Ξεκίνησε η δίκη για τον εμπρησμό της Μόριας: Απορρίφθηκε αίτημα για παρουσία δημοσιογράφων – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Υπήρξε αίτημα στη δίκη για την παρουσία συνολικά τεσσάρων δημοσιογράφων (δύο από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή), το οποίο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο ενώ, σύμφωνα με τα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19, δεν επιτρέπεται στη δικαστική αίθουσα η παρουσία πολιτών στο ακροατήριο.

NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη για τον εμπρησμό της Μόριας: Απορρίφθηκε αίτημα για παρουσία δημοσιογράφων – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 11 Ιουνίου, ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου η δίκη των τεσσάρων μεταναστών που κατηγορούνται για τον εμπρησμό της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, επικαλούμενος τα μέτρα για τον κορονοϊό προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος, στην αίθουσα του δικαστηρίου, σε δημοσιογράφους και δύο διεθνείς παρατηρητές. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρξε αίτημα για την παρουσία, στη δίκη, συνολικά τεσσάρων δημοσιογράφων (δύο από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή), το οποίο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο ενώ, σύμφωνα με τα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19, δεν επιτρέπεται στη δικαστική αίθουσα η παρουσία πολιτών στο ακροατήριο.

Δίκη «κεκλεισμένων των θυρών»

Μετά τη διαμαρτυρία του διευθυντή του astraparis.gr, κ. Γιάννη Στεβή, ο οποίος υποστήριξε ότι η δημοσιότητα είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για τη συγκεκριμένη, αλλά και κάθε δίκη, ο πρόεδρος επικαλέστηκε τα μέτρα προστασίας, λέγοντας ότι ήδη στην αίθουσα είχαν υπερβεί τον αριθμό που επιτρέπεται στην ισχύουσα ΚΥΑ. Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για δίκη “κεκλεισμένων των θυρών”, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιότητα είναι αγαθό υπέρτερο της κοινής υπουργικής απόφασης.

Την ίδια ώρα, έξω και μέσα στο δικαστήριο είναι έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο σε όλους, εκτός των μαρτύρων και παραγόντων της δίκης ενώ πολίτες της Χίου και αλληλέγγυοι στους δικαζόμενους μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το camp προσφύγων εκεί, η Μόρια υπήρξε σήμα – κατατεθέν της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λέσβο αλλά και των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων εκεί προσφύγων. Μέχρι και τον εμπρησμό της, φιλοξενούσε περίπου 13.000 πρόσφυγες έχοντας χωρητικότητα για λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών.

ΠΗΓΗ: astraparis.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ