Υπόθεση Φουρθιώτη: Απαντήσεις για την αστυνομική παρουσία στον τηλεπαρουσιαστή δίνει την Παρασκευή ο Χρυσοχοΐδης – ΒΙΝΤΕΟ

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι ο Μένιος Φουρθιώτης απολάμβανε ενισχυμένης αστυνομικής φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ και μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση, με εντολή Μητσοτάκη αποσύρθηκαν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί.

NEWSROOM
Υπόθεση Φουρθιώτη: Απαντήσεις για την αστυνομική παρουσία στον τηλεπαρουσιαστή δίνει την Παρασκευή ο Χρυσοχοΐδης – ΒΙΝΤΕΟ

Εξηγήσεις για την υπόθεση Φουρθιώτη και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τηλεπαρουσιαστής είχε αστυνομική προστασία, αναμένεται να δώσει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη.

Η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη στην ερώτηση του κ. Καμίνη θα δοθεί την προσεχή Παρασκευή 9 Απριλίου. Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι ο Μένιος Φουρθιώτης απολάμβανε ενισχυμένης αστυνομικής φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ και μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση, με εντολή Μητσοτάκη αποσύρθηκαν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί.

Ο κ. Καμίνης, στην ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι έχει ήδη καταθέσει δύο ερωτήσεις, για το θέμα, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020, και στις οποίες το υπουργείο είχε αρνηθεί να απαντήσει επί της ουσίας, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο χωρίς, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επαρκή νομική θεμελίωση.

Η ερώτηση του κ. Καμίνη προς τον κ. Χρυσοχοΐδη έχει τίτλο «Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων» και είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ»

Την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατ’ ανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας. »Με το, από 30 Ιανουαρίου 2020, λακωνικότατο έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».

Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων».

Δεδομένου ότι η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια».

Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης»

Ερωτάται ο Υπουργός : »Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει; »

Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες: δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;»

«Χτυπούσε πόρτες και απειλούσε»

Πριν ακόμη κοπάσει ο σάλος με την αστυνομική φρουρά του πρώην μάνατζερ μια δεύτερη υπόθεση, με πρωταγωνιστή πάλι τον ίδιο, βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Φουρθιώτης κατά τη διάρκεια θητείας Βρούτσης επιχείρησε να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα – όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Γ. Βρούτσης – να ετοιμάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

«Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας. Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης.

Οι αποκαλύψεις, όμως, του πρώην Υπουργού δεν έμειναν εκεί. Σε δηλώσεις του στο Documento σημείωσε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μ. Φουρθιώτη «μπούκαρε» στο Υπουργείο Εργασίας χτυπώντας πόρτες και φωνάζοντας επειδή δεν πήρε τα χρήματα που ουσιαστικά ζητούσε. «Είμαι έξω φρενών με αυτόν τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουμε. Μιλάμε για παρακμή», φέρεται να υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφο της εφημερίδας.

Στο ζήτημα παρενέβη, λίγο αργότερα, και ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εκ νέου απαντήσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση μέσα στο υπουργικό γραφείο του», σημείωσαν από την Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Η απάντηση, δε, της κυβερνητική εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη ήταν ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εν λόγω δημοσιογράφο. «Ο κύριος Βρούτσης με χθεσινή του ανάρτησή του έχει ξεκαθαρίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να ξεκαθαριστούν υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του Προγράμματος Συνεργασίας. Το Μαξίμου και η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο κύριο», τόνισε χθες η κυρία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Απάντηση Πελώνη για Φουρθιώτη: «Ουδέποτε η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με τον κύριο»

Θέση σε όσα ειπώθηκαν από τον Γιάννη Βρούτση για γνωστό παρουσιαστή που φέρεται να εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση ουδέποτε είχε ή έχει επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κύριο» είπε χαρακτηριστικά και στην ερώτηση «έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Βρούτση ότι η υπόθεση Φουρθιώτη του στοίχισε πολιτικά;» απάντησε:

«Καταρχήν αυτό που λέτε είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία. Ο κ. Βρούτσης με ανάρτησή του ξεκαθάρισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να αντιμετωπιστούν υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του προγράμματος Συν-Εργασία. Δεν έδωσε συνέντευξη, απλά έδωσε απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε».

Κακλαμάνης: Ορθώς έφερε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – Περιμένω την απάντηση Χρυσοχοΐδη

Υπέρ της διερεύνησης του θέματος που έχει προκύψει μετά τα όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης στην εφημερίδα «Documento» για τον Μένιο Φουρθιώτη τάχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Βρούτση στην εφημερίδα «Documento» για τον Μένιο Φουρθιώτη, αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φύλαξη που φέρεται να του παρείχε η Αστυνομία.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή», ενώ επεσήμανε πως θα περιμένει και ο ίδιος την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη, για τη φύλαξη που φέρεται να του παρείχε η Αστυνομία.

«Εγώ πάντως από το ‘90 που είμαι βουλευτής δεν το έχω ξαναδεί αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ακόμα ότι είτε αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας, είτε με πρωτοβουλία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να διερευνηθούν και οι καταγγελίες που αφορούν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

DIKASTIKO.GR, με πληροφορίες από iefimerida.gr-ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr