Την απόσυρση της προωθούμενης διάταξης για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ζητάει η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α
Για ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), η οποία διαμαρτύρεται έντονα για την τροποποίηση που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης με το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως τονίζει η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α, με την προτεινόμενη τροποποίηση το αδίκημα της Διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία (ένταξη) αντιμετωπίζεται και με την τροποποίηση με το ίδιο πλαίσιο ποινής που ισχύει μέχρι τώρα 5-10 χρόνια, ενώ με την ισχύουσα μορφή του άρθρου 187 Π.Κ. η Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης απειλείται με ποινή κάθειρξης 10-20 ετών. Συνεπώς, το ελάχιστο όριο της απειλούμενης ποινής των 10 ετών παύει να υφίσταται και μετατρέπεται από ελάχιστο σε μέγιστο.
«Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της, Αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους», τονίζει η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η τροποποίηση αυτή «ουσιαστικά θα σημάνει ατιμωρησία του αρχηγού και της ηγεσίας και εξίσωσή τους με τα απλά εκτελεστικά όργανα».
Και τούτο, διότι, εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί όπως προτείνεται μέχρι να τελειώσει η δίκη, θα υπερισχύσει της προηγούμενης, λόγω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και θα οδηγήσει σε πλαίσιο ποινών 5-10 χρόνια αντί για 10-20 που ισχύει τώρα.
Την ίδια στιγμή η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. υπενθυμίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. προς όφελος των υπόδικων για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α. Τον Αύγουστο 2014, και ενώ η ηγεσία της βρισκόταν έγκλειστη στον Κορυδαλλό και διωκόμενη για τα αδικήματα που οδήγησαν στην σημερινή δίκη, η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει το άρθρο 187 Π.Κ., έτσι ώστε στοιχείο για το αδίκημα της Εγκληματικής Οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων. Αν η τροποποίηση αυτή περνούσε, θα οδηγούσε σε άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση ‘Χρυσή Αυγή’, στους οποίους δεν είχε αποδοθεί έως τότε οικονομικό κίνητρο. Η αποφασιστική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος ματαίωσε τα σχέδια αυτά που όμως έδωσαν λαβή για ψευδοερμηνείες του Π.Κ. 187, τις οποίες φυσικά εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. στην επικοινωνιακή τους ρητορική, έστω και χωρίς νομικό αποτέλεσμα».
Ταυτόχρονα, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α τονίζει ότι η τροποποίηση αυτή «θα είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας από την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και όλων των παραφυάδων της. Η προτεινόμενη τροποποίηση καμία σχέση δεν έχει με δικαιωματικές ευαισθησίες κατά του πλαισίου των τρομονόμων, το οποίο μάλιστα στη διάταξη του άρθρου 187Α ενισχύεται σκανδαλωδώς. Ας μην τολμήσει λοιπόν η κυβέρνηση να μας κατηγορήσει για “ποινικό λαϊκισμό”».
Εν κατακλείδι, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση και καλεί όλες τις δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος σε αποφασιστική εγρήγορση και κινητοποίηση για να μην περάσει η επιχειρούμενη τροποποίηση του Π.Κ. 187 και κάθε είδους ατιμωρησία της ηγεσίας της Χ.Α.
Διαφωνεί η υπεράσπιση
Όμως η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή αντιτείνει πως «η διαφοροποίηση επι το αυστηρότερον του υπουργού Δικαιοσύνης από τις προτάσεις της επιστημονικής Επιτροπής υπό τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο ήταν μόνο στο θέμα της Χρυσής Αυγής, εφόσον η επιστημονική Επιτροπή εισηγείτο η εγκληματική οργάνωση του άρθρου 187 να είναι πλημμέλημα. Μόνο στην περίπτωση που σκοπός ήταν το οικονομικό όφελος προβλεπόταν από την εισήγηση της επιτροπής κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
Διαβάστε επίσης:
Όλες οι αλλαγές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (αναλυτικοί πίνακες)
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr