Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών επί του αιτήματος που κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός ζητώντας να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.
Ο Αντεισαγγελέας Εφετών πάντως, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος του καταδικασμένου σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη.
Σύμφωνα με την Realnews, ο εισαγγελικός λειτουργός ερμηνεύοντας το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα που επικαλείται ο Ξηρός, το χαρακτηρίζει «σωφρονιστική κολυμβήθρα του Σιλωάμ» που «δεν θα πρέπει ερμηνευτικά να λαμβάνει Ολυμπιακές διαστάσεις», εξηγώντας γιατί δεν εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση.
Ο νομοθέτης, επισημαίνει, δεν μιλά για όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως αυτός. Από ‘κει και έπειτα όμως ο κ. Τσορμπατζόγλου σημειώνει ότι αν αφεθεί ελεύθερος με δεδομένη την προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει «καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης δεν πείθουν… θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος». Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, αμφιβάλλει για το ότι δεν αποτελεί πια «κίνδυνο για την κοινωνία των πολιτών».
Αμετανόητος
Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός παίρνοντας ένα-ένα τα επιχειρήματα που αναφέρονται στην αίτηση του Ξηρού, τα αποδομεί νομικά επιμένοντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για να βγει από τη φυλακή.
Όπως λέει από το συνολικό 98% ποσοστό αναπηρίας που του διαπιστώνει η αρμόδια επιτροπή ΚΕΠΑ , το 95% αυτού σχετίζεται με την απώλεια της οράσεώς του. Όμως, κατά τον εισαγγελέα, οι υπόλοιπες αισθήσεις του «συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά του», με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
«Θεωρούμενου του εν προκειμένω αιτούντος-κατάδικου ως αναπήρου κατά 95% λόγω της απώλειας της οράσεώς του, παραμένει το ερώτημα εάν αυτός, εφόσον κατά την άποψή μας δεν μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 110 Α -όπου αντιμετωπίζονται ως ασήμαντες λεπτομέρειες δια της απουσίας τους ζητήματα μεταστροφής ή επικινδυνότητας- έπαυσε πλέον να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία των πολιτών, έχοντας αντιληφθεί τα σφάλματά του και έχοντας αποκτήσει τη διάκριση την οποία στο παρελθόν, ως προέκυψε, δεν διέθετε.
Αναμφίβολα, η απουσία της οράσεως ως αισθήσεως, αποδυναμώνει εν μέρει τον άνθρωπο. Στην εν θέματι περίπτωση-αίτηση όμως, πέραν των ζητημάτων της οράσεως, ουδείς λόγος γίνεται για τις λοιπές τρεις αισθήσεις του αιτούντος κατάδικου, ήτοι για την ακοή, την γεύση και την όσφρησή του, ενώ για τα ζητήματα της αφής επίσης ουδέν συνάγεται ειδικότερο, πέραν της μερικής αναπηρίας στο ένα εκ των δύο άνω άκρων (εξ οικείου αμαρτήματος-κακός χειρισμός εκρηκτικών υλών).
Ως φαίνεται, οι λοιπές αυτές αισθήσεις συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά του. Περαιτέρω, συνεκτιμώμενου αφενός του δήθεν εμβληματικού, δήθεν σημειολογικού και δήθεν ιδεολογικού χώρου της παρελθοντικής πλέον δράσεώς του και αφετέρου της μη μεταστροφής του, καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης, οι οποίες δυστυχώς για τον αιτούντα δεν πείθουν, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος, δεκτής γενομένης της αιτήσεώς του, θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρει και τραύματα (εξ οικείου βεβαίως επίσης αμαρτήματος-κακός χειρισμός εκρηκτικών υλών), τα οποία προκλήθηκαν σε αυτόν, στο πεδίο της διεξαγόμενης κατά την άποψή του κοινωνικής πάλης – μάχης…»
Άλλωστε, σημειώνει, η απώλεια της όρασης είναι κάτι μη αναστρέψιμο που δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ή βελτιωθεί εάν βγει από τη φυλακή, λόγος που πρέπει να συντρέχει βάσει της νομοθετικής πρόβλεψης.
Η Πολιτεία δεν αδιαφορεί αλλά…
Ο κ. Τσορμπατζόγλου δεν κρύβει και τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο Σ. Ξηρός θέτει και όρους προς τα αρμόδια δικαστικά όργανα, καθώς τους προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί το «βραχιολάκι» ως όρο για την αποφυλάκισή του: «…ζητά να απολυθεί από τη φυλακή, δηλώνοντας συγχρόνως απεριφράστως, ότι δεν είναι σε θέση να φέρει συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης λόγω σοβαρών προβλημάτων στα άνω και κάτω άκρα του. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω αιτών-κατάδικος θέτει σαφή και ξεκάθαρο όρο, υπαγορεύοντάς τον προς τις δικαστικές αρχές, ο οποίος συνίσταται στο ότι, σε περίπτωση αποδοχής της αιτήσεώς του από τις τελευταίες, αυτή η αποδοχή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση, τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης.»
Ερμηνεύοντας τέλος, με σκωπτικό όπως διαφαίνεται τρόπο, το επίμαχο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα για το οποίο τον τελευταίο καιρό έγινε πολύς λόγος εξαιτίας της περίπτωσης του Αριστείδη Φλώρου, σημειώνει ότι: «
Ο νομοθέτης δεν χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό στο επίμαχο σημείο του εν λόγω άρθρου, όταν αναφέρεται στην ισόβιο κάθειρξη, ούτε προβαίνει στη χρήση τακτικών-πολλαπλασιαστικών αριθμητικών, ούτως ώστε να καλυφθούν αναμφισβήτητα και οι περιπτώσεις καταδίκων σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί ποινή πολλαπλών ισόβιων καθείρξεων. Θεωρούμε δε, ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτός ο «ιστορικός» νομοθέτης, αν επιθυμούσε την επέκταση του άρθρου 110 Α και στην κατηγορία των καταδίκων με ποινές πλέον της μίας φοράς ισοβίου καθείρξεως, θα το είχε συμπεριλάβει στη σχετική ρύθμιση, κατά τρόπο ο οποίος δεν θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει αμφισβητήσεις και αμφιβολίες στους εφαρμοστές του νόμου, ούτε γενικά, ούτε ειδικά, καθόσον γνώριζε την παρουσία τέτοιων περιπτώσεων καταδίκων στις Ελληνικές φυλακές.»
Εν πάση περιπτώσει, καταλήγει ο ο κ. Τσορμπατζόγλου: «Η παραμονή του αιτούντος κατάδικου εντός της φυλακής, δεν σήμαινε ούτε σημαίνει αδιαφορία ως προς την κατάστασή της υγείας του εκ μέρους της πολιτείας. Μάλιστα προς την άποψη αυτή κατατείνει και το γεγονός της εξέτασης και της παρακολούθησής του από έναν ικανό αριθμό ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στοιχείο που προκύπτει από τις προσκομισθείσες εκ μέρους του αιτούντος κατάδικου, προς υποστήριξη της αιτήσεώς του, ιατρικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr