Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τσιάρας: Τα fake news πλήττουν την Δημοκρατία – ΒΙΝΤΕΟ

Μία από τις ενότητες του Forum είχε θέμα «Fake News και Δικαιοσύνη – Fake News : A Legal Perspective»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσιάρας: Τα fake news πλήττουν την Δημοκρατία – ΒΙΝΤΕΟ dikastiko

Τσιάρας για fake news: To θέμα των «Fake News» βρέθηκε στο επίκεντρο του διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ. Προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στο ακανθώδες ζήτημα των ψευδών ειδήσεων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θεόδωρος Μ. Κυριακού, και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Μία από τις ενότητες του Forum είχε θέμα «Fake News και Δικαιοσύνη – Fake News: A Legal Perspective» και την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Παπαδάκης. Τσιάρας για fake news

Τσιάρας για fake news: Πλήττουν την Δημοκρατία

«Τα fake news πλήττουν την Δημοκρατία και την ορθολογική σκέψη των πολιτών που δεν μπορούν να κρίνουν επί αληθών πληροφοριών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην αρχή της συζήτησης, στο πλαίσιο του forum που διοργάνωσε ο ΑΝΤ1 για τα Fake News.

«Με τα sites και τα social media, με το διαδίκτυο, δεν υπάρχει γνώση για το ποιος είναι πίσω από κάθε μέσο ενημέρωσης και το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο που υπάρχει», σημείωσε, από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Στις υποθέσεις που έχουμε χειριστεί το τελευταίο διάστημα, 37 υποθέσεις το 2020 και πάνω από 30 υποθέσεις το 2021, καθεμία αφορούσε περισσότερα από ένα άτομο, συχνά ήταν και 15 και 20 άτομα», ανέφερε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας. «Όταν ένας server φιλοξενείται σε άλλη χώρα, η διαλεύκανση μιας υπόθεσης, έχει να κάνει και με το νομικό πλαίσιο της χώρας, όπου φιλοξενείται ο server, όπου μπορεί να μην διώκεται κάτι που διώκεται ως αδίκημα στην Ελλάδα», εξήγησε, μιλώντας στο πάνελ για το νομικό πλαίσιο.

«Δεν υπάρχει τιμωρία, αν δεν βρεθεί φυσικός αυτουργός. Η δημοσιογραφία συχνά βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο αν τα θέματα κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, καθώς προφανώς ο καθένας δεν μπορεί να μεταδίδει ότι θέλει. Η ψηφιακή ανασύνθεση φωνής, με ένα ψευδές βίντεο όταν μιλάμε για τα deep fake news, διώκεται ως πλαστογραφία. Το θέμα είναι πως αυτού του είδους η συκοφαντία που παράγεται μέσω τέτοιων τεχνολογιών, όταν είναι πλαστογραφία διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και υποχρεωτικά υπάρχει αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τον δράστη, ενώ το θύμα του έχει κατακρεουργηθεί», είπε από πλευράς του ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ