Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Υποστελέχωση Δικαστηρίων: Μόλις 1,09 δικαστικοί υπάλληλοι ανά δικαστή – Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου

Η αναλογία βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει. Το στοίχημα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υποστελέχωση Δικαστηρίων: Μόλις 1,09 δικαστικοί υπάλληλοι ανά δικαστή – Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πλήρη επιβεβαίωση για την τραγική υποστελέχωση των Δικαστηρίων, που έχει καταγγελθεί από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και έχει οδηγήσει σε σειρά κινητοποιήσεων, αποτελούν οι αναφορές που περιλαμβάνονται στην τρίτη κατά σειρά έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, που δημοσιεύθηκε προ ημερών και για την οποία έγραψε το dikastiko.gr

Υποστελέχωση Δικαστηρίων

EUROKINISSI

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναλογία δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων μειώνεται από το 2015 και σήμερα είναι 1,09 δικαστικοί υπάλληλοι ανά δικαστή. Όπως σημειώνει πρόκειται για σημαντική μείωση καθώς το 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας δικαστής για 2,53 δικαστικούς υπαλλήλους.

έκθεση της Κομισιόν

Freepik

Σε θετική κατεύθυνση κρίνει πως είναι η δημιουργία Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη βοήθεια στους δικαστές.

Υποστελέχωση Δικαστηρίων

eurokinissi

«Στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αυξήσει αυτή την αναλογία σε τρεις δικαστικούς γραμματείς ανά δικαστή. Η σχεδιαζόμενη δημιουργία Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων (NSJC) στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας της βοήθειας προς τους δικαστές και της ποιότητας της διαχείρισης των δικαστηρίων. Τα δικαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν απευθείας δικαστικούς υπαλλήλους από το NSJC» τονίζει η Κομισιόν.

Και προσθέτει: «Η εκπαίδευση και η δια βίου εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων από το NSJC θα καλύπτει θέματα που είναι απαραίτητα για τα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και οργάνωσης της δικαστικής υπηρεσίας, των ψηφιακών δεξιοτήτων και του δικονομικού και ουσιαστικού δικαίου. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να μετατεθούν σε δικαστικές υπηρεσίες και να γίνουν δικαστικοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης».

Υποστελέχωση Δικαστηρίων: Κοινό μέτωπο δικαστών, δικηγόρων και υπαλλήλων

Οι καταγγελίες της ΟΔΥΕ που κατ’ επανάληψη έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις σχετικά με την υποστελέχωση έχουν συγκεντρώσει την πλήρη στήριξη του αιτήματός τους για προσλήψεις τόσο από το σώμα των δικαστικών λειτουργών, όσο και από τον δικηγορικό κλάδο.

«Κατεβάζουμε τα στυλό, κλείνουμε τα γραφεία, βγαίνουμε στους δρόμους» ανέφεραν κατά την τελευταία κινητοποίησή τους τον περασμένο Μάρτιο οι δικαστικοί υπάλληλοι, καταγγέλλοντας σύμφωνα με το dikastiko.gr τις τραγικές συνθήκες εργασίας, με το 31,7% των οργανικών θέσεων να μην έχει καλυφθεί και τους ίδιους καθημερινά να δίνουν μάχη ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

«Δεν μας αρκεί πλέον η αναγνώριση του έργου μας και της προσφορά μας, θέλουμε πράξεις και μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και των αποδοχών μας. Έχουμε δίκαια και λογικά αιτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις» έλεγε χαρακτηριστικά η ΟΔΥΕ.

Υποστελέχωση Δικαστηρίων

odye

«Βιώνουμε κι εμείς παρόμοιες συνθήκες με τους Δικαστικούς Λειτουργούς, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και δεν δεχόμαστε να μας έχει η πολιτεία στο περιθώριο» σημείωνε.

Αναφερόμενη, στο τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης, υποστήριζε πως επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά. Και επισημαίνουν πως η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων- δικαστών κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 3,5 προς 1.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ