Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αλλάζει και ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας – Αντιδρούν οι στρατιωτικοί δικαστές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλάζει και ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας – Αντιδρούν οι στρατιωτικοί δικαστές

Την αντίδραση των στρατιωτικών δικαστών προκαλεί η αλλαγή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα για τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Όπως καταγγέλλουν, με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση, «ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, όταν προέρχονται από τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ, αποχωρούν από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όταν έχουν εισέλθει στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων με διαγωνισμό, αποχωρούν από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Κατ’ εξαίρεση αποχωρούν πριν από τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων ηλικίας, εφόσον συμπληρώνουν τρία (3) έτη στις θέσεις αυτές».

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την καταγγελία, καλύπτει τον σημερινό Πρόεδρο και τον σημερινό Εισαγγελέα του εν λόγω δικαστηρίου οι οποίοι στο τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους (30 Ιουνίου) συμπληρώνουν τόσο διετή παραμονή στην θέση τους (διορίσθηκαν το καλοκαίρι του 2017) όσο και το 62ο έτος της ηλικίας τους (είναι αμφότεροι γεννηθέντες το 1957) και επομένως επρόκειτο κανονικά να αποστρατευθούν-συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων που ισχύουν μέχρι και σήμερα βάσει του άρθρου 63 του Ν.2304/1995 «Κύρωση του Κώδικα Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων».

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι Αναθεωρητές αποχωρούν µόλις συµπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Κατ’ εξαίρεση ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού ∆ικαστηρίου αποχωρούν πριν από τη συµπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας, εφόσον συµπληρώσουν δύο (2) έτη στις θέσεις αυτές».

Πέραν της περαιτέρω παραμονής των δύο στρατιωτικών δικαστικών, οι συνάδελφοί τους υποστηρίζουν ότι έχει μπλοκαριστεί η επετηρίδα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία προαγωγή.

Για το λόγο αυτό η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη και βεβιασμένη» τροποποίηση προειδοποιώντας για «κίνδυνο να επέλθει βλάβη για τα δικαιώματα των στρατιωτικών στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας».

Η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», με τα άρθρα 35, 36 και 37 του οποίου τροποποιείται ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ένωσή μας έχει τη γνώμη ότι συνολικά η τροποποίηση των διατάξεων που προσδιορίζουν την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εμφανίζεται αδικαιολόγητη και βεβιασμένη στο παρόν χρονικό στάδιο, καθώς εκκρεμεί η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 96 &5 του Συντάγματος, που αφορά σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Επιπλέον η παράλληλη προώθηση των σχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στους οποίους επέρχονται μείζονες μεταβολές, καθιστούν άκαιρη και αντιφατική την τροποποίηση των διατάξεων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, διότι είναι προς άλλη κατεύθυνση, με κίνδυνο να επέλθει βλάβη για τα δικαιώματα των στρατιωτικών στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας. Έτσι η ΕΔΛΣΔ φρονεί ότι πρέπει να ανασταλεί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία και να επαναληφθεί μετά το πέρας της συνταγματικής αναθεώρησης, με τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα υποβάλει επιστημονικά επεξεργασμένη συνολική πρόταση. Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή καθηγητή συνταγματικού δικαίου, καθηγητή ποινικού δικαίου, δικαστή ή εισαγγελέα της Κοινής δικαιοσύνης αλλά βέβαια και της στρατιωτικής δικαιοσύνης και εκπροσώπου των δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ