Υπόθεση Πισπιρίγκου: “Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν, έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις!” το ξέσπασμα Ηλιάδη – ΒΙΝΤΕΟ

Σε κλίμα έντασης η δίκη μεταξύ του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου της κατηγορούμενης και του διευθυντή της ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, που συνέχισε την κατάθεσή του

NEWSROOM
Υπόθεση Πισπιρίγκου: “Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν, έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις!” το ξέσπασμα Ηλιάδη – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα κόντρα μεταξύ του γιατρού Ηλιάδη, που είχε αναλάβει την 9χρονη Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή και του Αλέξη Κούγια συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου καταγράφηκε κατά την ακροαματική διαδικασία της Τρίτης.

Ο κ. Ηλιάδης είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τις κατηγορίες Κούγια περί εμπορίας οργάνων, ενώ στη συνέχεια επανήλθε στο σύνδρομο Μιχνάουζεν ως προς τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης.

«Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωσή μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν» ανέφερε ο κ. Ηλιαδης.

Νωρίτερα, είχε δώσει τη δική του αιχμηρή απάντηση στον Αλέξη Κούγια για τα όσα τον είχε κατηγορήσει περί εμπορίας οργάνων. «Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, αλλά δωρίζονται. Ήρθα να καταθέσω τον καθαρό ιατρικό μου λόγο, την καθαρή ιατρική αλήθεια, θέλω και θα συνεχίσω να είμαι η φωνή της Τζωρτζίνας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης.

Από την πλευρά του, ευθύνες στους γιατρούς συνέχισε να επιρρίπτει ο Αλέξης Κούγιας. Εμμένοντας στην υπερασπιστική του γραμμή, ο κ. Κούγιας σημείωσε κατά την ακροαματική διαδικασία πως υπήρξε «ενορχηστρωμένη αναξιοπιστία των μαρτύρων» – σ.σ. των γιατρών που κατέθεσαν – υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «έχει προκύψει εντελώς η κατάρρευση του κατηγορητηρίου από τις καταθέσεις των ιατρών του Καραμανδάνειου» και υποβάλλοντας ακόμη μία μήνυση για ψευδή κατάθεση αυτή τη φορά σε βάρος του αναισθησιολόγου Γιάννη Χασαπόπουλου, που έκανε την ανάνηψη της Τζωρτζίνας, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Δίκη Πισπιρίγκου: Η εξέταση Ηλιάδη από Κούγια

Με μικροεντάσεις συνεχίστηκε η εξέταση του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη από τον Αλέξη Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου, με τη διαδικασία να συνεχίζεται αύριο.

Κούγιας: Έχουμε ένα παιδί παράλυτο που μπήκε υγιές πριν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο! Ποτέ έγινε τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Η ιατρική μου γνώμη ότι είναι ότι είναι περίπλοκο το κομμάτι της ανακοπής της Τζωρτζίνας. Το κυριότερο είναι ο χρόνος που το παιδί ήταν άνευ οξυγόνου.

Κούγιας: Δηλαδή τα πρώτα λεπτά;

Μάρτυρας: Ακριβώς, πολύ σωστό. Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά θα έχω βλάβες. Χωρίς να υπάρξει βοήθεια στο θύμα. Το σημαντικό είναι από την ώρα της ανακοπής ποτέ θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!

Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι η μητέρα του παιδιού δεν κάλεσε σε βοήθεια;

Μάρτυρας: Δε γνωρίζω.

Κούγιας: Σε ποιο στάδιο είναι οι βλάβες; Δεν έχουμε στοιχείο ότι η μητέρα δεν πήγε αμέσως. Έχουμε στοιχείο ότι αμέσως πήγαν οι γιατροί. Που έγινε το τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά το χρόνο αναζήτησης βοήθειας!

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας για τα φάρμακα που περιέχει το βαλιτσάκι διασωλήνωσης στα νοσοκομεία, με τον Ανδρέα Ηλιάδη να επισημαίνει ότι δεν απαιτούνται αναισθησιολογικά φάρμακα για παιδί που είναι νεκρό, αλλά και πως η αδρεναλίνη και η κεταμίνη έχουν εντελώς διαφορετική χρήση.

Το ιστορικό Μαλένας και Ίριδας

«Στην ιατρική οφείλουμε να πάρουμε πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό. Ήταν επιτακτικό αυτό. Οι ερωτήσεις μου είχαν να κάνουν με τη διάσωση της Τζωρτζίνας» είπε ο κ. Ηλιάδης που ερωτήθηκε εκτενώς σχετικά με το αν και με ποιό τρόπο έμαθε το ιστορικό των άλλων δυο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Κούγιας: Ζητήσατε τους ιατρικούς φακέλους των άλλων δυο παιδιών;

Μάρτυρας: Όχι έκανα κάτι καλύτερο. Ρώτησα τους γονείς.

Κούγιας: Είναι ασφαλέστερο αυτό;

Μάρτυρας: Η Ίριδα δεν είχε ιατρικό φάκελο και για τη Μαλένα ήρθαν από τη θεράπουσα ιατρό. Για τη Μαλενα είχα την πληροφορία ότι έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα έφυγε στον ύπνο. Με τη γιατρό στο παίδων ήθελα να έχω άμεσα πληροφορίες.

Κούγιας: Σας είπε αυτή η γιατρός ότι έχει γίνει μήνυση σε βάρος της από τους γονείς;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Γιατί δεν πήρατε τους φακέλους;

Μάρτυρας: Μίλησα με τη γιατρό της Μαλένας. Είναι η γιατρός των λευχαιμιών στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα μαζί της χρόνια και τη θεωρώ εξαιρετική γιατρό. Θα αμφισβητούσα την παιδογκολόγο;

Δίκη Πισπιρίγκου: Το συναίσθημα της κατηγορούμενης και το σύνδρομο Μινχάουζεν

Μεγάλο κομμάτι της εξέτασης του μάρτυρα εστιάστηκε σε ερωτήσεις σχετικά με το σύνδρομο Μινχάουζεν και το πως υποψιάστηκε ο εντατικολόγος ότι μπορεί η μητέρα να πάσχει από κάτι τέτοιο.

Κούγιας: Για ποιο λόγο αναφερθήκατε στο ψυχολογικό συναίσθημα της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Για το συναίσθημα της κατηγορούμενης δεν θυμάμαι, όχι.

Κούγιας: Θα σας διαβάσω «υπήρχε διαφοροποίηση στο συναίσθημα της…». Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Σαν γιατρός που ενημερώνω τους γονείς έχω ένα κριτήριο να καταλάβω πως απαντούν στους γιατρούς. Υπήρχε μια διαφοροποίηση και απομάκρυνση. Το συζητήσαμε αυτό με τη μητέρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης: «Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωση μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν».

Κούγιας: Πως το υποψιαστήκατε;

Μάρτυρας: Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό.

Κούγιας: Ξέρετε ότι στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί να καταδικάζονται με πραγματογνωμοσύνη για αυτό το σύνδρομο; Έχετε υποψιαστεί ποτέ στην καριέρα σας τέτοιο σύνδρομο και έχετε ξανά επισκεφθεί τους ψυχιάτρους για κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα δικαστήρια. Για το σύνδρομο αυτό στην καριέρα μου το έχω υποψιαστεί και εντοπίστηκαν άλλες δυο φορές.

Κούγιας: Για ποιο λόγο ενώ ο ψυχολόγος λέει ότι δεν έχει οξύ ψυχωσικό σύνδρομο το λέτε στην κατάθεση σας;

Μάρτυρας: Έκρινα ότι είναι σημαντικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr