Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Βουλή – Συνεπιμέλεια: Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών /ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να απευθυνθούν στην Ολομέλεια και πολιτικοί αρχηγοί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή – Συνεπιμέλεια: Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών /ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στην Ολομέλεια, με αντικείμενο τις διατάξεις που επιφέρουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να απευθυνθούν στην Ολομέλεια και πολιτικοί αρχηγοί.

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 7 «Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και διάστασης των συζύγων- Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1513 ΑΚ» και επί του άρθρου 13 «Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ».

Το άρθρο 7 ορίζει ότι «στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Α.Κ., κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα».

Το άρθρο 13 ορίζει ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικο-συναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας».

Δεν θα μετέχει ο Ανδρ. Λοβέρδος στην ονομαστική ψηφοφορία, εάν διεξαχθεί

Δεν θα συμμετάσχει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και το τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας.

Ο κ. Λοβέρδος έχει ενημερώσει το κόμμα του, από την περασμένη Δευτέρα, ότι -ως βουλευτής που έχει θέσει εμφατικά το ζήτημα της συνεπιμέλειας από το 2016- κρίνει πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται σε βελτιωτική κατεύθυνση. Αναφορικά με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοβέρδος έχει επισημάνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες εάν δεν αρθούν τα μέτρα προστασίας στο Κοινοβούλιο για τον κορονοϊό. Συνεπώς, σήμερα δεν θα πρέπει το προεδρείο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ονομαστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά σύμφωνα με πηγές της ΚΟ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι στην κρίση τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και να μην κινηθούν στο πνεύμα της κομματικής πειθαρχίας.

Τσίπρας: «Κακοποιητής της δημοκρατίας» η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αυτήν την ώρα στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε. Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

Απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωσταντινος Τασούλας και στις επικρίσεις του για προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου.

«Δεν είναι εύκολη διαχείριση των κοινοβουλίων σε εποχή πανδημίας. Δεν ήταν κανείς μας προετοιμασμένος για τέτοια διαχείριση, με πρώτον εμένα. Ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος, η επιδίωξη μου ήταν να μην αποδείξω και απροσάρμοστος. Όταν φιλοδοξούσα να διοικήσω την Βουλή μετά την τιμητική σας ψήφο του καλοκαιριού του 2019, δεν σκέφτηκα ότι θα το κάνω συνεργαζόμενος με τους γιατρούς της Βουλής επειδή το επέβαλλε η ανάγκη. Μέχρι σήμερα 107 άτομα νοσήσαν συνολικά στη Βουλή. Τα κρούσματα αυτά αφορούν σε βουλευτές, υπαλλήλους, αστυνομικούς» είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Και δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα επιπολασμού του κορονοϊού στο κοινοβούλιο, θέματα, self test ή και μοριακών τεστ στο κοινοβούλιο. Ούτε φιλοδοξούσα να μη βλέπω εσάς την ώρα που σας μιλάω ή εσείς εμένα και να βλέπω μία μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε φιλοδοξούσα να μιλάω αφού απολυμάνουν το χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή».

Ο κ. Τασουλας έκανε λόγο για ζητήματα αυτοπροστασίας και όχι Δημοκρατιας και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη διεύρυνση του χρόνου στην εξέταση των νομοσχεδίων, αυτή η αλλαγή θα συνοδευτεί από αύξηση των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα. Σε περίπου δυο εβδομάδες θα εξετάσουμε την πρώτη αλλαγή» είπε και ξεκαθάρισε πως την ευθύνη για τις διαδικασίες στη Βουλή την έχει ο ιδιος και όχι ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσιπρας απέδωσε στον κ. Μητσοτακη ευθύνες για τη λειτουργία της Βουλής. Εγώ είμαι υπεύθυνος. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει. Ανοίγει προσεκτικά. Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία. Σχετικά με τους εμβολιασμούς οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμιά χώρα από σας έψαξα σε προτεραιότητα έναντι κατηγοριών άλλων πολιτών. Προηγήθηκαν παντού ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι. Έχουμε φτάσει σε υψηλό σημείο εμβολιασμού το βουλευτών. Συνεπώς η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας» ανέφερε.

Τσιπρας: «Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα»

Υποκρισία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσιπρας αυτό που συμβαίνει στη Βουλή και επιτέθηκε ξανά απαντώντας στον κ. Τασούλα: «Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα, είναι πρόσχημα σας ο κορονοϊός. Αν έγνοια σας ήτανε επιπολασμός του ιού δεν θα ανοίγατε τα σύνορα για να έρθουν τουρίστες. Και έρχομαι στον πυρήνα της υποκρισίας. Ακόμα κι αν το επιχείρημα σας είναι ότι παρουσία πολλών βουλευτών σε μία κλειστή αίθουσα είναι προβληματική, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως ονομαστικές ψηφοφορίες; Αυτό είναι υγειονομική βόμβα; Η 14 ερωτήσεις που καταθέσαμε δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα; Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχω ζητήσει εδώ και έξι μήνες δεν την κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Βούληση σας λοιπόν είναι να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους, ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια την δημοκρατική λειτουργία. Και αυτό θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο βαθμό που επιλέξετε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της «συνεπιμέλειας» αφήνοντας αιχμές για όσα είπε η «γαλάζια» βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου για «λόμπι με λεφτά που επιβάλλουν νομοθετήματα».

«Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία και λεφτά. Εγώ ρωτώ : ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μεταφορά της κουλτούρας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε λίγα ζευγάρια με το νομοσχέδιο και υποστήριξε: «Επιλέγετε να μεταφέρετε την κουλτούρα αντιπαράθεσης λίγων ζευγαριών στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου. Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης. Γιατί αντί να γεφυρώνει αντιθέσεις επιλέγει να ακούει μόνο τη μια πλευρά προσβάλλοντας παιδοκεντρικό χαρακτήρα οικογενειακό δίκαιο και τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και τους μπαμπάδες που θέλουν λύση. Πέραν από τα μεγάλα πορτοφόλια που είπε η κα Γιαννάκου υπάρχουν και οι μπαμπάδες χωρίς οικονομική άνεση αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη λέξη «εξίσου» είπε: «Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα».

Σχολιάζοντας το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στο χρόνο επικοινωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στην ίδια λογική στηρίζεται και η διάταξη για το τεκμήριο για την επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου αλλά ποιου χρόνου; Της ημέρας; Μήνα; Και τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν σε άλλες περιοχές ή δουλεύουν τις υπερωρίες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση; Σε αυτή τη διελκυστίνδα θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός οικονομικά γονέας. Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένοι όταν το παιδί είναι δυστυχισμένο. Αντιμετωπίζετε το παιδί ως παράρτημα των γονέων».

Τέλος, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κάνοντας λόγο για «μισογυνισμό» στην αναφορά του τελευταίου περί προσωπικών βιωμάτων των δύο βουλευτών της ΝΔ, που εξέφρασαν ενστάσεις στο νομοσχέδιο. «Εξέπεμψε κα Τσιάρα μισογυνισμό η αναφορά σας για τις δύο συναδέλφους σας» ανέφερε και κατέληξε: «Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφοράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις».

Απάντηση Τσιάρα σε Τσίπρα: Είναι κρίμα η διχαστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα έπρεπε να μας ενώνει

«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Λυπάμαι πραγματικά, αν δεν προσβάλλει αυτή η στάση εσάς που αναγνωρίσατε ότι υπάρχει πρόβλημα, την περίοδο που κυβερνούσατε συστήνοντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν από τη Βουλή να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών», είπε ο κ. Τσιάρας, απευθυνόμενος στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία. Είναι κρίμα που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε μέγιστη ανακρίβεια τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. «Η παραπομπή στη συνθήκη αναφέρεται σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Τσιάρας και σχολίασε: «Ωραία κρύφτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τη φράση ότι “υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα” πίσω από τη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Μα δεν έχετε ιδέα ποιοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς που πλήττονται; Είναι φτωχοί άνθρωποι, είναι αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά και θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους και να τα στηρίξουν».

Ο Κώστας Τσιάρας σχολίασε και το «δριμύ κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

«Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ομιλία του φεύγει. Δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις. Ο κ. Τσίπρας έρχεται εδώ ανεβάζοντας τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, αν και γνωρίζει ότι είναι θέματα που χρειάζονται ειδική διαχείριση. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η παράταξή του, με όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες στην προανακριτική επιτροπή. Όταν ακούτε τι έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι ότι σας δημιουργεί δυσκολία», σχολίασε ο Κώστας Τσιάρας σχετικά με την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα προστασίας από την Covid-19, στη Βουλή.

«Τα θέματα της λειτουργίας της Βουλής έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Βουλής. Οι κανόνες μπήκαν γιατί έπρεπε να ληφθούν. Άνθρωποι που έχουν επίγνωση τι σημαίνει διασφάλιση της υγείας, δεν ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μιλάνε με τέτοιο λαϊκισμό», είπε επίσης ο κ. Τσιάρας.

Φώφη Γεννήματα: Απαιτείται ίδρυση οικογενειακού δικαστηρίου

Την θεσμοθέτηση οικογενειακού δικαστηρίου ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα κατά την ομιλία της στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «συνεπιμέλεια».

«Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα είναι σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτές οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Η δική μας απάντηση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο είναι από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμα και σήμερα. Με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και υπέρ της ισότητας των φύλων, σύμφωνο με το Σύνταγμα μας. Απαιτείται να συμπληρωθεί το δίκαιο για τις περιπτώσεις διαζυγίου των ζευγαριών» είπε και η κ. Γεννήματα και συμπλήρωσε:

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα προτείνουμε την θεσμοθέτηση του οικογενειακού δικαστηρίου, με εξειδικευμένους δικαστές και εξειδικευμένα προγράμματα. Χρειαζόμαστε παιδαγωγούς, ψυχολόγους που θα εκπαιδεύουν τους δικαστές. Εμείς αυτό προτείνουμε, η κυβέρνηση το απορρίπτει».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στάθηκε απέναντι στις προωθούμενες διατάξεις, λέγοντας πως θα πυροδοτήσουν περαιτέρω διενέξεις. «Πείτε μας με ποιον συνομιλήσατε για να καταλήξετε σε αυτές τις προτάσεις που φέρατε. Οι ρυθμίσεις αφήνουν εκτεθειμένο το παιδί και κατά κανόνα και τη γυναίκα ακόμα και σε ενδοοικογενειακή βία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του παιδιού. Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθούν ούτε από τις μανάδες, ούτε από τους πατεράδες. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση» ανέφερε.

Τέλος, η κ. Γεννήματα υποστήριξε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν από το παράθυρο την λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί και του στερεί το απαραίτητο και σταθερό περιβάλλον, αλλά και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κινδυνεύετε να κάνετε το παιδί τουρίστα».

Στο επίκεντρο η από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα, η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το τεκμήριο για τον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα

«Το νομοσχέδιο είναι πολύ σπουδαίο. Δεν περίμενα να έχω τόσα μηνύματα από μαμάδες, από μπαμπάδες. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων και έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να προωθήσει μία σημαντική μεταρρύθμιση», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, σημειώνοντας ότι το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς. Ο κ. Τζηκαλάγιας τόνισε ότι από την τελευταία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει σήμερα να υπάρξει εναρμόνιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση τότε υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επεσήμανε πως η «από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέρμνας» είναι τομή παιδοκεντρική διότι οι δύο γονείς πρέπει να είναι παρόντες στην ανατροφή του παιδιού τους.

«Θεσμοθετείτε από το παράθυρο την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Πετάτε στο καλάθι διεθνείς συμβάσεις», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου που επικαλέστηκε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με απλό μοίρασμα του χρόνου. Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι ο φυσικός δικαστής είναι εκείνος που πρέπει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τέκνου, αξιολογώντας τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα. «Προσδεθείτε και αφουγκραστείτε την κοινωνία», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα επιφέρει τομή σε ένα οικογενειακό δίκαιο που έχει μία παράδοση 40 ετών, ένα δίκαιο που θεσπίστηκε στο πνεύμα της νεωτερικότητας και στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το μεταπολιτευτικό κεκτημένο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και σημείωσε ότι με τις διατάξεις μετατοπίζεται το κέντρο βάρους, από το παιδί στους γονείς. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να προβληματιστεί είτε από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ είτε από την απροθυμία πολλών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παρίστανται στη Βουλή για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο.

«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο διαμάντι. Αλλά -όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ- φέρατε κάρβουνο», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σπεύδει και φέρνει το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας, του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού, διότι «έρχεται το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων». «Ποιο εξίσου; Που τα λέτε αυτά; Πείτε σε εκείνη τη μάνα που θα δουλέψει τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, χωρίς Σαββατοκύριακα και δεν θα μπορεί να δει το παιδί της, γιατί αυτό έχει ανάγκη η επιχείρηση στην οποία εργάζεται», είπε η Λιάνα Κανέλλη και επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για τον χρόνο επικοινωνίας το γονέων με το παιδί τους, αλλά στην πραγματικότητα τον χρόνο τον ορίζουν οι εργοδότες. «Κυριακή δεν έχει μείνει στη θέση της. Οκτάωρο δεν έχει μείνει στη θέση του. Μισθός δεν έχει μείνει στη θέση του. Παιδιά δουλεύουν με μηχανάκια. Και εσείς έρχεστε και μας λέτε ότι φτιάχνετε τον χρόνο. Τι περάσατε τα ζευγάρια; Καρανίκα και Άδωνι. Αυτοί τα βρήκαν. Εσείς νομίζετε ότι θα τα βρουν οι γονείς; Κάτσε κάτω αγάπη μου να μετρήσουμε τον χρόνο, να δούμε τι θα κάνεις;», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα

«Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο του 1983 που παραμένει μέχρι σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση, ένα μνημείο προοδευτικής νομοθέτησης και ορθού λόγου, είπε ο κ. Βαρουφάκης που αναφέρθηκε στον σκληρό αγώνα των γυναικείων οργανώσεων, τη δεκαετία του ’70 για να γίνει πραγματικότητα το οικογενειακό δίκαιο. «Εσείς όμως πάντα ήσασταν μέρος του σκοταδισμού της Δεξιάς και γι΄αυτό το 1983 εκείνο το εξαιρετικό νομοθέτημα το καταψηφίσατε υποστηρίζοντας την προίκα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «Έρχεστε σήμερα αυτό το προοδευτικό νομοθέτημα που τότε είχατε καταψηφίσει, να το αλλάξετε».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σήμερα, αλλά, όπως σημείωσε, τα προβλήματα δεν είναι το νόμου. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου, με τη δικαστηριακή πρακτική και τη διαδικασία, αλλά «η κυβέρνηση αντί να τα λύσει, επιλέγει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, με αυτό το αισχρό νομοσχέδιο που μετατρέπει μια όμορφη ευχή σε μια άσχημη κρατική επιβολή».

«Τα παιδιά δεν αποξενώνονται από γονείς που τα αγαπάνε, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάνε μαζί τους», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε στην δική του περίπτωση. «Η κόρη μου η Ξένια έγινε προχθές 17 χρονών. Δεκαεπτά χρόνια απόστασης. Εγώ της διάβαζα παραμύθια από το skype και την έβλεπα στην οθόνη να αποκοιμιέται, από το 2005. Δεν σας κρύβω ότι ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε επικοινωνία, ιδίως όταν μεγάλωνε. Τρεις-τέσσερις φορές το χρόνο βρισκόμασταν. Ξέρετε τι σημαίνει με τέτοια απόσταση. Έξοδα, κούραση. Το καταφέρναμε. Ο καιρός της πανδημίας αποδείχθηκε σκληρός για εμάς. Έχουμε να βρεθούμε πάνω από ένα χρόνο, για πρώτη φορά. Τα σύνορα της Αυστραλίας είναι κλειστά μέχρι τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει όμως να σας πω ότι είμαστε πιο κοντά, είμαστε πιο δεμένοι από ό,τι αν ζούσαμε μαζί. Με απώλειες βέβαια. Δεν υπάρχει μέρα αυτά τα 17 χρόνια, όταν δεν είμαστε μαζί, από το να χαρακτηρίζονται από το “άλλη μια μέρα χώρια”. Μετρούσαμε τις μέρες για να βρεθούμε. Όταν βρισκόμασταν, μετρούσαμε τις μέρες μέχρι το χωρισμό», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να καταλήξει: «Άλλο αυτό και άλλος ο φόβος της αποξένωσης και άλλο η ψευτοθεωρία της αποξένωσης μπαμπάδων».

Η συνεπιμέλεια που είναι κάτι το ιερό, απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από νομοθέτες ούτε από δικαστήρια, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η κάθε περίπτωση παιδιού πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τον φυσικό δικαστή.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη οικογενειακών δικαστηρίων με εξειδικευμένους δικαστικούς, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς, «έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα συναίνεσης ή επιμέλειας των παιδιών προς όφελος τους και με μοναδικό κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων τους».

«Ο πόνος μας ως χωρισμένοι μπαμπάδες είναι αβάσταχτος. Κακά τα ψέματα όμως. Πληρώνουμε και εμείς οι αρσενικοί, το τίμημα να ζούμε σε μια βαθιά σεξιστική πατριαρχική κοινωνία. Ο φεμινισμός δεν αφορά τη γυναίκα και τη χειραφέτησή της. Αφορά την κατάργηση ενός εξουσιαστικού συστήματος, του οποίου θύματα είναι και άνδρες, ιδίως οι ευαίσθητοι άνδρες. Η λύση επομένως δεν είναι να συνταχθούμε με το νέο αντιφεμινισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η λύση είναι να οικοδομήσουμε μια Πολιτεία που υποστηρίζει την εξεύρεση συναινετικών λύσεων, όχι μια Πολιτεία που εφαρμόζει τον ρεβανσισμό της πατριαρχίας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «έχει επιστρατεύσει βαθιά ολιγαρχικά πορτοφόλια».

Το οικογενειακό δίκαιο, είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν – γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν.

«Η συνεπιμέλεια απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση. Ούτε η συνεργασία ούτε η συνεννόηση επιβάλλονται από νομοθέτες και δικαστήρια. Καλλιεργούνται με την βοήθεια δημόσιων θεσμών που εσείς δεν θέλετε να ιδρύσετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το νομοσχέδιό σας έρχεται να βαθύνει την δυστυχία των δυστυχισμένων ζευγαριών, και βέβαια των παιδιών τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο ρεβανσισμός της παράταξής σας εναντίον του εμβληματικού Οικογενειακού Δικαίου του 1983, το οποίο πολεμήσατε λυσσασμένα τότε», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών».

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ