Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθώοι οι επικεφαλής της Tepco για το δυστύχημα της Φουκουσίμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθώοι οι επικεφαλής της Tepco για το δυστύχημα της Φουκουσίμα
Αθώα κηρύχθηκαν την Πέμπτη από το αρμόδιο δικαστήριο του Τόκιο οι τρεις πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενέργειας Tepco με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν για τις επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, αποτέλεσμα του σεισμού που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι με τους χιλιάδες νεκρούς πριν από οκτώ χρόνια, στην χώρα του ανατέλλοντος ήλιου.
Ωστόσο δυσφορία φαίνεται να προκάλεσε η εκφώνηση της αθωωτικής απόφασης καθώς η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων με κάποιον από το ακροατήριο του δικαστηρίου να αναφωνεί «απίστευτο!».
Σύμφωνα με την εισήγηση της κατηγορούσας Αρχής προς το δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Tepco,  Τσουνεχίσα Κατουμάτα (79 ετών),  και οι δύο πρώην αντιπρόεδροι, Σακάε Μούτο (69 ετών) και Ισίρο Τακεκούρο (73 ετών) έπρεπε να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 5 ετών. Κατά το κατηγορητήριο τα τρία στελέχη της Tepco εκ της θέσεως τους δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες  αν και γνώριζαν πριν το δυστύχημα ότι το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα άντεχε σε ένα ισχυρό τσουνάμι.
Greenpeace
Αναμενόμενη και η αντίδραση της παγκόσμιας οικολογικής οργάνωσης Greepeace, μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης η οποία σε ανακοίνωση της βάλει κατά του ιαπωνικού νομικού συστήματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το νομικό σύστημα της Ιαπωνίας απέτυχε για μία ακόμη φορά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την πυρηνική καταστροφή στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι το 2011».

Αν και το τσουνάμι προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα, το χειρότερο στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986, δεν υπήρξαν αμέσως νεκροί.

Ωστόσο θεωρείται ότι ευθύνεται εμμέσως για πολλές χιλιάδες «θανάτους που συνδέονται με αυτό», και που έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το δυστύχημα.

Εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, καθώς είτε δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε δεν το επιθυμούν.
Επανειλημμένες καταδίκες με συμβολικά πρόστιμα
Αν και ήταν η πρώτη φορά που παραπέμφθηκαν σε δίκη φυσικά πρόσωπα ως υπαίτιοι του δυστυχήματος των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, ωστόσο από το 2011 μέχρι και σήμερα τόσο το ιαπωνικό κράτος όσο και η Tepco έχουν  “εισπράξει” επανειλημμένες καταδίκες από τα δικαστήρια της χώρας τα οποία έχουν κάνει δεκτές πολλές συλλογικές αγωγές.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Tepco κρίθηκε ένοχη για το πυρηνικό δυστύχημα και καταδικάστηκε σε συμβολικό πρόστιμο από τοπικό δικαστήριο.

Έξι μήνες νωρίτερα άλλο δικαστήριο είχε κρίνει την Tepco και το ιαπωνικό κράτος ενόχους για αμέλεια στην υπόθεση αυτή, αλλά και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο ήταν συμβολικό.

Εξάλλου η Tepco προσφέρει επί χρόνια αποζημιώσεις στα θύματα του δυστυχήματος, από ένα ειδικό ταμείο το οποίο δημιούργησε και χρηματοδοτεί το κράτος μαζί με όλες τους ιαπωνικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ