Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Πληροφοριοδότες και Δημόσιο Συμφέρον φέρνει στο προσκήνιο η ΓΕΓΚΑΔ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πληροφοριοδότες και Δημόσιο Συμφέρον φέρνει στο προσκήνιο η ΓΕΓΚΑΔ

Τους πληροφοριοδότες και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος είχε θέμα η ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Η ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του διήμερου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Με τη συμμετοχή έγκριτων αναγνωρισμένων whistleblowers, διακεκριμένων νομικών και δημοσιογράφων, αναπτύχθηκαν οι νομικές και κοινωνικές πτυχές του ζητήματος.

Η Γενική Γραμματέας Αναστασία Ξεπαπαδέα ανοίγοντας την  εκδήλωση ανέδειξε την αξία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, υπονομεύουν την εθνική οικονομία και πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Και τόνισε: «Η πολιτεία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ενθαρρύνει τις αποκαλύψεις αυτών των πληροφοριών. Αυτό όμως ταυτόχρονα συνεπάγεται και την θεμελιακή υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει την προστασία των προσώπων αυτών από εργασιακά ή άλλα αντίποινα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλ. την αρχή της διαφάνειας, ακεραιότητας, λογοδοσίας και της έγκυρης ενημέρωσης του πολίτη.»

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος μιλώντας για τα ατομικά δικαιώματα και το whistle blowing αναφέρθηκε στη δυναμική της πληροφοριοδότησης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που μένει ανεκμετάλλευτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η Πρόεδρος τη Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας Άννα Δαμάσκου αναφέρθηκε σε ζητήματα συγκάλυψης σκανδάλων διαφθοράς και το τεράστιο κόστος τους. Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χάρης Καρανίκας μιλώντας για τη σχέση δημοσιογράφων και πληροφοριοδοτών αναφέρθηκε στις μεγάλες υποθέσεις whistle blowing στις ΗΠΑ.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του  καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Χαράλαμπου Τσορμπατζούδη για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην προώθηση της αναφοράς παρατυπιών στα αθλητικά περιβάλλοντα.

Στο δεύτερο μέρος αναπτύχθηκαν οι νομικές διαστάσεις του θέματος. Στη μαγνητοσκοπημένη ειδικά για την εκδήλωση μαρτυρία του Ερβέ Φαλσιανί, ο Γάλλος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα και την προστασία της ακεραιότητας μηχανισμών που ξεκινούν σε τοπικό επίπεδο και μετά διαχέονται στο εθνικό. «Δεν μπορεί κάτι που δεν έχει πετύχει σε τοπικό επίπεδο, να επιτύχει σε εθνικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος Ουιλιάμ Μπουρντόν, συνήγορος υπεράσπισης πολλών whistleblowers στη Γαλλία αλλά και διεθνώς, συνέδεσε το whistleblowing με την ανυπακοή, επισημαίνοντας ότι η ανυπακοή έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην προστασία και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.

Αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία της Στεφανί Ζιμπό, πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση της τράπεζας UBS, η οποία εξέθεσε όλα τα στάδια των αντιποίνων, επαγγελματικών και προσωπικών, που υπέστη μετά τις αποκαλύψεις της για τις καταχρηστικές μεθόδους της τράπεζας.

Τέλος, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και ανέδειξε τη σύγκρουση με τη νομοθεσία για το εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο.

Παράλληλα την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώθηκε  και ο διαγωνισμός Hackathon (μαραθώνιος προγραμματισμού)που ήταν αφιερωμένος στην ακεραιότητα στον αθλητισμό. Από τη διαδικασία διακρίθηκαν τέσσερις προτάσεις. Το πρώτο έπαθλο απονεμήθηκε στην πρόταση της για την ενοποιημένη πλατφόρμα εκπαίδευσης και αμφίδρομων καταγγελιών για την προώθηση της ακεραιότητας στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ