Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Συνεχίζει την αποκαλυπτική κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος – Τι είπε για απειλές, αλλά και απουσία εναέριας επιτήρησης – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ευθύνες που επέρριψε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα νέα στοιχεία για τη φονική τραγωδία που αναμένεται να δώσει, απαντώντας σε ερωτήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Συνεχίζει την αποκαλυπτική κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος – Τι είπε για απειλές, αλλά και απουσία εναέριας επιτήρησης – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Ευθύνες υψηλά ιστάμενων, ακόμη και απειλές που δέχθηκε περιέγραψε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος στην κατάθεσή του κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις στη δίκη για το Μάτι. Η κατάθεσή του συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα.

Στην αποκάλυψη πως δέχθηκε απειλές από τον τότε υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και κατηγορούμενο στη δίκη Βασίλη Ματθαιόπουλο προχώρησε όπως έγραψε το dikastiko.gr κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ο κ. Λιότσιος. Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου έκαναν ένσταση προκειμένου να μην υποβληθούν ερωτήσεις για το ζήτημα αυτό, αφού είναι αντικείμενο άλλης δίκης, με το δικαστήριο να την απορρίπτει.

«Κατά τη διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης απέστειλα ερωτήματα στο πυροσβεστικό σώμα. Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό,τι ζήτησα το έλαβα. Όμως βρήκα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π. Σ για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ. Γνώριζα τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για καριέρα σου. Δεν έδινα σημασία. μόλις είδα αντιδράσεις πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο ξανά» κατήγγειλε ο μάρτυρας.

Λίγες ημέρες πριν παραδώσει την πραγματογνωμοσύνη του, όπως ανέφερε ο κ. Λιοτσιος «δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε «πάμε να τα πούμε από κοντά». Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι… Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα εαυτό σου, θα σε βρει το ένα το άλλο. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα» κατάθεσε.

Δίκη για το Μάτι

Eurokinissi

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα περιστατικό που τον θορύβησε για τη ζωή του. «Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. Περίπου 200-300 μέτρα μετά φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από μηχανή που ήταν μόλις δύο ετών. Το πρωί την πήγα στον αντιπρόσωπο να την δει. Μου λέει «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο κάνε». Του λέω «τι λες;». Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα» είπε.

Δίκη για το Μάτι: Δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση

Στις αποκαλυπτικές αναφορές του σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ο μάρτυρας υποστήριξη πως δεν υπήρξε σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα εκκένωσης την περίπτωση της φωτιάς στην Κινέτα σε αντίθεση με τα όσα έγιναν τελικά στο Μάτι και οδήγησαν 104 ανθρώπους στο θάνατο.

«Η αντίδραση των υπεύθυνων στην Κινέτα ήταν άμεση. Αν και υπήρξε μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων, η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος και έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Όμως οι πολίτες που βρέθηκαν σε οικισμούς που ήταν κοντά, απομακρύνθηκαν γρήγορα για αυτό το λόγο σημειώθηκαν μόνο 14 ελαφροί τραυματισμοί. Αντίθετα στο Μάτι αν και η κατάσταση ήταν γνωστή πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια και δεν δόθηκε η εντολή απομάκρυνσης», ανέφερε ο κ. Λιότσιος.

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

Παράλληλα, σε ερώτηση που δέχτηκε για τη δράση του λιμενικού, ο μάρτυρας ανέφερε πως το λιμενικό δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα. «Μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα».

Ο μάρτυρας στο πλαίσιο των καταθέσεων του έχει προχωρήσει σε σημαντικές επισημάνσεις, όπως ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά δεν είχε δοθεί εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ενώ δεν δόθηκε ούτε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής.

«Όταν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 4 αυξάνονται και δυνάμεις και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια» είπε, ενώ «έδειξε» ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό εναέριας επιτήρησης τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ, εξηγώντας πως το σχετικό αίτημα αποστέλλεται από το ΕΣΚΕ στο ΓΕΑ ή την προηγούμενη ημέρα για την επόμενη ή μέχρι τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ