Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομικές διαδικασίες για να αποζημιωθεί η χώρα για Siemens, Novartis και υποθέσεις διαφθοράς
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. H κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε σε ερωτήματα για την Οικονομία, την Πανδημία, την Εξωτερική Πολιτική, τα Ελληνοτουρικά, τα Εθνικά Θέματα, τη Novartis, τις αποκαλύψεις για τη δράση Τσίπρα-Παππά, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει […]
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
H κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε σε ερωτήματα για την Οικονομία, την Πανδημία, την Εξωτερική Πολιτική, τα Ελληνοτουρικά, τα Εθνικά Θέματα, τη Novartis, τις αποκαλύψεις για τη δράση Τσίπρα-Παππά, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να συσταθεί Ειδικό Δικαστήριο για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μίλησε για το τι πραγματικά σημαίνει Υπουργός και Πρωθυπουργός.
Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα-δυο σχόλιά σας για την επικαιρότητα και θα πάω μετά και σε αυτή την περίεργη ατμόσφαιρα του τελευταίου διαστήματος. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας για την πορεία της οικονομίας, εξ αφορμής της κρίσης του Κορονοϊού, αν θεωρείτε ότι μπαίνουμε σε μία βαθιά κρίση ή αν, αντίθετα, πιστεύετε ότι είναι ορθή η εκτίμηση που κάνει η Κυβέρνηση ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε ριμπάουντ, ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι προφανώς υπάρχει συρρίκνωση της Οικονομίας λόγω της Πανδημίας, όμως αυτή η συρρίκνωση της οικονομίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μία προσέγγιση η οποία αγνοεί τους κινδύνους της Πανδημίας. Τι εννοώ: Υπάρχει και υπήρξε εξαρχής, ευτυχώς στη χώρα μας η πρώτη προσέγγιση έβαλε στην κορυφή της ιεράρχησης την προστασία της ανθρώπινης ζωής και παρακάτω την ενίσχυση της οικονομίας, υπάρχει όμως ένα δίλημμα το οποίο κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, εάν προκρίνει κάνεις πολιτικά τα μέτρα εκείνα της προστασίας ή αν προκρίνει τα μέτρα εκείνα της τόνωσης της οικονομίας. Η άποψή μου και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο που βιώνουμε και απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν μπορεί να λειτουργούμε ούτε με συνταγές του παρελθόντος, ούτε με εμμονές του παρελθόντος. Είναι ξεκάθαρο ότι, χωρίς την Κοινωνία όρθια και ασφαλή, η Οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η προστασία της Κοινωνίας, με γενναία ενίσχυσή της, με μέριμνα ώστε κανένας άνθρωπος να μη μείνει ακάλυπτος και η Οικονομία είναι η ώρα να ενισχυθεί αφειδώς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τα Κράτη, από τις Κρατικές οντότητες και από τις υπερεθνικές οντότητες, τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να παζαρεύουμε…
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η οποία, αν καταλαβαίνω καλά, κυρία Πρόεδρε, θεωρείτε ότι δεν αντέδρασε ούτε επαρκώς ούτε στην κατάλληλη στιγμή. Καθυστέρησε και πάλι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και καθυστέρησε και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, διότι έδειξε μία τσιγκουνιά απέναντι σε αυτό που είναι το απόλυτο προστατευτέο έννομο αγαθό, που είναι οι ανθρώπινες ζωές, και δείχνει, εξακολουθεί να δείχνει και μία κουτοπονηριά, γιατί προσπαθεί να εγκλωβίσει τα Κράτη- και τη δική μας χώρα και τον Λαό μας- στην πεπατημένη λογική των Μνημονίων, των δανεισμών, των προϋποθέσεων και ούτω καθεξής. Νομίζω ότι, εάν επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, που όλα δείχνουν ότι θα επιμείνει, θα χρεοκοπήσει οριστικά στις συνειδήσεις των πολιτών, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και όποια κυβέρνηση έχει την προσέγγιση ότι θυσιάζουμε τους ανθρώπους για να σώσουμε την οικονομία. Μία προσέγγιση η οποία είναι εντελώς βλακώδης και τα όριά της φάνηκαν και στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και στο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι, κυρία Πρόεδρε, σε ένα δεύτερο σχόλιο που θέλω από εσάς, σχόλιο που αφορά τα Εθνικά μας θέματα αυτή τη φορά. Φαίνεται ότι είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, επικίνδυνη. Η γειτονική χώρα, η Τουρκία, κάθε τόσο προκαλεί, απειλεί την Ελλάδα με έρευνες και γεωτρήσεις εντός του εθνικού μας χώρου και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται, που εκτιμούν ότι μπορεί να μας σύρει σε ένα θερμό επεισόδιο, για να μας σύρει ταυτόχρονα και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ένα τραπέζι στο οποίο δεν μας συμφέρει να καθίσουμε, με δεδομένο ότι εμείς δεν εγείρουμε απαιτήσεις, μόνο η Άγκυρα εγείρει. Θέλω το σχόλιό σας, πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα αυτά και τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι η Εξωτερική μας Πολιτική και ο χειρισμός των Εθνικών μας Θεμάτων πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστικός, πολύ πιο θαρραλέος και, κυρίως, προσδεδεμένος, όπως ήταν κάποτε, στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα έχει να κερδίσει εάν βγει σθεναρά στα διεθνή φόρα, υπερασπιζόμενη την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για όποιον βάλλεται. Το να έχουμε μια Εξωτερική Πολιτική διγλωσσίας, στην οποία από τη μία μεν διαμαρτυρόμαστε για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και εις βάρος της χώρας μας ή εις βάρος της Κύπρου, αλλά από την άλλη συμμαχούμε και στηρίζουμε Κράτη που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι το Ισραήλ, επί παραδείγματι, αυτή η διγλωσσία μας στοιχίζει και πάνω σε αυτή τη διγλωσσία δεν μπορούμε να χτίσουμε ούτε μία τελεσφόρα Εξωτερική Πολιτική, ούτε σταθερές συμμαχίες οι οποίες να μας ωφελήσουν. Σε σχέση, ειδικότερα, με το κομμάτι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η άποψή μου είναι σταθερή και είναι από δεκαετίες σταθερή, από όταν ήμουν φοιτήτρια: η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων τουλάχιστον στα 10 μίλια, τουλάχιστον, δηλαδή, ώστε να αντιστοιχεί στην αντίστοιχη έκταση του εναερίου χώρου μας. Γιατί, το να έχει η Ελλάδα μέχρι και σήμερα, το 2020, χωρικά ύδατα 6 μιλίων και εναέριο χώρο 10 μιλίων, είναι κάτι το οποίο διευκολύνει την Τουρκία να αμφισβητεί αυτή τη διαφορά και να κάνει τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας μεταξύ των 10 και των 6 μιλίων. Χρειάζεται λοιπόν κατά την άποψή μου πολύ πιο δυναμική εξωτερική πολιτική, όχι με την έννοια μιας πολεμοχαρούς στάσης, αλλά με την έννοια μιας στιβαρής προσήλωσης τα δίκαιά μας και άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και έρχομαι τώρα στο τρίτο και τελευταίο σχόλιο που θα σας ζητήσω σήμερα. Θέλω, κυρία Πρόεδρε, κυρία Κωνσταντοπούλου, να μας πείτε πώς βλέπετε όλη αυτή την ατμόσφαιρα, που δεν είναι μία υγιής ατμόσφαιρα, της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα, γύρω από ζητήματα όπως, για παράδειγμα, οι συνομιλίες Μιωνή-Παππά ή οι περίεργες διαδρομές χρημάτων από Λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο προς τον εργολάβο Καλογρίτσα για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού ή οι διαξιφισμοί των κομμάτων γύρω από την υπόθεση της Novartis και τις αιχμές της Νέας Δημοκρατίας περί σκευωρίας Παπαγγελόπουλου. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, σε μία περίοδο που φαντάζομαι ότι θα έπρεπε οι βασικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μπορούν να συνεννοηθούν για όλα αυτά που μιλήσαμε μόλις τώρα. Για την οικονομία, για τα μεγάλα Εθνικά Θέματα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι όταν στην εξουσία, σε θέσεις ευθύνης, βρίσκονται άνθρωποι που επιδιώκουν να αντλήσουν οφέλη από την εξουσία και αυτό αποκαλύπτεται με τον πιο παταγώδη τρόπο, ο Ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Για μένα οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος είναι απολύτως δηλωτικές ότι ο Ελληνικός λαός, δυστυχώς, και στην τελευταία περίοδο, όχι απλώς προδόθηκε και δεν υπηρετήθηκε, αλλά εξαπατήθηκε με τον χειρότερο τρόπο, προκειμένου κάποιοι να βγάλουν πολλά λεφτά και να το λένε και με τις ανερυθρίαστες διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν. Η δική μου θέση και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι, όταν είσαι σε θέση εξουσίας, και αυτό που θα πω ισχύει και για την προηγούμενη Κυβέρνηση και για τη σημερινή: Όταν είσαι σε θέση εξουσίας, πρέπει πρώτον να μην χάνεις ποτέ την αίσθηση ότι αυτή η εξουσία δεν σου ανήκει, υπηρετείς εκείνους τους εξέλεξαν, και δεύτερον έχεις καθήκον να υπηρετείς τον Ελληνικό Λαό και τα συμφέροντά του. Εδώ παρακολουθούμε συναλλαγές…
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό σημαίνει, αν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, και η λέξη Υπουργός. Υπηρέτης του λαού σημαίνει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Και περιέχει και την λέξη έργο, η λέξη Υπουργός και Πρωθυπουργός, σημαίνει δηλαδή, ότι πρέπει να δουλέψεις, να δουλέψεις σκληρά, ούτε να τεμπελιάζεις, ούτε να κάνεις ντόλτσε βίτα στην πλάτη της κοινωνίας. Το θέμα, κύριε Χατζηνικολάου, για μένα είναι ξεκάθαρο. Για τα θέματα που έχουν προκύψει θα πρέπει και να υπάρξει διερεύνηση και Ειδικό Δικαστήριο πρέπει να υπάρξει, γιατί μιλάμε για καταστρατήγηση του Δημοσίου συμφέροντος και του Δημοσίου χρήματος και των Δημοσίων αγαθών…
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ειδικό Δικαστήριο λέτε για την υπόθεση Καλογρίτσα;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λέω και για την υπόθεση Καλογρίτσα και για την υπόθεση Μιωνή και για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Αυτά όλα είναι κομμάτια μιας μεγάλης υπόθεσης κατάχρησης εξουσίας και καταστρατήγησης του Δημοσίου συμφέροντος με πολλές παραφυάδες οικονομικής εγκληματικότητας και εγκληματικότητας σε βάρος του Δημοσίου. Αυτά δεν γίνεται να μη διερευνηθούν. Από την άλλη όμως πλευρά έχω να επισημάνω ότι παράλληλα, υπάρχει μια υποχρέωση και της σημερινής Κυβέρνησης, όπως υπήρχε και της προηγούμενης, να ασκήσει επιτέλους τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Δεν μπορεί εν έτει 2020 να μιλάμε για το Σκάνδαλο Novartis και για τη σκευωρία Novartis μόνο υπό το πρίσμα του ποιοί εμπλέκονταν και αν εμπλέκονταν ή όχι πολιτικοί. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε εργαλειοποίηση μιας ποινικής υπόθεσης για να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι. Είναι ξεκάθαρο ότι χειραγωγήθηκε η Δικαιοσύνη και, ειδικότερα, η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί των ημερών Τουλουπάκη και Δημητρίου και Παπαγγελόπουλου-Τσίπρα, από την άλλη όμως πλευρά υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Η χώρα μας από τη Novartis ζημιώθηκε, όπως ζημιώθηκε από τη Siemens για την οποία έχετε κατ’ επανάληψη αφιερώσει και εκπομπές σας και φύλλα της Εφημερίδας σας. Είναι ποτέ δυνατόν μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο να μην έχει ασκήσει αγωγές, να μην έχει διεκδικήσει αποζημιώσεις, να μην έχει, δηλαδή, ενεργοποιήσει εκείνες τις διαδικασίες που θα προσδώσουν και ένα όφελος σε αυτή την έρμη χώρα και σε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν διαρκείς διαξιφισμούς και διαρκή αντιπαράθεση, δεν βλέπουν όμως κανέναν να ενεργοποιεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις δέουσες Εθνικές και Διεθνείς διαδικασίες για να αποζημιωθεί η χώρα.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε σαφής και πολύ συγκεκριμένη. Σας ευχαριστώ θερμά, κύρια Πρόεδρε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ. Καλή σας μέρα.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr