Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η “δεύτερη” ευκαιρία του Παναγιώτη Βλαστού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “δεύτερη” ευκαιρία του Παναγιώτη Βλαστού

Όταν το 2017,  το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκφώνησε την απόφασή του για το κύκλωμα στο οποίο αποδόθηκε  μεταξύ άλλων και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου  καταδικάζοντάς τον Παναγιώτη Βλαστό σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη, ο βαρυποινίτης  είπε:

«Τέλειωσα με την παρανομία. Δεν θα με ξαναδείτε στο δικαστήριό σας…».

Δύο χρόνια μετά , δείχνει πως προσπαθεί να κρατήσει εκείνη την υπόσχεση. Με την εγγραφή στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών φαίνεται ότι  επιχειρεί να  στρέψει το τιμόνι της ζωής του σε άλλο δρόμο. Σύμφωνα με την Realnews, ο Βλαστός παρακολουθεί μαθήματα Γυμνασίου προκειμένου να πάρει απολυτήριο. Και δεν είναι ο μόνος. Ο γνωστός βαρυποινίτης είναι ένας από τους εκατοντάδες κρατούμενους  που μέσα από την εκπαίδευση η οποία παρέχεται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος της επανένταξής τους στην κοινωνία.

Οι δράσεις Τα τελευταία χρόνια  το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενισχύσει τις συγκεκριμένες δομές προχωρώντας από το 2015 μέχρι σήμερα  στις εξής δράσεις:

•    Δημιουργία τεσσάρων  νέων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και ενός παραρτήματος ΣΔΕ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. •    Δημιουργία  τεσσάρων  Δημοτικών Σχολείων στις φυλακές Κομοτηνής, Ελεώνα Θηβών (γυναικών), Ναυπλίου και Νιγρίτας. •    Επαναλειτουργία του ΣΔΕ στη φυλακή Δομοκού και αυτονόμηση/ μετεγκατάσταση του ΣΔΕ στη φυλακή Πάτρας. •    Λειτουργία προγραμμάτων εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε δώδεκα  φυλακές: Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, και στις φυλακές Χανίων, Αγιάς, Πάτρας, Μαλανδρίνου, Πάτρας, Δομοκού, Αλικαρνασσού, Τρίπολης, Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, Ναυπλίου, Νιγρίτας και Γρεβενών σε συνεργασία με την ΕΠΑΝΟΔΟ. •    Στις 13/12/2018 υπογράφηκε προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές ανάμεσα στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας  και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των φυλακών της χώρας, καθώς και σε κρατουμένους με ανεπαρκείς γνώσεις ελληνικών, Έλληνες πολίτες ιδίως Ρομά και μουσουλμάνους. •    Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε οκτώ  φυλακές: σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ στις φυλακές Τρικάλων, Χανίων (ειδικότητα μαγείρων/ζαχαροπλαστών), Δομοκού (ειδικότητα ψυκτικών/ βοηθών υδραυλικών), Ιωαννίνων (γυψοσανίδες/ ελαιοχρωματισμοί) και Μαλανδρίνου (γυψοσανίδες/ ελαιοχρωματισμοί). Στη φυλακή Κορυδαλλού (ειδικότητα γενικές επισκευές), Γρεβενών (ειδικότητα ραπτική) και ΕΚΚΝ Αυλώνα (κατασκευών/ ειδών διακόσμησης)  σε συνεργασία με το πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του Αυστριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη φυλακή Μαλανδρίνου (κεραμική) σε συνεργασία με την ΕΠΑΝΟΔΟ. •    Ήδη προετοιμάζεται συμφωνητικό συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ και επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης εντός του 2018 στις φυλακές Νιγρίτας, Πάτρας, Χαλκίδας και Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Ως προς την πρόσβαση των κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση •    Ενισχύθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση φοιτητών ή σπουδαστών κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, συμμετοχή στις εξετάσεις). •    Στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2016 εξασφαλίστηκαν, μεταξύ άλλων, 20 θέσεις – υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακά προγράμματα για κρατουμένους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ