Οι διάλογοι του Κουφοντίνα με τους δικαστές που απέρριψαν την 7η άδειά του
Τους διαλόγους μεταξύ των δικαστών και του Δημ. Κουφοντίνα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, αποκαλύπτει το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε η 7η άδεια του πολυϊσοβίτη της 17Ν.
Οι δικαστές παρά το γεγονός ότι αναφέρουν ρητά πως προφανώς «στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», προσθέτουν πως «ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με τον σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».
Έτσι αναφέρουν τις απαντήσεις του πολυισοβίτη της 17Ν στα ερωτήματα τους:
Οι απαντήσεις
«Ειδικότερα, ερωτηθείς ο τελευταίος εάν σέβεται τους κανόνες της έννομης τάξης με βάση τους οποίους οριοθετείται, προσδιορίζεται και λειτουργεί το κοινωνικό σύνολο στο οποίο επιδιώκει να ενταχθεί, έστω και για λίγο, με τη λήψη τακτικής αδείας, απέφυγε συνειδητά να απαντήσει αρνητικά ή θετικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ιδεολογία του και οι πεποιθήσεις του είναι σταθερές και δεν θα τις αρνηθεί, η ιδεολογία του συγκεκριμένη και σταθερή και ότι ο αγώνας του είναι πάντα ο ίδιος. Επίσης, εξέθεσε ότι κινείται πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εντούτοις, όταν ρωτήθηκε εάν σέβεται το ίδιο και την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί υπέρτατο έννομο αγαθό, απέφυγε ομοίως να απαντήσει συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας ότι σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και ότι βιώνει δραματικά την αντινομία ανάμεσα στις πράξεις του και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων του, που είναι και δικός του».
Το κλίμα
Ο Δημ. Κουφοντίνας, στην πρώτη αντίδρασή του δια της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, απέδωσε την απόρριψη του αίτησης στο κλίμα που δημιουργήθηκε κατά την χορήγηση των προηγούμενων 6 αδειών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως πέραν των δημοσιευμάτων (γενικώς) που αναφέρει επιλέγει να αναφερθεί ονομαστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για τις καθημερινές αναφορές του στο θέμα:
«Η απόφαση αυτή ήταν αναμενομένη, ως εκ της μεθόδευσης η οποία είχε προηγηθεί, με τα συνεχή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και τις καθημερινές αναφορές του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο ζήτημα, αλλά και από την στάση του μειοψηφήσαντα εισαγγελέα, ο οποίος χωρίς να απευθύνει ούτε ένα ερώτημα στον κρατούμενο αποφάνθηκε αρνητικά για την άδεια, με επίκληση 4 παλαιών δηλώσεων του κρατούμενου, με τις οποίες είχε εξοπλισθεί, ότι «είναι επικίνδυνος προς τέλεση νέων εγκλημάτων κατά την διάρκεια της άδειας» (!). Αντίστοιχα η προβολή πρόσφατης αρθρογραφίας συνταξιούχου εισαγγελικού λειτουργού, γνωστού για τις σκληρές απόψεις του, προείκαζε τις εξελίξεις», αναφέρει η συνηγόρος του, Γιαννα Κούρτοβικ.
Η άποψη Σανιδά στο dikastiko.gr
Η αναφορά αυτή αφορά αρθρογραφία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, που δημοσιεύθηκε στις 15/01/2019 στο dikastiko.gr με τίτλο «Οι πολυισοβίτες δεν δικαιούνται τακτικές άδειες».
Σε αυτό κατέληγε:
«Με βάση όλα τα ανωτέρω και ανεξαρτήτως της συνδρομής ή μη των λοιπών προϋποθέσεων που διαλαμβάνονται στο άρθρο 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα, για τις οποίες παρέλκει η ενασχόλησή μας, είναι προφανές ότι δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση τακτικής αδείας σε άτομα που έχουν καταδικασθεί σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως και εντεύθεν οι αποφάσεις των Συμβουλίων των Φυλακών, με τις οποίες χορηγήθηκαν τακτικές άδειες σε άτομα που έχουν καταδικασθεί σε ποινές ισοβίου καθείρξεως πλείονες της μίας, δεν είναι σύννομες.
Αυτό βεβαίως, είναι απότοκο και του γεγονότος ότι, αφ’ ενός αφέθηκε η επίλυση τόσο σοβαρών ζητημάτων, στο Συμβούλιο των Φυλακών, το οποίο απαρτίζεται από έναν Αντεισαγγελέα Εφετών ή Εισαγγελέα Πρωτοδικών και δύο διοικητικούς υπαλλήλους (Διευθυντή φυλακών και κοινωνικό λειτουργό), και αφ’ ετέρου, στο γεγονός ότι όταν η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών είναι ομόφωνη, και ειδικότερα όταν δεν έχει διαφωνήσει ο Εισαγγελικός Λειτουργός, δεν υπάρχει δυνατότητα να αχθεί η υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων, προκειμένου, επί του ζητήματος, να υπάρξει κατ’ αρχάς δικαστική κρίση επί της ουσίας και στη συνέχεια, ως προς το νομικό ζήτημα, κρίση του Ακυρωτικού».
«Διατεταγμένη»
Ωστόσο, αργότερα, με προσωπική του δήλωση ο Κουφοντίνας επιτέθηκε στους δικαστές μιλώντας για «διατεταγμένη Δικαιοσύνη». Όπως είπε, «μου απηύθυναν άπειρες ερωτήσεις στο κλίμα των γνωστών τηλε-εισαγγελέων, αλλά μόνο και μόνο για να βρουν να πιαστούν από κάποια απάντησή μου για να δικαιολογήσουν μια ειλημμένη απόφαση».
Μάλιστα κλείνει λέγοντας «όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων», αναφερόμενος προφανώς στη σχετική φράση που είχε πει και περιλαμβάνεται στο σκεπτικό των δικαστών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr