Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

“Υπερτιμολόγηση” συμβάσεων που πήρε από Δήμους ο βουλευτής Χειμάρας, ψάχνει ο οικονομικός εισαγγελέας

Η έρευνα τοιυ οικονομικού εισαγγελέα Χρ. Μπαρδάκη, ψάχνει αν λόγω της ιδιότητάς του ο βουλευτής πήρε σε φουσκωμένες τιμές τις συμβάσεις τις οποίες είχε υπογράψει με τους δήμους ενόσω παράμενε μέλος του κοινοβουλίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Υπερτιμολόγηση” συμβάσεων που πήρε από Δήμους ο βουλευτής Χειμάρας, ψάχνει ο οικονομικός εισαγγελέας Eurokinissi

Το ενδεχόμενο οι συμβάσεις που είχε αναλάβει ο βουλευτής της Θ. Χειμάρας, ύψους άνω των 400.000 ευρώ σε μια τετραετία, να ήταν υπερκοστολογημένες θα εξετάσει ο οικονομικός εισαγγελέας Χρ. Μπαρδάκης που διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία καθώς και κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος, ενώ ζητά να ελεγχθούν οι επίμαχες συμβάσεις των εταιρειών οι οποίες έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή, από τις 17 Ιουλίου του 2019 και μετά.

Θέμης Χειμάρας

Eurokinissi

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης: Τι σημαίνει

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Εισαγγελία ερευνά αν οι δήμοι ή άλλοι φορείς του δημοσίου με τους οποίους συνήφθησαν οι συμβάσεις με την εταιρία του κ. Χειμάρα ενόσω ήταν βουλευτής, πείστηκαν από τον ίδιο να υπερκοστολογήσουν το έργο για να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα. Πρόκειται βέβαια για έρευνα που είναι δύσκολή και αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ένδειξη πως αυτό έχει συμβεί, γι’ αυτό θα τεθούν υπό τη βάσανο ενδελεχούς έρευνας όλες οι επίμαχες συμβάσεις.

Έτσι το αδίκημα της τυχόν διάπραξης ηθικής αυτουργίας σε απιστία αφορά τον βουλευτή και της απιστίας τους δημάρχους ή τους επικεφαλής των φορέων του δημοσίου που εκχώρησαν το έργο. Με την έννοια πως αν υφίσταται αδίκημα θα έχουν υποστεί ζημία οι ίδιοι οι φορείς που θα μπορούσαν – υποθετικά- να έχουν αναθέσει το έργο με λιγότερα χρήματα. Αυτό βέβαια σύμφωνα με το άρθρο 390 ΠΚ απαιτεί βεβαία ζημία, κάτι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί:

Αναφέρει το άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα:

1. Όποιος κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης προκαλεί εν γνώσει βέβαιη ζημία στην περιουσία άλλου, της οποίας βάσει νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), τιμωρείται με φυλάκιση και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.

2. Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά των ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι (20) έτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ