Τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση – Και στην πανεπιστημιακή κοινότητα με τον πρύτανη του ΑΠΘ να μιλάει για 1.500 περιπτώσεις
Ανοίγουν συνεχώς στόματα για σεξουαλική παρενόχληση με πλέον πρόσφατα τα περιστατικά στους ακαδημαϊκούς χώρους.
Μετά τις καταγγελίες ατόμων από το χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, έρχονται τώρα να προστεθούν περιστατικά υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Οι αναφορές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, φτάνουν ήδη στον αριθμό των 1.500 μόνον στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην κατάθεση του πρύτανη του Ιδρύματος, Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος βρέθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργείται.
Ο πρύτανης προ ημερών είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις που αναφέρονταν σε παρενόχληση, ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.
Όπως είπε, ενημέρωσε τότε την Εισαγγελία σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο ΑΠΘ, εξηγώντας πως απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν έχει γίνει κάποια – ανώνυμη ή επώνυμη – καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.
Αποτρόπαιες πράξεις, να λάμψει η αλήθεια
«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις» σημείωσε.
«Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
«Το κράτος δικαίου είναι αυτό που διασφαλίζει ότι οι εγκληματικές πράξεις δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες και ότι τα νόμιμα δικαιώματα όλων προστατεύονται» επεσήμανε επίσης μετά την κατάθεση του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ταχύτητα που κινήθηκαν οι αρμόδιες αρχές.
Οι πρώτες καταγγελίες
Η αρχή των καταγγελιών έγινε από πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής στη συνέχεια της Γεωλογίας, όπου ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές τους. Διευκρίνισε όμως, πως η καταγγελία σε βάρος καθηγητή Γεωλογίας έγινε μέσω διαδικτύου, ενώ οι πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αναφέρθηκαν σε καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον οποίο όμως δεν κατονόμασαν αλλά τον φωτογράφιζαν.
Στην καταγγελία της από μέσο κοινωνικής δικτύωσης η φοιτήτρια του Γεωλογικού τμήματος του ΑΠΘ, περιέγραψε την παρενόχληση που δέχθηκε από καθηγητή της και η οποία την ανάγκασε να εγκαταλείψει για κάποιο διάστημα τις σπουδές της. Όπως ανήρτησε:
«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο «άνθρωπος» μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».
Εκστρατεία ΑΠΘ: Σπάστε τη σιωπή
Με αφορμή τις καταγγελίες ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει».
Όπως σημείωσε «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», δεσμευόμενος πως «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε στο ΑΠΘ μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την καταγραφή αξιόποινων πράξεων, ενώ ενισχύονται και οι δομές που παρέχουν δίχτυ προστασίας στους καταγγέλλοντες, με νέα θεσμικά μέσα όπως ο Συνήγορος του Φοιτητή.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από τις πρυτανικές Αρχές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές απευθύνεται έκκληση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ενημερώσουν άμεσα στο email sos-abuse@auth.gr, εάν είχαν κάποια εμπειρία κακοποίησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κεραμέως: Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την νηπιαγωγό που έβγαλε έξω στο κρύο 4χρονο για να το τιμωρήσει /ΒΙΝΤΕΟ Έκανε πίσω η Κομισιόν: Δεν θα περιορίσει εξαγωγές εμβολίων μέσω ιρλανδικών συνόρων Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας: Όλες οι αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια ΥΠΟΙΚ: Αυξάνονται οι κρατικές ενισχύσεις σε πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω πανδημίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr