Τσιάρας: Εφαλτήριο μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη ο νέος νόμος για την Εθνική Σχολή Δικαστών
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τους τελευταίους 30 μήνες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης
Ως βάση μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τον νέο νόμο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας της 28ης Εκπαιδευτικής Σειράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Με τον νέο νόμο για την Εθνική Σχολή Δικαστών που προβλέπει την υποχρεωτική διαρκή επιμόρφωση τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και των εν ενεργεία δικαστών χτίζεται μια νέα γενιά δικαστών, που θα μπορούν να υπηρετούν το λειτούργημά τους, με περισσότερες, πιο σφαιρικές και συνάμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Με περισσότερη εμπειρία, μέσω της πρακτικής άσκησης, πριν εισέλθουν στο δικαστικό σώμα. Με περισσότερα κίνητρα να επιμορφώνονται. Με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες τους, χωρίς αναστολές απέναντι στην αξιολόγηση, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά για τη λειτουργία της νέας Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών, η οποία υποδέχεται την πρώτη εκπαιδευτική σειρά. «Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο του Ειρηνοδίκη. Και αναβαθμίζει, παράλληλα, την ποιότητα της Δικαιοσύνης για τους πιο ευάλωτους και πιο αδύναμους. Αναβαθμίζει την ποιότητα της Δικαιοσύνης για εκείνους τους συμπολίτες μας που την έχουν περισσότερο ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τους τελευταίους 30 μήνες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, όπως οι αλλαγές στους Κώδικες, η ψηφιοποίηση του συστήματος και η θεσμοθέτηση των εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης διαφορών και υποστήριξε πως «το δικαστικό σύστημα είναι θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και δείκτης της ποιότητας της δημοκρατίας μας, αλλά, ταυτόχρονα, είναι καταλύτης για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην τελετή ορκωμοσίας της 28ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρία και Κύριοι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων,
Κύριε Γενικέ Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών,
Αγαπητοί σπουδαστές της 28ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών,
Πριν από δύο χρόνια, με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης υποδεχόμουν για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την αίθουσα την 26η εκπαιδευτική σειρά της Εθνικής Σχολής Δικαστών, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Σχολή, αλλά και σημαντικές τομές που θα αλλάξουν συνολικά τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Δύο χρόνια αργότερα, στέκομαι ενώπιον των επιτυχόντων της νέας, της 28ης εκπαιδευτικής σειράς, κοιτάζοντας πίσω, σε όσα καταφέραμε.
Στις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στους Κώδικες, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στη Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Στη θεσμοθέτηση των Ειδικών Τμημάτων, στο Νέο Γραφείο για τα Στατιστικά της Δικαιοσύνης.
Στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών, όπως το νέο πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση.
Κοιτάζουμε πίσω, με περηφάνια για όσα καταφέραμε, αλλά διατηρούμε το βλέμμα μπροστά. Μπροστά και ψηλά, σε όσα πολλά έχουμε ακόμα να κάνουμε.
Στις νέες τομές που έχει ανάγκη το δικαστικό μας σύστημα:
Στις πολιτικές για την ταχύτερη διείσδυση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών που θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, όπως το νέο πλαίσιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία, που τίθεται το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.
Στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, στον οποία ενισχύονται και αποκτούν πραγματικά το ειδικό βάρος που τους αναλογούν οι έννοιες της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, οι οποίες διασφαλίζουν τη συνταγματική επιταγή για προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστών.
Στη διεύρυνση της ηλεκτρονικής στρατηγικής για τη δικαιοσύνη, ώστε να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες διαδικασίες. Αλλά και στην εμβάθυνση της, στις ήδη υπάρχουσες.
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως κάθε όραμα, μετατρέπεται σε παραίσθηση, αν δεν υπηρετεί βασικές αρχές και αξίες, έτσι και κάθε πολιτική είναι θνησιγενής, αν δεν εντάσσεται και δεν υπηρετεί μια ευρύτερη στρατηγική με συγκεκριμένη στοχοθεσία και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.
Για αυτό, πρέπει να θεμελιώνεται σε σταθερές, γερές, σε στέρεες βάσεις, ικανές να στηρίξουν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές.
Γι’ αυτό άλλωστε, οι μεγαλύτερες τομές στη δικαιοσύνη, εκκινούν από εδώ, από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Από το φυτώριο της επόμενης γενιάς των δικαστών, από το εκκολαπτήριο των νέων δικαστών και εισαγγελέων.
Το οποίο θα λειτουργεί, πλέον, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, δίνοντας όχι μόνο θεωρητική κατάρτιση.
Αλλά μαθαίνοντας τους σπουδαστές της να εμβαθύνουν και να διευρύνουν συνεχώς τις γνώσεις τους.
Κυρίες και Κύριοι Σπουδαστές,
απευθύνομαι σε εσάς, στους επιτυχόντες της 28ης εκπαιδευτικής σειράς, που δώσατε με επιτυχία τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων στην ΕΣΔΙ γιατί εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη σημασία της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα την αναγκαιότητα της διαρκούς επιμόρφωσης και της δια βίου κατάρτισης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι,
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, για μια σειρά αλλαγών, που καλείται να κάνει η ίδια η Σχολή και η Διοίκησή της.
Ήδη έχει εμπλουτιστεί το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής με προσανατολισμό στην ενίσχυση του πρακτικού χαρακτήρα της κατάρτισης και την εισαγωγή μαθημάτων στη δεοντολογία, στη διαχείριση χρόνου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επεκτείνεται σε μαθήματα άλλων επιστημών, όπως της ψυχολογίας, της οικονομικής θεωρίας και ανάλυσης, της κοινωνιολογίας, αλλά και σε κρίσιμες θεματικές όπως στη διοίκηση δικαστηρίων και στις νέες τεχνολογίες στο χώρο της δικαιοσύνης, που έχουν αυξημένη βαρύτητα στην αξιολόγηση του εθνικού δικαστικού μας συστήματος από διεθνείς οργανισμούς.
Παράλληλα, διευρύνεται και καθίστανται υποχρεωτική η Δια βίου επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών (ιδίως σε τομείς του δικαίου με ειδικά και τεχνικά ζητήματα π.χ. δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δίκαιο της ενέργειας, δίκαιο της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αφερεγγυότητα κ.λπ. αλλά και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα που είναι αναγκαία για την άσκηση των λοιπών καθηκόντων τους, όπως στο δικαστικό management, δικαστική επικοινωνία και διεθνείς σχέσεις.
Με τον τρόπο αυτό, προετοιμάζεται μια νέα γενιά δικαστών:
Που θα μπορούν να υπηρετούν το λειτούργημά τους, με περισσότερες, πιο σφαιρικές και συνάμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις, που απαιτεί η σύγχρονη εποχή.
Με περισσότερη εμπειρία πριν εισέλθουν στο δικαστικό σώμα.
Με περισσότερα κίνητρα να επιμορφώνονται. Με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες τους, χωρίς αναστολές απέναντι στην αξιολόγηση και τη λογοδοσία.
Αγαπητοί σπουδαστές,
Με το ν. 4871/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα, εισήχθησαν σημαντικές ρυθμίσεις κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και, κατά συνέπεια, για την ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της κατάρτισης και της επιμόρφωσης που παρέχεται από αυτήν.
Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο υλοποιείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαστικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, που αφορούσε στην ίδρυση της Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και σήμερα υποδέχεται την πρώτη εκπαιδευτική της σειρά.
Μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο του Ειρηνοδίκη. Και αναβαθμίζει, παράλληλα, την ποιότητα της Δικαιοσύνης για τους πιο ευάλωτους και πιο αδύναμους. Αναβαθμίζει την ποιότητα της Δικαιοσύνης για εκείνα τα κοινωνικά στρώματα και εκείνους τους συμπολίτες μας που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κυβέρνησή σας έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα ως τον θεματοφύλακα του Κράτους Δικαίου και δείκτης της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Αλλά, ταυτόχρονα, όπως εύστοχα σημειώσατε, ως καταλύτη νέων επενδύσεων και μοχλό περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης.
Συνεπώς, όλες οι τομές που επιχειρούμε, όσες έχουμε ήδη κάνει και αυτές που επίκεινται, ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές προηγμένες δημοκρατίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικαστικού μας συστήματος, επενδύοντας στους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τις υποδομές της δικαιοσύνης.
Κυρίες και Κύριοι Σπουδαστές,
Σας συγχαίρω για την μεγάλη σας επιτυχία στις ομολογουμένως απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις της ΕΣΔΙ, και με την ιδιότητα του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, σας καλωσορίζω στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Είμαι βέβαιος πως εδώ θα οπλιστείτε, σήμερα, με όλα τα αναγκαία εφόδια, ώστε να επιτελέσετε αποτελεσματικά το καθήκον σας αύριο.
Με πάθος για το λειτούργημα σας.
Με βαθιά γνώση για το αντικείμενο σας, αλλά και με βαθιά επίγνωση της αποστολής σας.
Καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία σε όλες και σε όλους!»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης: Η οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών προϋπόθεση για εμβάθυνση του κράτους δικαίου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ 1 στα 5 δικόγραφα κατατίθενται πλέον ψηφιακά: Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ηλεκτρονικά δικαστικά πιστοποιητικά Κώστας Τσιάρας: “Η τηλεσυνεδρίαση θεσμοθετείται πρώτη φορά στην ελληνική δικαιοσύνη” – BINTEO Τροπολογία Τσιάρα: 250 υπάλληλοι στη Δικαιοσύνη μέσω κινητικότητας – Σε εισαγγελίες, δικαστήρια και Γενικές Επιτροπείες – BINTEOΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr