Θρίλερ με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis
Την ώρα που όλο το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Novartis είναι στραμμένο στη Βουλή και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στον Άρειο Πάγο άλλο είναι το θέμα που προβληματίζει τους δικαστικούς λειτουργούς. Θεωρώντας εξαιρετικά πιθανόν να τεθεί θέμα εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων -εφόσον συσταθεί προανακριτική επιτροπή και προχωρήσει αυτή επί της ουσίας της υπόθεση-, προσπαθούν από τώρα να προετοιμαστούν.
Γιατί; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει ένα… κενό στο νομικό καθεστώς περί της προστασίας τους. Συγκεκριμένα, ενώ καλύπτονται έναντι όποιας άλλης αρχής, δεν έχει προβλεφθεί τι γίνεται στην περίπτωση που την εξέτασή τους αποφασίσει η προανακριτική η οποία έχει το ρόλο αλλά και τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα.
Δικαστικές πηγές λένε ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μάλλον δεν μπορεί να αποτρέψει την εξέτασή τους. Συνεπώς για άλλη μία φορά θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η έννοια του «προστατευόμενου μάρτυρα» στη χώρα μας είναι … ανέκδοτο.
Ένα ανέκδοτο που επαναλαμβάνεται από το 2002.
Αρχικώς με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην δίκη της 17Ν που δήλωσαν «παρών» στο δικαστήριο, λίγα χρόνια μετά όταν τα ονόματα τέτοιων μαρτύρων αναγράφτηκαν «φαρδιά-πλατιά» στα έγγραφα με τις καταθέσεις τους που έλαβαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού «αστοχίες» σημειώθηκαν και στην υπόθεση της Novartis.
Όπως είχε πει δημόσια ο Νίκος Μανιαδάκης που τέθηκε αρχικώς μαζί με άλλα δύο πρόσωπα στο εν λόγω καθεστώς αλλά στη συνέχεια κατέστη κατηγορούμενος, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «προστατευόμενοι» συναντιόνταν στον προθάλαμο της Εισαγγελίας. Κάτι που φυσικά δεν έπρεπε να γίνεται καθώς είχε ως συνέπεια να γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του αλλού.
Όπως πάντως διευκρινίζουν νομικοί κύκλοι, εφόσον η Βουλή αποφασίσει να καλέσει τους εναπομείναντες υπό καθεστώς προστασίας μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ναι μεν πρέπει να καταθέσουν, υποστηρίζουν όμως ότι κατόπιν ερμηνείας του νόμου μπορούν να σωθούν τα… προσχήματα.
Δηλαδή, να γίνει η εξέτασή τους αλλά χωρίς να «ξεσκεπαστούν». Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ειδικό δωμάτιο(προφανώς στην Ασφάλεια όπως είχε σχεδιαστεί και για τη δίκη της 17Ν) καθώς και αλλοίωση φωνής προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
Πηγή: Realnews
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr