είχαν αναφέρει..».

 Ένταση με συγγενή θύματος προκλήθηκε όταν ο Γιάννης Καπάκης αναφέρθηκε στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών και ειδικότερα η αναφορά σε 5.000 ανθρώπους. «3.000 ήταν επιτέλους!» ξέσπασε ένας συγγενής θύματος με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του ζητά να περάσει έξω.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr