Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Γιάννος: Οι δυο νέες δικογραφίες, η ζημία μαμούθ και οι ουγιές χρυσού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννος: Οι δυο νέες δικογραφίες, η ζημία μαμούθ και οι ουγιές χρυσού

Σε κλοιό και νέας κακουργηματικής κατηγορίας φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, λίγες ημέρες πριν απολογηθεί στους ανακριτές κατά τη Διαφθοράς  για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εντός των επόμενων ημερών θα κριθεί από τη Βουλή πλέον εάν θα πρέπει να ελεγχθεί και για παθητική δωροδοκία  ο πρώην υπουργός μετά να νέα στοιχεία που εστάλησαν στη Δικαιοσύνη από την Ελβετία και την Κύπρο. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στις δύο δικογραφίες που  εστάλησαν ήδη στη Βουλή και δείχνουν – σύμφωνα με τις αρχές-  μία  δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος ,  για να χαθούν τα ίχνη του, μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς ,  φτάνοντας να μετατραπεί ακόμη και σε  χρυσό ή ασήμι. Θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας , το μόνο ικανό να οδηγήσει τον πρώην υπουργό στο εδώλιο μετά την παραγραφή  στην οποία,  έχει κριθεί,  ότι υπέπεσε η  αξιόποινη  πράξη της απιστίας.

Όπως η Novartis

Ακολουθώντας τα χνάρια της υπόθεσης Novartis, θα εξεταστεί εάν το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που στρέφεται κατά του Γιάννου Παπαντωνίου έχει ή δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή και σε αρνητική απάντηση οι δύο  αυτές δικογραφίες να επιστρέψουν στις ανακριτικές αρχές που θα κρίνουν αν θα του ασκήσουν συμπληρωματική ποινική δίωξη και για αυτό.

Ήδη στην υπόθεση Novartis η Βουλή έχει αποφανθεί πως η δωροδοκία δεν είναι παραγεγραμμένη

Η Βουλή ουσιαστικά θα εξετάσει εάν η παθητική δωροδοκία τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρώην υπουργού οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε δεν έχει παραγραφεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα διερευνηθεί περαιτέρω από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου  προκειμένου να κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Κινήσεις λογαριασμών

Η υπόθεση της Novartis ωστόσο και η ποινική εξέλιξη της, εκτιμάται ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον πρώην υπουργό ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται όσα του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα στοιχεία που έφτασαν  στα χέρια των ανακριτών  διαφθοράς αποτυπώνουν  εκατοντάδες κινήσεις  τραπεζικών λογαριασμών, εμπλοκή  διαφόρων off shore αλλά και μετατροπή  χρημάτων σε χρυσό και ασήμι. Οι δύο δικογραφίες που πήραν το δρόμο της Βουλής συνδέονται όχι μόνο με τα εξοπλιστικά αλλά και με την υπόθεση της μεταβίβασης του ακινήτου  του πρώην υπουργού στη Σύρο.

800 σελίδες

Βαρύ όμως είναι και το κατηγορητήριο των …800 σελίδων  που ήδη αντιμετωπίζουν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του,  Σταυρούλα Κουράκου οι οποίοι  έχουν κληθεί να απολογηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου,  για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ). Και οι δυο εξ αρχής έχουν αρνηθεί με κάθετο τρόπο οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομη δραστηριότητα. Κατηγορούνται  για νομιμοποίηση περίπου 3 εκατομμυρίων  ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

“Μέσω των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου, φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών  που απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις  αυτές.

7 λογαριασμοί

Αφετηρία των διαδρομών του χρήματος  ήταν  7 λογαριασμοί  στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank οι οποίοι φέρονται να «έσπασαν» σε 35 υπολογοριασμούς  δια των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Τελικά, τα χρήματα κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και μερικών ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών. Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέσω των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί  200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr