Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που μας γεμίζει περηφάνεια: Το εργαστήριο του ΑΠΘ που ανταγωνίζεται ΜΙΤ και Πρίνστον – ΒΙΝΤΕΟ

H Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες ομάδες του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας με πολύ έντονη παρουσία στη δημοσίευση επιστημονικών μελετών.

NEWSROOM
Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που μας γεμίζει περηφάνεια: Το εργαστήριο του ΑΠΘ που ανταγωνίζεται ΜΙΤ και Πρίνστον – ΒΙΝΤΕΟ

Το ελληνικό “δαιμόνιο” και τα ελληνικά μυαλά είναι διάσημα στα πέρατα του κόσμου. Γι αυτό και κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις έναν Έλληνα. Αντιστοίχως, γι΄αυτό θεωρείται και μεγάλη πληγή το brain drain των Ελλήνων επιστημόνων που ξεκίνησε στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης και δεν έχει σταματήσει καθώς η χώρα μπήκε σε νέα οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο οι ερευνητές που παραμένουν στην Ελλάδα μας γεμίζουν περηφάνεια.

Μία τέτοια ομάδα ερευνητών είναι αυτή των Ασύρματων και Φωτονικών συστημάτων και δικτύων του ΑΠΘ οι οποίοι σχεδιάζουν φωτονικά Δίκτυα τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Η ομάδα είναι από τις πρώτες που πειραματίζεται σε τέτοιο βαθμό με τα φωτονικά δίκτυα και ανταγωνίζεται με μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής στον τομέα αυτό. Η εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 τους συνάντησε στο σύγχρονο εργαστήριο που έχουν δημιουργήσει στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας.

Πριν από έναν χρόνο περίπου δημιούργησε την ταχύτερη μνήμη RΑΜ στον κόσμο. Η Ερευνητική ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζει αδιάλειπτα να πειραματίζεται με φωτονικά δίκτυα για τη μεταφορά δεδομένων, που είναι απαραίτητη για ένα πλήθος εφαρμογών της καθημερινότητάς μας: από τα social media μέχρι το Netflix.

«Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αντιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου για να μπορεί να επιτύχει ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφορίας, όπως κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες εστιάζονταν κυρίως στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιώντας την πρόοδο της ηλεκτρονικής και μικροηλεκτρονικής έχουν καταφέρει να κάνουν κυκλώματα που έχουν εκατομμύρια νευρώνες, προσεγγίζοντας την επεξεργαστική ικανότητα ενός εγκεφάλου ποντικού» αναφέρει στην κάμερα της Ο3 ο Κωνσταντίνος Βυρσωκινός, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Τα φωτονικά δίκτυα που σχεδιάζουν οι ερευνητές του εργαστηρίου δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί. Προς το παρόν δημιουργούν κυκλώματα με έναν μικρό αριθμό νευρώνων τα οποία παρουσιάζουν ασύλληπτες ταχύτητες. «Το πλεονέκτημα είναι ότι ενώ τα ηλεκτρονικά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα όλης της επεξεργασίας σε χρόνο millisecond εμείς με τη φωτονική τεχνολογία μπορούμε να δώσουμε αποτέλεσμα σε ταχύτητα nanosecond, δηλαδή είμαστε ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγοροι» λέει ο κ. Βυρσωκινος.

Η ταχύτητα που θα προσφέρουν τα δίκτυα αυτά που αναπτύσσει το εργαστήριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές, όπως η ανάλυση χρηματιστηρίου. Αν η ταχύτητα των φωτονικών δικτύων συνδυαστεί με την ύπαρξη πολλών νευρώνων, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο βήμα της τεχνολογίας.

«Αν καταφέρουμε και φτάσουμε σε μεγάλο όγκο ολοκλήρωσης, δηλαδή να μπορούμε να ολοκληρώνουμε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια νευρώνες χρησιμοποιώντας την οπτική τεχνολογία θα μπορέσουμε να κάνουμε την επανάσταση. Αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Το εργαστήριο WINPHOS ήταν από τα πρώτα στον κόσμο που ανέπτυξε τις τεχνολογίες αυτές και πλέον ανταγωνίζεται με μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΜΙΤ και το Πρίνστον.

H Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες ομάδες του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας με πολύ έντονη παρουσία στη δημοσίευση επιστημονικών μελετών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ