“Βολές” δικηγόρων στην Ομάδα Εργασίας του ΣτΕ: “Επίθεση” με φόντο ενδεχόμενο “κλεισίματος” Διοικητικών Πρωτοδικείων της Περιφέρειας
Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 2021 για την ανασυγκρότηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης , συγκεντρώνει πυρά πριν ακόμα ξεκινήσει ουσιαστικά το έργο της , καθώς στο πισω μέρος του μυαλού των δικηγόρων υπάρχει η πρόταση για μείωση των διοικητικών Πρωτοδικείων της Περιφέρειας και σπάσιμο στα 2 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.
Κλείσιμο Πρωτοδικείων: Πυρά προς την Ομάδα Εργασίας του ΣτΕ εξαπολύουν οι δικηγόροι της χώρας, με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων, σε απάντηση πρόκλησης για συζήτηση που τους απηύθυνε ο πρόεδρός της και αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχ. Πικραμένος σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2021 από την τότε πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ με πρόεδρο τον κ. Πικραμένο και στόχο:
α) την οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής Δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση αντικειμενικά κριτήρια
β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την χωροταξική αναδιάρθρωση
γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως διαμορφώνονται μετά την χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων”.
Πως το αποκωδικοποιούν
Οι δικηγόροι προσήλθαν μεν στο διάλογο στις 24 Ιανουαρίου αλλά μιλούν για “διάλογο ανούσιο, αναποτελεσματικό και κατά συνέπεια προσχηματικό και ικανοποιεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες”.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου τους , ουσιαστικά ζητούν σύσταση ευρύτερης επιτροπής από όλους τους εμπλεκόμενους , αλλά προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν μια καταγεγραμμένη δημόσια άποψη του κ. Πικραμένου για την ανάγκη “μείωσης των Διοικητικών Πρωτοδικείων και σπάσιμο στα 2 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών”. Η άποψη αυτή βέβαια είναι προφανώς προσωπική και δεν απηχεί απαραίτητα την άποψη της Ομάδας Εργασίας , πλην για τους δικηγόρους είναι κόκκινο πανί.
Συγκεκριμένα σε δημοσιευμένη αρθρογραφία του και δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αναφέρει: “Η αύξηση της αποδοτικότητας επιβάλλει την κατάργηση των μικρών και τη δημιουργία μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις με κατάλληλες υποδομές και αξιοπρεπή στέγαση. Έτσι, στις μικρότερες πόλεις θα προσφέρονται δικαστικές υπηρεσίες από τοπικά δημόσια καταστήματα με τη χρήση τεχνολογιών (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις, ηλεκτρονικοί φάκελοι, τηλεσυνεδριάσεις), οι οποίες φέρνουν τη δικαιοσύνη πλησιέστερα στους πολίτες ακόμα και απομακρυσμένων περιοχών, νησιωτικών και ορεινών, καταργώντας τις μετακινήσεις και το χαρτί. Οι ισχυρισμοί των αρνητών της μεταρρύθμισης, ότι στοχεύει στην περικοπή δημοσίων δαπανών σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που θα μείνουν χωρίς δικαστήρια, καταρρίπτονται, διότι οι δαπάνες αξιοποιούνται για ισχυρές υποδομές και δεν σπαταλώνται στη διατήρηση δικαστηρίων-φαντασμάτων, ενώ εξασφαλίζονται σε όλη την επικράτεια οι παροχές του δικαστικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται η κατάτμηση των μεγάλων δικαστηρίων της Αθήνας που δεν συντελούν στην εύρυθμη απονομή δικαιοσύνης.
Κλείσιμο Πρωτοδικείων: Η ομάδα
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ομάδας Εργασίας “..για τις ανάγκες του έργου της ομάδας εργασίας, κρίνεται απαραίτητη η αποτύπωση με ενάργεια της συνολικής εικόνας οργάνωσης και λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η πληροφόρηση της ομάδας για την υφιστάμενη κατάσταση των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων”.
Όμως οι δικηγόροι αντιδρούν και ουσιαστικά ζητούν “να συγκροτηθεί ad hoc Επιτροπή για την συνολική συζήτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης”
“Να μας δώσετε στοιχεία”
Βασικά οι δικηγόροι θέλουν ευρύτερη Επιτροπή (δικαστικοί λειτουργοί, Διοικήσεις δικαστικών σχηματισμών, Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Δικαστικές Ενώσεις ΣτΕ και Διοικητικών Δικαστηρίων, δικαστικοί υπάλληλοι) αλλά κυρίως να λάβουν “…γνώση των στοιχείων αυτών (αριθμός δικαστών ανά δικαστήριο, αριθμός εισερχομένων δικαστικών υποθέσεων ανά δικαστικό σχηματισμό σε ετήσια βάση, αριθμός εκδιδομένων αποφάσεων τόσο συνολικά όσο και ανά δικαστή, χρόνος προσδιορισμού προς συζήτηση των υποθέσεων, χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κ.ο.κ.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει την παραμικρή πληροφόρηση”!
Αναλυτικά οι δικηγόροι αναφέρουν:
“1. Η ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
- Τα προβλήματα που αφορούν στη διοικητική δίκη απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση. Δεν χωρούν αποσπασματικές λύσεις και παρεμβάσεις μόνο διοικητικού χαρακτήρα. Απαιτείται αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων, σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη των δικαστικών σχηματισμών, αναδιάρθρωση στο κανονιστικό πλαίσιο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, επιτάχυνση του χρόνου απονομής διοικητικής δικαιοσύνης και ουχί μόνο απρόσφορες οργανωτικές αναδιατάξεις.
- Στα πλαίσια αυτά, απαιτείται σοβαρός διάλογος, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όλων των εμπλεκομένων φορέων (δικαστικοί λειτουργοί, Διοικήσεις δικαστικών σχηματισμών, Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Δικαστικές Ενώσεις ΣτΕ και Διοικητικών Δικαστηρίων, δικαστικοί υπάλληλοι) και όχι παράλληλοι μονόλογοι στην κατεύθυνση υλοποίησης μεμονωμένων προτάσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
- Ο διάλογος, προκειμένου να έχει στοιχεία ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας, προϋποθέτει να έχουν περιέλθει σε γνώση όλων των φορέων συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για κάθε δικαστικό σχηματισμό της διοικητικής δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ζητήσει τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από τους αρμόδιους δικαστικούς σχηματισμούς, να λάβει γνώση των στοιχείων αυτών (αριθμός δικαστών ανά δικαστήριο, αριθμός εισερχομένων δικαστικών υποθέσεων ανά δικαστικό σχηματισμό σε ετήσια βάση, αριθμός εκδιδομένων αποφάσεων τόσο συνολικά όσο και ανά δικαστή, χρόνος προσδιορισμού προς συζήτηση των υποθέσεων, χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κ.ο.κ.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει την παραμικρή πληροφόρηση.Τέτοια στοιχεία δεν χορηγήθηκαν ούτε στους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων, κατά τις συναντήσεις τους με την Επιτροπή, που αναφέρεται στο προαναφερόμενη επιστολή του Αντιπροέδρου ΣτΕ κ. Πικραμένου. Το γεγονός αυτό, καθιστά τον διάλογο αυτό ανούσιο, αναποτελεσματικό και κατά συνέπεια προσχηματικό και ικανοποιεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες.
- Τα αυξημένα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης, τα υπερπρονόμια του Δημοσίου και η δικονομική αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των πολιτών καθιστούν την απονομή της «γράμμα κενό», οι δε τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας και της ουσιαστικής αποφλοίωσης του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας των πολιτών.
- Υπό τα άνω δεδομένα, η Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης τη συγκρότηση ad hoc Επιτροπής για την συνολική συζήτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
- Η Ολομέλεια επαναφέρει το αίτημα για την άμεση χορήγηση στοιχείων και στατιστικών δεδομένων, που αφορούν στη διοικητική δικαιοσύνη και στα πλαίσια της συνολικής προσέγγισης του ζητήματος, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Η παρούσα απόφαση θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Πρόεδρο του ΣτΕ, στον Πρόεδρο της ad hoc Επιτροπής Αντιπρόεδρο ΣτΕ, στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, στις διοικήσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας, στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών και στην Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί κινδυνεύουν με ισόβια όλοι οι εμπλεκόμενοι (όχι μόνο αυτός που τον χτύπησε) στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Φρικιαστική καταγγελία στην Πάτρα: “Πήγε να με σκοτώσει – Είχε κρεμάσει το παιδί ανάποδα απ’ το μπαλκόνι” Αυθαίρετο “ψαλίδι” στις αμοιβές αυτεπαγγέλτως διορισμένων δικηγόρων – Τα δικαστήρια χωρίς επαρκή αιτιολογία αποφάσισαν μείωση των μισθών τους Διαζύγιο με ένα… κλικ – Όλη η διαδικασία για το άυλο συναινετικό διαζύγιοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr