Πήγαν να δηλώσουν το θάνατο της μητέρας τους και βρέθηκαν να… τρέχουν στα δικαστήρια
Άλλοι… ξέχασαν για χρόνια να δηλώσουν το θάνατο των δικών τους ανθρώπων εισπράττοντας τη σύνταξή τους, κι άλλοι… τρέχουν και δε φτάνουν επειδή το δήλωσαν!
Κι επειδή η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι… ανίκητη, ένα λάθος δημοτικής υπαλλήλου βάζει σε δικαστικές περιπέτειες την οικογένεια μίας 75χρονης από την Κρήτη, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν τον θάνατό της.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο γιος της 75χρονης γυναίκας, ακολουθώντας κατά γράμμα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, μετέβη στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, που εδρεύει στον Πύργο, προκειμένου να πάρει τη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου για την απώλεια της μητέρας του.
Το λάθος στη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου
Εκεί, όμως, η υπάλληλος του Δήμου κατά λάθος έγραψε στη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου πως η 75χρονη ήταν χήρα και όχι διαζευγμένη, όπως και ίσχυε.
Ουδείς από την οικογένεια αντιλήφθηκε το λάθος αμέσως. Έτσι, όταν στη συνέχεια πήγαν στο Ληξιαρχείο Ηρακλείου, προκειμένου αργότερα να μεταβούν και στο αρμόδιο παράρτημα του ΙΚΑ, ώστε να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να κάνουν αίτηση για διακοπή καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου, τους ενημέρωσαν πως το αίτημα τους δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς η γυναίκα, στη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου, αναγράφεται ως χήρα , ενώ στην πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Ληξιαρχείο Ηρακλείου, η εκλιπούσα ήταν διαζευγμένη!
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως για την οικογένεια της 75χρονης ήταν το ότι πλέον δεν μπορούσε να γίνει απολύτως τίποτα για να διορθωθεί το λάθος και μόνο μέσω των δικαστηρίων θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους.
«Το λάθος δεν διορθώνεται»
Σχετικά με αυτό μάλιστα, σύμφωνα με το neakriti.gr, τους ενημέρωσε στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων – ο υπάλληλος που έκανε και το εν λόγω λάθος. Όπως χαρακτηριστικά τους είπαν, άπαξ και καταχωρηθεί κάποια πληροφορία – ακόμη κι αν είναι λανθασμένη – δεν δύναται να διορθωθεί!
«Θέλαμε να μην επιβαρύνουμε το Κράτος»
«Αρνούμαι κατηγορηματικά να “τρέχω” εγώ στα Δικαστήρια για το λάθος ενός άλλου ανθρώπου», δηλώνει η κόρη της 75χρονης και προσθέτει:
«Το μόνο που θέλαμε από το ΙΚΑ είναι να μην επιβαρύνουμε, πλέον, το κράτος με την καταβολή της σύνταξης της μητέρας μου. Μάλιστα, έχει ήδη πιστωθεί ένα μέρος των χρημάτων της σύνταξης, όμως το ποσό αυτό, γνωρίζουμε, πως δεν μας ανήκει…».
Εκείνο ωστόσο που για την οικογένεια της 75χρονης είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο, για την ελληνική γραφειοκρατία φαίνεται ότι δεν είναι!
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr