Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Δεν υποχώρησε, επέστρεψε για συντήρηση – Η Ελλάδα ως μικρή χώρα κινείται με κομπλεξ
«Δεν πρόκειται για υποχώρηση», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και τουρκική αντιπολίτευση από την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως «το Oruc Reis γύρισε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ανεφοδιασμό» και πως «γι’ αυτό δεν δημοσιεύτηκε νέα Navtex». Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την έκκληση για επιστροφή στον διάλογο, είπε ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, ενώ αναφορικά με τις προϋποθέσεις, σημείωσε: «Εμείς λέμε όχι προϋποθέσεις, γιατί οι χώρες που εμπιστεύονται τους εαυτούς τους κάθονται στο τραπέζι χωρίς όρους. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις, τότε λέμε κι εμείς ότι έχουμε τις δικές μας. Και ο όρος μας είναι η απόρριψη του χάρτη της Σεβίλλης. Αν δεν παραιτηθούν από το χάρτη της Σεβίλλης, η ένταση δεν τελειώνει.
Η Ελλάδα μπορεί να αποσυρθεί. Γιατί να αποσυρθεί η Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα απέναντι στην αποφασιστικότητά μας αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της και ως μικρή χώρα κινείται με βάση συμπλέγματα. Από τη μια προσπαθεί να κάνει επίδειξη ισχύος έχοντας πίσω της τη στήριξη της ΕΕ, αν και όλα πέφτουν στο κενό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Κάποιες άλλες φορές προβαίνει σε παρενοχλήσεις, αλλά πήρε το μάθημα που έπρεπε. Την προειδοποιούμε κάθε φορά.
Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου», ενώ τόνισε πως η «η Γαλλία επιτίθεται παντού, θέλει να δείξει πως είναι ο “ηγέτης”». Τέλος, σχετικά με τις κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν τις περιμένει αλλά υπάρχει πιθανότητα και πως τις κυρώσεις τις θέλουν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος.
Τουρκική αντιπολίτευση: Το Oruc Reis υποχώρησε
Για υποχώρηση της κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο με την απόσυρση του Oruc Reis κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα βλέπει την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis ως “υποχώρηση”».
Στην ανακοίνωση καλείται μάλιστα το κυβερνών κόμμα ΑKP να μην απεμπολεί τις αξίες του έθνους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσει κέρδη στην εσωτερική πολιτική.
One man… εξωτερική πολιτική
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει αναγάγει την εξωτερική πολιτική σε one man show, ενώ θα έπρεπε να εμφανίζεται ως μία συνολική πολιτική του κράτους. «Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη οι εξωτερικές υποθέσεις να εμφανίζονται ως πολιτικές του κράτους, η Τουρκία είχε γίνει ένα one man σόου, το οποίο αποκλείει ακόμη και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τη γραφειοκρατία».
«Πηγή ανησυχίας» η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο
Επιπλέον, το CHP χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίσκεψη Μάικ Πομπέο στη Μεγαλόνησο, καθώς και τα πρόσφατα πρωτόκολλα μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρο. Αναφορικά με το μνημόνιο συναντίληψης, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών εγγυήσεων του Λονδίνου και της Ζυρίχης του 1960. Επίσης, η μη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με αξιωματούχους του ψευδοκράτους κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο αποτελεί –σύμφωνα με το CHP- μεγάλη ασέβεια απέναντι στην τουρκική παρουσία στο νησί.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr