Ανοίγουν τους λογαριασμούς των Σημίτη, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου! Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι
Στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδελφού του Σπύρου, δυο πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του κι ενός μεσάζοντα όπλων, προχωρά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για την υπόθεση του C4I.
Αιτία, οι καταγγελίες Γάλλου πρώην στελέχους της Thales οι οποίες παρέμειναν…ξεχασμένες επί χρόνια για τη Δικαιοσύνη αλλά και έμβασμα που φέρεται να συνδέεται με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού. Με το έγγραφο που απέστειλε η Αρχή στις τράπεζες, ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, των πρώην υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου, της συζύγου του, Διαμαντούλας Παντούλα και του μεσάζοντα όπλων Λουκά Ρωμανού, από το 2000 έως και σήμερα.
Το άνοιγμα των λογαριασμών , συνδέεται με την κατάθεση του Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales Μισέλ Ζοσεράν η οποία επίκειται στην Ελληνική Δικαιοσύνη, οποίος είχε μιλήσει για «μίζες» στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων , του εκσυγχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4I.
Οι καταγγελίες αυτές μάλιστα είχαν γίνει από τον Μισέλ Ζοσεράν πριν μετά από 13 χρόνια , υποστηρίζοντας πως ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να δίνει σε «μίζες» το 2% του τζίρου της, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου του 2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η THALES έχασε τη συμφωνία για το C4I «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».
Παρότι σε βάρος του Ζοσεράν κατατέθηκαν πολλές προσφυγές, μεταξύ των οποίων και από τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου), αλλά και καταδίκες ο Ζοσεράν φέρεται να επιμένει στους ισχυρισμούς του αυτούς.
Παρεμφερές απόσπασμα της συγκεκριμένης κατάθεσης του Ζοσεράν περιλαμβανόταν στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν στις 21-11-2006 οι Γαλλικές Αρχές , σε εκτέλεση του οποίου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έγγραφα σε υλική και ψηφιακή μορφή στην οικία υπαλλήλου της THALES στην Ελλάδα.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε ερευνήθηκαν περαιτέρω οι καταγγελίες Ζοσεράν, μέχρι το 2016 που οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία να ληφθεί εκ νέου κατάθεσή του για όσα είχε αναφέρει το 2005.
Σε αυτή την κατάθεση που ο Μ. Ζοσεράν έδωσε στις 14-9-2016 , ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια της σύμβασης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, όταν είπε στον Έλληνα υπάλληλο της γαλλικής εταιρείας ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η THALES τη σύμβαση αυτή δεδομένης της παρουσίας μίας εταιρείας 100% αμερικάνικης, ο τελευταίος του απάντησε ότι αντιθέτως «η εν λόγω εταιρεία είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και τα οποία είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όταν η THALES κέρδισε τη σύμβαση με τις φρεγάτες.»
Τόσο η δικογραφία αυτή όσο και άλλες δυο δικογραφίες ( η μια στο Εφετείο για το C4I και η άλλη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ένα έμβασμα του αδελφού του κ. Σημίτη) οδήγησαν την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες να ζητήσει με έγγραφό της προς τις τράπεζες στις 30 Οκτωβρίου (το οποίο αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ) το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως από το 2001-έως το 2003, Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου (όπως και της συζύγου του) ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη.
Το έγγραφο υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημήτρη Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.
Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα! Αν και στο έγγραφο δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4Ι.
Πάντως για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού γίνεται ήδη έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται σε έμβασμα 845.000 ευρώ που έφτασε στην Ελλάδα το 2010 στο όνομα του Σπ. Σημίτη. Το έμβασμα , φέρεται να ξεκινά από offshore εταιρία στις Μπαχάμες και φτάνει στην χώρα μας το 2010. Συγκεκριμένα καταλήγει στην (τότε) Εμπορική τράπεζα και παραμένει στη χώρα μας για 5 ημέρες. Στη συνέχεια φεύγει και καταλήγει στη Γερμανία. Ο καθηγητής Σπ. Σημίτης με δήλωσή του τότε ανέφερε πως τα χρήματα ήρθαν για την αγορά ενός ακινήτου αλλά τελικά δεν προχώρησε στην αγορά γιατί δεν ευνοούσε το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Η δήλωση Ο Σπύρος Σημίτης πάντως σε δήλωσή του τότε ( Ιούλιος 2017) ανέφερε : «Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης επί πενήντα περίπου χρόνια. Δίδαξα επίσης κι εργάστηκα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί σαράντα περίπου χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα. Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στη Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1.448.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας – μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά, ή τουλάχιστον αντίστοιχα. Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα επίσης, έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις. Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις μέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας, με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην Τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στη Γερμανία. Η φήμη που κυκλοφόρησε – ότι τα χρήματά μου έχουν “παράνομη προέλευση” είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Όλα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας.»
Τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός
Για συκοφαντίες κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δήλωσή του στην οποία τονίζει:
«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται»,
Και ο Μ. Χρυσοχοΐδης
“Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”, ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr