Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σκοπός του είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η αποφυγή καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και η διευθέτηση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων με βάση τις προβλέψεις του νέου δικαστικού χάρτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα σκοπός του νομοσχεδίου με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη δικαστική αστυνομία» είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η αποφυγή καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και η διευθέτηση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων με βάση τις προβλέψεις του νέου δικαστικού χάρτη.

Όπως σημειώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η εναρμόνιση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96) με τον ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις τροποποιούνται διατάξεις: α) του Πρώτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των γενικών ορισμών, β) του Δεύτερου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των αποδείξεων, γ) του Τρίτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί της προδικασίας, δ) του Έκτου Βιβλίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί των ενδίκων μέσων».

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2024.

Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Αλλαγές προτείνει η ΕνΔΕ

Στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζει την υιοθέτηση πολλών προτάσεών της αλλά επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης και άλλων προτάσεών της που δεν έχουν συμπεριληφθεί, όπως:

  • την ανάγκη διεύρυνσης της δυνατότητας προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΑΔΣ που αφορούν μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις
  • τον νομοθετικό περιορισμό της δυνατότητας διενέργειας αυτεπάγγελτων μεταθέσεων και
  • την κατάργηση της δυνατότητας παραπομπής με το ερώτημα της απόλυσης σε περίπτωση τριών παραλήψεων από την προαγωγή.

Η ΕΝΔΕ επισημαίνει, επίσης την επαναλαμβανόμενη πεποίθηση ότι είναι αυτονόητη -αλλά παραμένει ζητούμενο- η συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων στις επιτροπές που προετοιμάζουν νομοθετήματα με τόσο σημαντική επιρροή στον υπηρεσιακό βίο των δικαστών και εισαγγελέων και το κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ