Δάνεια πρώτης κατοικίας: Τι αποφασίζουν τώρα τα δικαστήρια
Την ώρα που ο νέος νόμος Κατσέλη βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά με χιλιάδες να δανειολήπτες να αγωνιούν περιμένοντας το « πράσινο φως» των Βρυξελλών για την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, τα δικαστήρια χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Εάν και είναι πλέον πολύ αυστηρά στην κρίση τους για την ένταξη των νοικοκυριών στον επίμαχο νόμο, εντούτοις, όπου διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία, η πρώτη κατοικία «οχυρώνεται» με δικαστική βούλα. Αυτό άλλωστε δείχνουν δύο αποφάσεις Ειρηνοδικείων.
Η πρώτη περίπτωση αφορά 75χρονη γυναίκα με έξι παιδιά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γυναίκα, συνταξιούχος των 435 ευρώ, προσέτρεξε στην Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, έχοντας στεγαστικό δάνειο 152.000 ευρώ και κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή της. Βρέθηκε σε απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής, με το δικαστήριο όχι μόνο να κάνει δεκτή την αίτηση της και να διατάσσει μηδενικές καταβολές για 5 χρόνια, αλλά και να προβλέπει ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την 5ετία, ώστε να επαναπροσδιορίσει νέα δικάσιμο, διαγράφοντας με αυτόν τον τρόπο οριστικά το χρέος.
Στο σκεπτικό του μάλιστα το δικαστήριο, αναφέρει ότι «η περιέλευση της σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν οφείλεται σε δόλο, όπως προβάλλεται από την πιστώτρια (σ.σ τράπεζα) σύμφωνα με την οποία προέβη σε αλόγιστο δανεισμό, παρότι γνώριζε ότι με βάση την οικονομική της δυνατότητα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις και έτσι περιήλθε δόλια σε κατάσταση υπερχρέωσης και αυτό γιατί δεν αποδείχτηκε ότι με πράξεις ή παραλείψεις της επιδίωξε την αδυναμία των πληρωμών της ή ότι προέβλεψε ότι οδηγείται σε αδυναμία πληρωμών και δεν άλλαξε συμπεριφορά αποδεχόμενη το αποτέλεσμα αυτό.
Αντιθέτως αποδείχτηκε ότι η αδυναμία της αιτούσας οφείλεται σε παράγοντες που δεν μπορούσε να προβλέψει και να αποτρέψει και συγκεκριμένα στην σημαντική μείωση στο οικογενειακό της εισόδημα μετά το 2009, οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικιακή της οικονομία, γεγονός που δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε να προβλέψει η αιτούσα αλλά ούτε να το αποτρέψει».
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τη σκέψη του, και κάνοντας μνεία του άρθρου 2 του Συντάγματος, το δικαστήριο κρίνει ότι είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου.
Στη δεύτερη περίπτωση, Ειρηνοδικείο άναψε το πράσινο φως για την ένταξη στο νόμο δύο ιδιωτών με χαμηλά εισοδήματα (700 ευρώ μηνιαίοι μισθοί) και δάνειο πρώτης κατοικίας,διασώζοντας το σπίτι, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον κάθε σύζυγο ποσού 100 ευρώ κάθε μήνα για τρία χρόνια.
Το δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή της κύριας κατοικίας τους σε καθεστώς διάσωσης, αφού η αντικειμενική αξία της δεν υπερβαίνει το όριο προστασίας που θέτει ο νόμος (180.000 ευρώ για άγαμο, προσαυξανόμενο κατά 40.000 ευρώ για έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε τέκνο και μέχρι τρία κατ’ ανώτατο όριο), ενώ το ύψος του μηνιαίου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος των αιτούντων δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης τους προσαυξημένων κατά 70%.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr