Ευρωπαίος Επίτροπος: Να φορολογηθούν για τα… αποτσίγαρα οι καπνοβιομηχανίες!
Όταν δεν πιάνουν τόπο οι εκκλήσεις για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που έχουν οι τεράστιες ποσότητες από τα αποτσίγαρα, τα οποία πετούν οι καπνιστές, η σκυτάλη περνά, όπως δείχνει συνήθως η εμπειρία, στη φορολογία.
Η πρόταση για τη φορολόγηση των αποτσίγαρων ήρθε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis ο οποίος ζήτησε μάλιστα να αποστέλλεται ο «λογαριασμός» κατευθείαν στις καπνοβιομηχανίες.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για τις συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία αλλά και την περιβαλλοντική διαχείριση των αποτσίγαρων.
22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα στην Ελλάδα
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στη χώρα μας, υπολογίζονται σε 22 δισεκατομμύρια τα αποτσίγαρα που αφήνουν οι Έλληνες καπνιστές, στα τασάκια, στο δρόμο ή όπου αλλού τα ρίχνουν.
Ευθύνη της καπνοβιομηχανίας ο καθαρισμός
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. οφείλει να θεσπίζει εκτεταμένα συστήματα ευθύνης για τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες θα πρέπει να πληρώνουν για τον καθαρισμό από τα αποτσίγαρα αλλά και για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τους κινδύνους από το κάπνισμα.
Το κάπνισμα μειώνεται
Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η επικράτησή του στις χώρες της ΕΕ από 32% το 2007 έπεσε το 2017 στο 26%, εν τούτοις, επιβάλλεται η συνεργασία, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διαφόρων κυβερνητικών τομέων στην πολιτική ελέγχου του καπνού και των καπνικών προϊόντων.
Η ρύπανση των αποτσίγαρων
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επισημαίνεται η ανάγκη διαχείρισης της μεγάλης «πληγής» για το περιβάλλον, που είναι ο τεράστιος όγκος από τα αποτσίγαρα, πολλά από τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια κλπ.
Υπολογίζεται δε, ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν παγκοσμίως το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στις ακτές.
Στο Βέλγιο πληρώνουν οι καπνοβιομηχανίες
Ήδη πάντως, στις Βρυξέλλες, κάποιες καπνοβιομηχανίες, όπως η θυγατρική της Philip Morris, έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε έξοδα περίπου 200.000 ευρώ για την συλλογή των αποτσίγαρων και την απορρύπανση των δρόμων.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr