Ξανθόπουλος για Εξεταστική Επιτροπή: Ένα βήμα μπρος και τρία βήματα πίσω

Άρθρο του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο ieidiseis.gr.

NEWSROOM
Ξανθόπουλος για Εξεταστική Επιτροπή: Ένα βήμα μπρος και τρία βήματα πίσω

Άρθρο του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την Εξεταστική Επιτροπή δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Ξανθόπουλου:

Ξεκίνησαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κάνοντας χρήση του άρθρου 68 § 2 του Συντάγματος, το οποίο τροποποιήθηκε με την πρόσφατη αναθεώρηση και το οποίο επιτρέπει και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να εκκινεί διαδικασία συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών, ζήτησε τη διερεύνηση της λεγόμενης Λίστας Πέτσα καθώς και την ενδεχόμενη σπατάλη δημόσιου χρήματος προς συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία.

Είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας γιατί ακριβώς θεμελιώνεται το δικαίωμα της μειοψηφίας να προκαλεί σύσταση εξεταστικών επιτροπών, κάτι που μέχρι τώρα ανήκε μόνον στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καθοριστικής σημασίας για την σημαντική αυτή τομή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο υπήρξε η συναίνεση της Ν.Δ. & του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Η μεν πρόταση προήλθε από τη Ν.Δ. κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αποδεκτή από την τότε πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ), με αποτέλεσμα να καταστεί πρόταση της προτείνουσας προς την αναθεωρητική Βουλή. Στην δε παρούσα αναθεωρητική Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. υπερψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία πλέον κατέστη άρθρο του Συντάγματος.

Και ενώ η επιδειχθείσα συναίνεση θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτική πραγματικότητα, ήδη από την συζήτηση στην Ολομέλεια για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, η ΝΔ παραποίησε την πραγματικότητα, αναγνώρισε τη μισή αλήθεια, αγνόησε την επιτευχθείσα συναίνεση και ισχυρίσθηκε ότι αυτή η τροποποίηση είναι δικό της έργο…. Δηλ. σε μία διαδικασία, όπου εκ των πραγμάτων επιτεύχθηκε συναίνεση, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, η Ν.Δ. φαίνεται να υπαναχωρεί!

Θεωρώ ότι η συναίνεση, εξ αιτίας της οποίας “γεννήθηκε” η εξεταστική επιτροπή της μειοψηφίας (68 § 2), θα έπρεπε να “επηρεάζει” και την λειτουργία της. Άρα θα έπρεπε η συναίνεση αυτή να εκφράζεται και στο Προεδρείο της Επιτροπής. Σημειωτέον ότι υπάρχουν επιτροπές όπου υφίσταται αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Πέραν τούτου επειδή η Επιτροπή αυτή είναι προνόμιο, πρωτοβουλία και δικαίωμα της μειοψηφίας λογικό είναι η κοινοβουλευτική μειοψηφία, η οποία προκαλεί τη δημιουργία της, να εκπροσωπείται και στο προεδρείο. Ειδικά, επειδή η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί το πρώτον και διαμορφώνει μια πρακτική για το μέλλον είχε μεγάλη σημασία να ομονοήσουμε σε ένα συλλογικό προεδρείο, ως αντανάκλαση της συναίνεσης που αποτέλεσε τη “γενέθλια πράξη” της επιτροπής. Προτείναμε λοιπόν συνολικά ως Αντιπολίτευση την εκλογή Προεδρείου αποτελούμενου από Πρόεδρο από την Πλειοψηφία, αντιπρόεδρο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και Γραμματέα από το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη Κόμμα. Δυστυχώς η Ν.Δ. πρότεινε και αποφάσισε προεδρείο αμιγώς δικό της. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Λογικό εάν σκεφθεί κανείς ότι εφόσον αρνήθηκε ότι η τροποποίηση της διάταξης ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης, πως θα συναινούσε σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Ως προς αυτό υπήρξε συνεπής.

Στη συνέχεια, η ΝΔ στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση ακολούθησε τον θεσμικό κατήφορο, ευτελίζοντας το Σύνταγμα και υπονομεύοντας την λειτουργία της Επιτροπής. Καταχρώμενη την αρχή της πλειοψηφίας αγνόησε την θέληση όλης της Αντιπολίτευσης και διαμόρφωσε ουσιαστικά μονομερώς τον κατάλογο των μαρτύρων. Δηλ. ενώ από το Σύνταγμα η συγκεκριμένη Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί προνόμιο της Αντιπολίτευσης και άρα, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, η Αντιπολίτευση έχει τον πρώτο λόγο, η ΝΔ φοβούμενη τις εξελίξεις φρόντισε να εξαιρέσει από τον κατάλογο των μαρτύρων τα προτεινόμενα πολιτικά πρόσωπα και να καταλήξουμε να ερευνούμε την «λίστα Πέτσα» χωρίς τον κ. Πέτσα!

Κατόρθωσε βέβαια να απομονωθεί σε ένα θέμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει συναινετικά. Και να κλείσει βιαστικά την παρένθεση της συναίνεσης, που είχε ανοίξει με τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Αντίθετα, είναι ελπιδοφόρα η συναίνεση της αντιπολίτευσης σε ένα σημαντικό θέμα γιατί έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα θεσμικής λειτουργίας, όπου μπορούν να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το επόμενο διάστημα. Και για τις εργασίες της επιτροπής αλλά και γενικότερα για τις πολιτικές διεργασίες, που μπορεί να προκύψουν. Ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ίσως αυτή η σύγκλιση να αποδειχθεί «οδοδείκτης» για μια προοδευτική πορεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr