Τράπεζες “κλείνουν” τις πόρτες σε άτομα με αναπηρία – “Η υποχρέωση λήψης μέτρων πρόσβασης αποτελεί υποχρέωση” λέει ο Συνήγορος του Πολίτη
Η παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων αυτών στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Αποδέκτης αναφορών έχει γίνει επανειλημμένα ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) σχετικά με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες κατά την πρόσβασή τους σε τραπεζικές υπηρεσίες, λόγω ιδίως της απουσίας μέτρων εύλογων και πρόσφορων προσαρμογών που θα επιτρέψουν ή θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις οικείες υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του επισημαίνει ωστόσο ότι «η υποχρέωση λήψης των συγκεκριμένων μέτρων αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, προκειμένου να αντισταθμιστεί η πρόσθετη και δυσανάλογα επαχθής δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών που έχουν κάποια αναπηρία».
Δυσχέρεια ΑμεΑ σε τράπεζες
Σύμφωνα με μία από τις αναφορές, που δέχθηκε η κα ***, κοινωνική λειτουργός του Δήμου ***, υπέβαλε στην Αρχή αναφορά εκ μέρους του ωφελούμενου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», κου ***, ατόμου με αναπηρία (ποσοστό αναπηρίας 85%) και με αδυναμία μετακίνησης, με την οποία διαμαρτύρεται για το πρόβλημα εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζει από Τράπεζα στην προσπάθειά του να δηλώσει την αλλαγή του αριθμού του κινητού του τηλεφώνου, για να μπορέσει στη συνέχεια να ενεργοποιήσει το e-banking προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς του.
Όπως αναφέρει, σε επικοινωνία που είχε η ίδια με το κατάστημα της Τράπεζας *** (επί της οδού ***) -στις 27/09/2024 δια ζώσης με τη Διευθύντρια του καταστήματος, στις 3/10/2024 τηλεφωνικά μέσω της γραμμής … και στις 3/10/2024 μέσω e-mail το οποίο δεν έχει απαντηθεί- ενημερώθηκε ότι οι ως άνω διαδικασίες μπορούν να γίνουν μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία και ότι δεν είναι εφικτό να γίνει με άλλο τρόπο (π.χ. skype). O συγκεκριμένος, ωστόσο, πολίτης, ο οποίος μένει μόνος του, αδυνατεί να μετακινηθεί λόγω της αναπηρίας του και για να μεταβεί στην τράπεζα αυτοπροσώπως θα πρέπει να μισθώσει ασθενοφόρο, γεγονός που συνεπάγεται δυσανάλογο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Συνήγορος απευθύνθηκε εγγράφως προς την Τράπεζα εστιάζοντας στην αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις τραπεζικές υπηρεσίες, ως μέτρο εύλογων προσαρμογών για την επίτευξη μιας πραγματικής ισότητας.
Ο Συνήγορος με το έγγραφό του κατεδείκνυε «τη σημασία που έχει η διασφάλιση ευχερούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές ή εξ αποστάσεως τραπεζικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αποτελεί κατεξοχήν μέσο διευκόλυνσης των συναλλασσόμενων με αναπηρία».
Η Τράπεζα ανταποκρινόμενη ενημέρωσε εγγράφως τον Συνήγορο ότι έχει υιοθετήσει σχετικές οδηγίες για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης για την ικανοποίηση του αιτήματος του αναφερόμενου. Στη συνέχεια, ο Συνήγορος ενημερώθηκε ότι τελικά, μετά την παρέμβαση της Αρχής, το πρόβλημα διευθετήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΠΑ: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που χαρακτηρίζεται «ήττα» για τον Ντ. Τραμπ Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο Έλληνας Δικαστής του ΕΔΔΑ – Τι συζητήθηκε Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Hellenic Train – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Ι. Μπούγας: “Με τον Δικαστικό Χάρτη το ποσοστό των παραγωγικών δικαστηρίων αγγίζει το 60%”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr