Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Εγκρίθηκε η τροπολογία για το “μπλόκο” στον Κασιδιάρη με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΒΙΝΤΕΟ

Παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στη στάση του, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Εγκρίθηκε η τροπολογία για το “μπλόκο” στον Κασιδιάρη με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία που κατάθεσε η κυβέρνηση για το μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη» στις εκλογές του 2023.

Ειδικότερα, «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη έβαλε η Βουλή, καθώς υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές», που βάζει φραγμούς στην κάθοδο του νεοναζιστικού μορφώματος.

Παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στη στάση του, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Έχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε ένα τέτοιο μείζον θέμα το “παρών” επισημαίνει την ένδειά σας. Ή αποδέχεστε μια βασική στρατηγική ή διαφωνείτε και λέτε όχι. Το ναι μεν αλλά, δε σας σώζει»

Ακολούθως και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Αυτός που δεν λαμβάνει θέση στα πράγματα δεν τον θεωρούμε χρήσιμο, αλλά άχρηστο. Σε μια κεντρική πολιτική συζήτηση επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ουδέτερος. Πονηράδα μπας και τσιμπήσει τις ψήφους από την Χρυσή Αυγή».

Νωρίτερα σε προσθήκες και νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» μετά τις απόψεις των κομμάτων αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Κασιδιάρης

eurokinissi

Τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη: Προσθήκες και βελτιώσεις στην τροπολογία από τον υπ. Εσωτερικών

Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, με τη διαγραφή στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 διαγράφονται οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «περιορίζουμε το εύρος των αδικημάτων, μόνο στα αδικήματα που έχουν πολιτειακό χαρακτήρα και όχι σε άλλα αδικήματα που μπορεί να έχουν επιφέρει ισόβια κάθειρξη».

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ’ αναδιατυπώνεται ως εξής: “Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα”. Με την αλλαγή αυτή, είπε ο υπουργός, διατηρείται το πεδίο κρίσης στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά αποτυπώνουμε στο κείμενο την παρατήρηση που έχει κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Περιορίζεται το εύρος, όπως έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τα αδικήματα ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν ακουστεί.

Επίσης, το πέμπτο εδάφιο της πρόπτωσης γ’ της τροπολογίας αντικαθίσταται ως εξής: “Προς υποβοήθηση της κρίσης του (εννοεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει και να υποβάλλει υπόμνημα με τις απόψεις του”, κάνοντας, όπως είπε ο υπουργός, μια πρόβλεψη δικαιώματος ακροάσεως.

Ο κ. Βορίδης, επίσης, ανέφερε μια επιφύλαξη σχετικά με την παρατήρηση που έχει κάνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αλλά και το έχουν θίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είναι οι χρόνοι κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, που εάν είναι θα την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε «να δούμε εάν μπορούμε να επιμηκύνουμε όλες τις προθεσμίες».

Κατανομή βουλευτικών εδρών

eurokinissi

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζαννακόπουλος, μετά και τις βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός, ανέφερε πως με την αναγραφή των αδικημάτων 187 και 187Α καλύπτεται ότι ο οποιοδήποτε συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε συνδυασμό, «τελεία, παύλα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει». Επέμεινε, όμως, ότι η τροπολογία αυτή δεν πρέπει να ανάγεται στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 29 παρ.1. Είπε ότι αυτό θα πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένα, για λόγους και συνταγματικούς, στη βάση του αντιρατσιστικού νόμου, σημειώνοντας ότι ο αντιρατσιστικός νόμος έχει κριθεί συνταγματικός, ως προς το ζήτημα του περιορισμού τής απαγόρευσης χρηματοδότησης κόμματος, όπως ότι συνταγματικός κρίθηκε και ο νόμος σχετικά με την Ελευθερία του Λόγου. Καταλόγισε στον υπουργό, ότι εμμένει να γυρίζει τη συζήτηση πίσω, «παρ’ όλο που εμείς θέτουμε ζητήματα αρχής που έχουν τεθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, αναγνώρισε πως με τις βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός έχουν γίνει βήματα σημαντικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες πλευρές της ρύθμισης που χρήζουν ορισμένες διορθώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επέμεινε στην επιλογή αναφοράς της τροπολογίας στο άρθρο 29 του Συντάγματος λέγοντας πως «θέλω την συνταγματική θωράκιση της διάταξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ