Βολές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Διαφωνία για την επιβολή (μόνον) ισοβίων στην ανθρωποκτονία
Σειρά παρατηρήσεων, διαφωνιών και προτάσεων, εισφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο με τις 174 αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οπισθοδρόμηση πίσω από την κατάργηση της διαζευκτικής ποινής ισοβίων ή τουλάχιστον 10 χρόνων κάθειρξης για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα, όπως π.χ η ανθρωποκτονία, πλήρη διαφωνία με την επέκταση της έννοιας της διασποράς ψευδών ειδήσεων (με πρόδηλη στόχευση στα fake news της πανδημίας) , για το θέμα της επαναφοράς της διάταξης της παράνομης αλιείας( προφανώς για τους Τούρκους ψαράδες) αλλά και σειρά προτάσεων, εισφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στη συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Ανασφάλεια δικαίου»
Η Ένωση μιλάει ευθέως για ανασφάλεια δικαίου «που δημιουργείται με τις νομοθετικές παλινωδίες», αναφερόμενη στις αλλεπάλληλες αλλαγές στον ΠΚ : «…Θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μελετήσουν τις νέες τροποποιήσεις, να συγκρίνουν τις διατάξεις, να καταλήξουν με ασφάλεια στον εφαρμοστέο κάθε φορά κανόνα δικαίου. Και είναι βέβαιο ότι θα τεθούν πλείστα ζητήματα ως προς την εφαρμογή της ευμενέστερης για κάθε περίπτωση διάταξης από τη σύγκριση του παλαιού ΠΚ, του νέου ΠΚ (πριν ή μετά την τροποποίηση επιμέρους διατάξεών του με τον Ν. 4623/2019) και του νεότερου ΠΚ, όπως θα ισχύει μετά τις τροποποιήσεις που επέρχονται με το παρόν νομοσχέδιο. Εν μέσω μίας δικαστικής χρονιάς με ιδιαίτερα επιβαρυμένα πινάκια από ποινικές -αλλά και από πολιτικές- υποθέσεις και ενώ ήδη έχουν επέλθει εκτεταμένες τροποποιήσεις και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ομοίως πρέπει να μελετηθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα από τους δικαστικούς λειτουργούς. Χωρίς καμία απολύτως μέριμνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διοργάνωση σεμιναρίων που να αφορούν τις εκτεταμένες τροποποιήσεις στα πιο βασικά νομοθετήματα, που αποτελούν τον κορμό της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης. Θεωρούμε ότι η νομοθετική εξουσία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται με τις νομοθετικές παλινωδίες».
Διασπορά ψευδών ειδήσεων
Για την επέκταση και αναδιατύπωση της έννοιας της διασποράς ψευδών ειδήσεων με προφανή στόχο το «μπλόκο» στα fake news της πανδημίας, αναφέρει πως «…αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία. Προσθέτει την «δημόσια υγεία» στους τομείς που προστατεύονται και απαλείφει αυτούς του τουρισμού και των διεθνών σχέσεων. Είναι προφανές ότι σκοπός της ρύθμισης είναι η δίωξη των «αιρετικών» απόψεων που διατυπώνονται στα ΜΜΕ σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, την υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών κλπ. Στο σημείο αυτό παρατηρούμε ότι η επιστήμη (όπως η ιατρική) προχωράει μέσα από την πολυφωνία, τις επιστημονικές διχογνωμίες, την διαλεκτική σύνθεση της θέσης και της αντίθεσης».
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Διαφωνία για την ισόβια κάθειρξη
Η Ένωση θεωρεί πως η πρόβλεψη της προηγούμενης διάταξης του ΠΚ για διαζευκτική ποινή ισοβίων ή τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα όπως π.χ της ανθρωποκτονίας «…είναι απόλυτα ορθή και εκφράζει την ελαστικότητα, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει την νομοθετική οριοθέτηση της απειλούμενης ποινής. Ορθά παρατηρείται στη θεωρία ότι η πρόβλεψη ανελαστικών ποινών (και τέτοια είναι αναμφίβολα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης) υποδηλώνει δυσπιστία της νομοθετικής απέναντι στη δικαστική εξουσία, δηλ. φόβο για τυχόν καταχρήσεις από μέρους της τελευταίας και οδηγεί σε ανεπιεική αποτελέσματα, ενόψει της αδυναμίας προσαρμογής στα δεδομένα της κάθε περίπτωσης. Με αυτά τα δεδομένα η επιλογή του Σχεδίου Νόμου να επαναφέρει για ορισμένα κακουργήματα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ως μόνη απειλούμενη ποινή είναι ατυχής και συνιστά μία αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην γενική πρόληψη, εκδηλώνοντας σαφώς (όπως και με σειρά άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου) έντονη δυσπιστία στη δικαστική εξουσία».
Παράνομη αλιεία
Διαφωνία εκφράζεται και για την επαναφορά του αδικήματος της παράνομης αλιείας : «..Στις πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αλιείας από τούρκους αλιείς στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους. Ωστόσο, μία τέτοια συμπεριφορά αντιμετωπίζεται και υπό το σημερινό καθεστώς με κατάλληλη εφαρμογή της νομοθεσίας για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη Χώρα, χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή σε αμφιβόλου σκοπιμότητας και ορθότητας νομοθετικές επιλογές. Εξάλλου, η αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 401 προϊσχύσαντος ΠΚ/1950 σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκε στα 70 χρόνια ισχύος του ΠΚ/1950. Προτείνεται η απάλειψη της διάταξης αυτής».
Επίσης η Ένωση διαφωνεί και με την κατάργηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικό όρο για την αποφυλάκιση σε συγκεκριμένα, βαριά, αδικήματα:
«Απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (άρθρο 110Α ΠΚ).
Το άρθρο 25 του Σχεδίου Νόμου τροποποιώντας το άρθρο 110Α ΠΚ προσθέτει νέα παρ. 11, στην οποία προβλέπεται ο αποκλεισμός της απόλυσης υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση για μία σειρά κακουργημάτων. Η βαρύτητα και η επικινδυνότητα των συγκεκριμένων εγκλημάτων, ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι δικαιολογεί τη διαφοροποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απόλυσης υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (όπως αντίστοιχα προβλέπεται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β΄ ΠΚ στα πλαίσια του θεσμού της απόλυσης υπό τον όρο της ανάκλησης), σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον πλήρη αποκλεισμό εφαρμογής του θεσμού αυτού επί των πιο πάνω κακουργημάτων»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H 1η απόφαση: «Πράσινο» φως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Green Pass – Αναλύει ο Γιάννης Καρούζος Εγκύκλιος: Ο Βασίλης Πλιώτας ανοίγει την κουβέντα για την «γυναικοκτονία» ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα – Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες Εκλογές δικηγόρων: “Πράσινο φως” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τη χορήγηση στοιχείων μελών στους υποψήφιους Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων με δικηγόρους και λογιστέςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr