Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ευτ. Φυτράκης, γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής : «Η βιομηχανία των «fake news», στρέφεται στις φυλακές»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευτ. Φυτράκης, γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής : «Η βιομηχανία των «fake news», στρέφεται στις φυλακές»

Για βιομηχανία των «fake news», που όταν αφήνει στην άκρη τον «νόμο Παρασκευόπουλου», στρέφεται στις φυλακές, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr).

Ο κ. Φυτράκης, στους πρόσφατους θανάτους αλλά και σε άλλα περιστατικά στις φυλακές, αναφέρει πως «μια «ιερή συμμαχία» ορισμένων ΜΜΕ και «αιώνιων φυλακολόγων», ξεχνούν αυτούς τους θανάτους, τα ελικόπτερα, τις ομαδικές αποδράσεις, τις αιματηρές επιθέσεις και τις πολυήμερες εξεγέρσεις και στήνουν πάρτι πάνω σε κάθε περιστατικό, σε κάθε ανθρώπινο δράμα».

Παράλληλα απαντώντας σε σχετικές ανακοινώσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, υποστηρίζει πως «οι επικρίσεις έλαβαν μάλιστα τη μορφή ανοικτής υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής και στοχοποίησης των στελεχών του υπουργείου που την υλοποιούν. Όμως όποιος μιλά για «ηθικούς αυτουργούς» δολοφονιών βάσει απλοϊκών συνειρμών, απλά δείχνει ανευθυνότητα και εμπάθεια».

Ολόκληρο η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε, έχει ως εξής:

  • Τα πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζουν το χάος και τους θανάτους ως μια κανονικότητα στις φυλακές και ειδικά στην καλύτερα φυλασσόμενη φυλακή της χώρας. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν απανωτά περιστατικά θανάτων, δύο εκ των οποίων αφορούσαν συγκεκριμένη ποινική υπόθεση. Πώς τοποθετείστε στις παραπάνω διατυπώσεις αλλά και στα πραγματικά περιστατικά;

Η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές είναι ευθύνη της πολιτείας και, ως εκ τούτου, πρωταρχική μας προτεραιότητα. Γι’ αυτό από το 2015 θέσαμε τους τρεις στόχους της σωφρονιστικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη. Κάθε θάνατος ή τραυματισμός στη φυλακή είναι μια τραγωδία και παράλληλα κομβικό σημείο επανεξέτασης όλων των παραμέτρων, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά. Ομως ας μην ξεχνάμε ότι η φυλακή, πάντα και παντού, είναι χώρος στέρησης της ελευθερίας. Η δυναμική του χώρου, δηλαδή, ευνοεί εκρήξεις βίας, εντάσεις και κρίσεις. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε μια έκρηξη βίας με τρεις θανάτους που συντάραξαν τη χώρα: τη δολοφονία ενός υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο από έναν κρατούμενο, τη δολοφονία του ίδιου κρατούμενου στη συνέχεια και τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, λίγο αργότερα. Σήμερα μια «ιερή συμμαχία» ορισμένων ΜΜΕ και «αιώνιων φυλακολόγων», ξεχνούν αυτούς τους θανάτους, τα ελικόπτερα, τις ομαδικές αποδράσεις, τις αιματηρές επιθέσεις και τις πολυήμερες εξεγέρσεις και στήνουν πάρτι πάνω σε κάθε περιστατικό, σε κάθε ανθρώπινο δράμα. Παράλληλα, η βιομηχανία των «fake news», όταν αφήνει στην άκρη τον «νόμο Παρασκευόπουλου», στρέφεται στις φυλακές, με τον ίδιο πάντα στόχο: την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από την «παραζάλη βίας» και ταραχής του παρελθόντος. Δεν αρκούμαστε σ’ αυτό. Αντίθετα, παίρνουμε μέτρα πρόληψης, ορθολογικής κατανομής κρατουμένων, διοικητικής αναδιοργάνωσης, αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού (αύξηση και εκπαίδευση) και ενίσχυσης του εξοπλισμού. Και βέβαια μέτρο πρόληψης δεν είναι ο βούρδουλας, που ίσως κάποιοι ονειρεύονται, ή οι φυλακές Τύπου Γ΄.

Ο Κορυδαλλός είναι η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, αλλά με εντελώς πεπαλαιωμένες υποδομές, μ’ ένα ανεπαρκές αριθμητικά και κουρασμένο προσωπικό αλλά και μ’ έναν πληθυσμό κρατουμένων πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες και η απαξίωσή τους ως μέσο επίθεσης στην κυβέρνηση είναι άδικη. Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος είναι απόρροια εγκατάλειψης δεκαετιών και μιας πολιτικής που αντιλαμβάνονταν τις φυλακές ως χωματερές. Οι υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση σήμερα γίνονται με θράσος οι τιμητές. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης του συστήματος.

Σήμερα το σωφρονιστικό σύστημα διοικείται, με όρους Δικαιοσύνης, αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα όργανά του. Η συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις δεκάδες οργανώσεις τους είναι συνεχής και δημιουργική, πλην μίας εξαίρεσης. Ενα άτυπο δίκτυο επιρροής του παρελθόντος σήμερα έχει περιθωριοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό και η στάση του είναι πάντα ίδια, στείρα και καταγγελτική. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι στις φυλακές, οι κρατούμενοι έχουν μνήμη και αναγνωρίζουν τη μέθοδο παραγωγής ψευδών ειδήσεων.

  • Στην ανακοίνωση αλλά και στις συνεχείς τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ μετά τη δολοφονία του Αλβανού κρατούμενου ονομάζει «ηθικούς αυτουργούς και ανερυθρίαστους φαρισαίους της κορδέλας» τους παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπαινίσσεται δε ότι η παραπάνω ώρα που παραμένουν ανοιχτοί οι θάλαμοι είναι ενδεχομένως η αιτία που οδήγησε στο συγκεκριμένο έγκλημα. Ποια είναι η άποψή σας;

Η χώρα μας απέκτησε πρώτη φορά Στρατηγικό Σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα (2018-2020) στο οποίο αποτυπώνονται ξεκάθαρες ιδεολογικές κατευθύνσεις και αρχές. Κεντρικό ρόλο στην αντεγκληματική μας πολιτική διαδραματίζουν οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Αυτή η πολιτική εξανθρωπισμού των φυλακών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σοβαρή διοίκηση από τα θεσμοθετημένα όργανα, επικρίθηκε ως «αριστερή ιδεοληψία». Οι επικρίσεις έλαβαν μάλιστα τη μορφή ανοικτής υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής και στοχοποίησης των στελεχών του υπουργείου που την υλοποιούν. Όμως όποιος μιλά για «ηθικούς αυτουργούς» δολοφονιών βάσει απλοϊκών συνειρμών, απλά δείχνει ανευθυνότητα και εμπάθεια. Η ασφάλεια στις φυλακές είναι κάτι πιο πολύπλοκο από την απλή τήρηση του ωραρίου ή το διπλό κάγκελο. Η παλιά άποψη ότι το περισσότερο κλείδωμα μας κάνει πιο ασφαλείς είναι απολύτως ξεπερασμένη και στην πράξη αποτυχημένη. Η δυναμική ασφάλεια, δηλαδή η πρόληψη για την οποία εκπαιδεύουμε το προσωπικό, είναι το καλύτερο εργαλείο για την προστασία τόσο των κρατουμένων όσο και των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε αρκετούς νεωτερισμούς στις φυλακές, όπως π.χ. σχολεία, παιδικά και ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, αγροτική φυλακή γυναικών, οικογενειακό επισκεπτήριο μακράς διάρκειας, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις και σε λίγο την πρώτη δομή ημιελεύθερης διαβίωσης. Σκοπεύουμε λοιπόν να συνεχίσουμε.

  •  Επισημάνθηκε ή όχι από τη διοίκηση των Φυλακών Κορυδαλλού να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κρατούμενους που κρατούνταν ήδη ή που ήρθαν στον Κορυδαλλό λόγω της δίκης στην υπόθεση της εκτέλεσης Ζαφειρόπουλου;

Εχουν δοθεί φυσικά κατευθύνσεις που αφορούν την προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων, πρωτίστως για την αποφυγή θυματοποίησής τους. Η σκοπιμότητα ειδικής μεταχείρισης, ωστόσο, κρίνεται από την κάθε φυλακή και εξαρτάται από την πληροφορία που διαθέτει ή το αίτημα του ίδιου του κρατουμένου, ώστε αυτός να τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το παζλ που κάθε μέρα πρέπει να «λύνεται» στον Κορυδαλλό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς, λόγω και της ανακύκλωσης του ποινικού πληθυσμού, πολλοί κρατούμενοι έχουν αντιπαραθέσεις με άλλους συγκρατούμενούς τους. Η δικαστική έρευνα που διενεργείται θα δείξει τι δεν πήγε καλά και αν μπορούσε να αποφευχθεί. Γενικότερα όμως από το 2015 το «σωφρονιστικό καράβι» έχει αλλάξει ρότα, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό. Αρχικά κυκλοφόρησε το σενάριο του γκρεμίσματος των φυλακών, όμως το σύστημα κρατήθηκε όρθιο και μάλιστα σ’ ένα δημοσιονομικό περιβάλλον ασφυκτικό. Οι αποδράσεις υπήρξαν σχεδόν μηδενικές. Αλλά ακόμα και η βία κατά υπαλλήλων, ένα θέμα στο οποίο γίνεται συχνά σπέκουλα, και παρότι κάθε συμβάν είναι σημαντικό, είναι στατιστικά ελάχιστη σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία ή η Γερμανία, που βέβαια διαθέτουν άλλες υποδομές, εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Δυστυχώς ο πληθυσμός των φυλακών εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς, άλλωστε, προέρχεται, εν πολλοίς, από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τις ευάλωτες και πλέον αποκλεισμένες ομάδες με σημαντικό το ποσοστό των εξαρτημένων. Τα μνημόνια και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί πέρασαν και από τις φυλακές. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε με συνέργειες και εξορθολογισμό αλλά και με την οικοδόμηση αξιοπιστίας σε επίπεδο Ευρώπης που έφερε κάποια οικονομική στήριξη στον τομέα μας από άλλες χώρες, να δώσουμε σαφές στίγμα αλλαγής της σωφρονιστικής πολιτικής. Με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα έχουμε βελτιώσεις στις υποδομές, αύξηση του προσωπικού και εν γένει καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, και εργασίας των υπαλλήλων. Ηδη ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι αυξημένος και για παράδειγμα η προοπτική λειτουργίας της φυλακής της Δράμας είναι πλέον ορατή.

  • Η αντιπολίτευση και ειδικά η Ν.Δ. από θέση αρχής και ιδεολογίας επιμένει, δήθεν στο όνομα της ασφάλειας, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησης, ειδικές φυλακές απομόνωσης, περιορισμοί στα δικαιώματα, στους όρους αποφυλάκισης κ.λπ. Κι αυτά ενώ η Ελλάδα έχει ακόμα και σήμερα έναν βαρύτατα τιμωρητικό Ποινικό Κώδικα. Είναι η ασφάλεια συνώνυμο του περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων;

Η Αριστερά υπερασπιζόταν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι η τήρηση όρων ασφαλείας κατά την κράτηση διασφαλίζει τόσο τον ίδιο τον κρατούμενο, ιδίως τον πιο αδύναμο, όσο και τον εργαζόμενο και την κοινωνία. Στοχεύουμε στην οικοδόμηση αληθινής αντεγκληματικής πολιτικής με το ουσιαστικό της περιεχόμενο, δηλαδή πλέγμα δράσεων πρόληψης (πρωτογενούς ή δευτερογενούς) του εγκλήματος, αποφυγή υποτροπής κ.λπ. και όχι στην υποβίβασή της ή στην υποκατάστασή της από την τυφλή τιμωρητικότητα προς τους κρατουμένους, που δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το συντηρητικό μπλοκ επιδίδεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε μια επικοινωνιακή στρατηγική που καλλιεργεί τον φόβο του εγκλήματος και την ανασφάλεια των πολιτών. Οι αριθμοί τούς διαψεύδουν: Η εγκληματικότητα στη χώρα μας παραμένει σταθερή ή μειούμενη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ετσι, για το έτος 2017, καταγράφεται μείωση στις ανθρωποκτονίες (κατά 3,7%), στις ληστείες (κατά 9,6%) και στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης (κατά 26,3%). Η συμβολή της Ν.Δ. στο πεδίο της σωφρονιστικής πολιτικής ήταν η παρωδία των φυλακών Τύπου Γ΄, φυλακών εξόντωσης των ανθρώπων και περιστολής των δικαιωμάτων, χωρίς καμία σχέση με τον σωφρονισμό και την ασφάλεια.

Όπως έχει διαπιστωθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία, αυτές οι φυλακές αυξάνουν τις υποτροπές, τη βία μεταξύ κρατουμένων και μεταξύ υπαλλήλων και κρατουμένων, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το έγκλημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ