Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ελέγχεται ο Νίκος Μανιαδάκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ελέγχεται ο Νίκος Μανιαδάκης

Στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Νίκο Μανιαδάκη. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis, ελέγχεται πλέον και για ενεργητική δωροδοκία αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία Διαφθοράς πλην των καταθέσεων του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» εις βάρος του, που ούτως ή άλλως θεωρούνται εκ του νόμου μειωμένης αξίας λόγω του καθεστώτος προστασίας, «ξεσκονίζει» και τα εξής:

-Στοιχεία που κατασχέθηκαν από τη Novartis τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα το μπακ απ της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο εντόπισαν σε άλλη εταιρία με έδρα τον Ασπρόπυργο. Η τελευταία φέρεται να παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Novartis.

Ο όγκος των στοιχείων δε όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές είναι τόσο μεγάλος που ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα αξιολογήσουν. Η αποτύπωσή τους δε, σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα απαιτούσε 14 χρόνια!

-Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα , το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

-Παλαιότερη φορολογική του εκκρεμότητα που εξετάζεται πια υπό νέο πρίσμα.

Τα εν λόγω στοιχεία διερευνώνται και σε σχέση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία διεξάγει έρευνα η Εισαγγελία.

Στην αντεπίθεση

Την ίδια ώρα πάντως ο Νίκος Μανιαδάκης, περνά στην αντεπίθεση.

Μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του.

Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Επιπλέον ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του, η εισαγγελία δεν μπορούσε να του απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Η Βιέννη και το «στικάκι»

Όσον αφορά τώρα δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες εισαγγελείς στην τελευταία συνάντηση που είχαν με Αμερικανικό κλιμάκιο στη Βιέννη αρνήθηκαν να παραλάβουν, στικάκι που περιείχε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού, ανώτατες δικαστικές πηγές το διέψευδαν κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των εν λόγω δημοσιευμάτων.

Στην συνάντηση αυτή, κατά την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για την Novartis, συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης  και για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο που ανέλαβε ως εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο κ. Αγγελής ζήτησε από τους Αμερικανούς η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται από τώρα και στο εξής μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από την ελληνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Αγγελής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για νέα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Οι ελεγχόμενοι πολιτικοί

Η έρευνα πάντως γύρω που τα 10 πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς με στόχο, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί, ούτως ώστε για όσους προκύψουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκηθούν διώξεις ενώ για όσους τα στοιχεία δεν είναι επαρκή να αρχειοθετηθεί η δικογραφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που αφορά την περίοδο 2010-12, όταν και άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr