Νόμος Κατσέλη: «Ασπίδα» 60 ημερών (ακόμα) για την πρώτη κατοικία
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης ολοκληρώθηκε χθες, με κυβέρνηση και τράπεζες να συμφωνούν από κοινού να παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου ο νόμος Κατσέλη.
Τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει η ισχύς του νόμου, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι δεν έχει επέλθει ακόμα σύγκλιση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καταλήγοντας στην απόφαση για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου πλαισίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στο ισχύον προστατευτικό δίχτυ και το πρώτο δίμηνο του 2019, με την αυστηροποίηση του όρων και των προϋποθέσεων να τοποθετείται χρονικά για τον Μάρτιο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση (Δημόσιο, τράπεζες και δανειολήπτες), με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμήκυνση και «κούρεμα» των δανείων).
Πρόκειται ουσιαστικά για το λεγόμενο σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που εφαρμόζεται στην Κύπρο: προβλέπει «κούρεμα» του δανείου του δανειολήπτη, όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει, η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.
Εκσυγχρονισμός
Πέρα από τη δίμηνη παράταση του νόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος.
«Είμαστε σε σωστό δρόμο» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, ενώ, ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα έχει πιο αυστηρά κριτήρια, απάντησε πως δεν μπορεί να σχολιάσει, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι τραπεζίτες ζήτησαν την εφαρμογή χαμηλότερων ορίων ως προς το εισόδημα και την αξία της πρώτης κατοικίας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr