Βούλευμα για την Novartis έως τις 30 Ιουνίου αλλιώς ειδικό δικαστήριο… γιοκ

Αν το βούλευμα, για μια υπόθεση που προ ημερών εκδόθηκε η εισαγγελική διάταξη 364 σελίδων, στο οποίο η δικογραφία αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες, δεν εκδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημέρα συνταξιοδότησης πολλών δικαστών, ελλείψει... αρεοπαγιτών μπορεί να μην μπορεί να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

NEWSROOM
Βούλευμα για την Novartis έως τις 30 Ιουνίου αλλιώς ειδικό δικαστήριο… γιοκ

Ένα βήμα (ή μερικές ώρες) πριν να προκληθεί η απόλυτη θεσμική κατάρρευση με σοβαρές δικαστικές και πολιτικές συνέπειες, βρίσκεται με αφορμή την υπόθεση Novartis, η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όπως εγκαίρως είχε ενημερώσει το dikastiko.gr ο κίνδυνος να μην μπορέσει τελικά- εφόσον παραπεμφθούν σε δίκη οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση- να συγκροτηθεί ελλείψει αρεοπαγιτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση, είναι πλέον ορατός.

eurokinissi

 Βρίσκεται δε μια ανάσα πριν την πραγματοποίησή του, γεγονός που προφανώς είναι πρωτοφανές:

-Εχει τεράστιο αντίκτυπο αξιοπιστίας για την ίδια την Δικαιοσύνη που δεν ανταποκρίθηκε στην απαιτούμενη ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης

-Προκαλεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα αφού πρόκειται για υπόθεση που είναι ήδη πολύ φορτισμένη πολιτικά

-Αφήνει τελικά με το στίγμα του “οιονεί” κατηγορουμένου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού δεν τους δίδεται η ευκαιρία να κριθούν από το φυσικό δικαστής τους. Παράλληλα αφήνει με την ίδια πικρία τα πρόσωπα που θεωρούν πως αδικήθηκαν και διώχθηκαν βάσει σχεδίου (σκευωρία).

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θα γίνει;

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην έχει εκδοθεί βούλευμα για την υπόθεση Novartis μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημέρα που συνταξιοδοτούνται πολλοί ανώτατοι δικαστές απο τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας. Για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω αν δεν συμβεί αυτό τότε δεν θα μπορεί να στηθεί ειδικό δικαστήριο. Μην ξεχνάμε πως η πρόταση της αντεισαγγελέα ΑΠ κας Ελένης Μετσοβίτου- Φουρλή, έκτασης 364 σελίδων για την υπόθεση (ζητεί παραπομπή Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκηκατατέθηκε στις 14 Ιουλίου. Άρα οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου έχουν ουσιαστικά λίγα 24ωρα να μελετήσουν μια δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, να κάνουν διασκέψεις και να εκδώσουν το βούλευμα έως τις 30 Ιουνίου. Θα προλάβουν; Πληροφορίες απο πηγγές στις οποίες τέθηκε το ερώτημα απο το dikastiko.gr απαντούν θετικά.

Βέβαια αν δεν προλάβουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα πυρά μιας θεσμικής διαπόμπευσης για τη Δικαιοσύνη, αν προλάβουν θα βρεθούν απέναντι στα πυρά των εμπλεκομένων που θα μιλούν για “άρον- άρον” παραπομπή τους, εφόσον αυτό κρίνουν.

Γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από δυο βασικούς λόγους:

-Πρώτον η πολύ μεγάλη διάρκεια( ή καθυστέρηση κατά πολλούς) της ανάκρισης επι σχεδόν 2,5 χρόνια , για μια υπόθεση δαιδαλώδη μεν πλην εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για το δημόσιο βίο της χώρας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ανακρίτρια , με σοβαρές αντιξοότητες (προσωπικές και υπηρεσιακές και λόγω covid) δεν κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες.

-Δεύτερον πως δεν αξιολογήθηκε προφανώς εγκαίρως ο συνταγματικός περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο όσοι δικαστές προήχθησαν στον Ανώτατο βαθμό μετά τις 26/9/2019 όταν και υποβλήθηκε η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ειδικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003) προβλέπει ότι ως τακτικά και ως αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαστές αυτοί έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν τώρα πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Δηλαδή, πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019. Με άλλα λόγια, όσοι δικαστές από τα δύο αυτά ανώτατα δικαστήρια προήχθησαν μετά τις 26/9/2019, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα που θα στείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή για να κληρωθούν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Ήδη από τον κατάλογο εξαιρούνται τα τακτικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου (τρεις αρεοπαγίτες) και τα αναπληρωματικά (δύο) .

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνταξιοδοτήσεις

Πέρυσι τον Ιούνιο από τα 43 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στην κληρωτίδα αποχώρησαν 23 . Αποχωρήσεις όμως υπάρχουν και φέτος αφού από το Ανώτατο Δικαστήριο αποχωρούν 11 αρεοπαγίτες!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr