Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα αλλά ανοιχτή ακόμη η ποινική προκαταρκτική που τον «ακουμπά»

Ένα μέτωπο, αυτό που είχε ανοίξει από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, έκλεισε για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μετά την αρχειοθέτηση της έρευνας που αφορούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων τόσο δικών του όσο και μελών της οικογένειάς του. Μία έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο εξ αφορμής […]

NEWSROOM
Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα αλλά ανοιχτή ακόμη η ποινική προκαταρκτική που τον «ακουμπά»

Ένα μέτωπο, αυτό που είχε ανοίξει από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, έκλεισε για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μετά την αρχειοθέτηση της έρευνας που αφορούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων τόσο δικών του όσο και μελών της οικογένειάς του.

Μία έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο εξ αφορμής δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στην κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν  περί χρηματισμού υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών  σε σχέση με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Το πρώην μεγαλοστέλεχος της THALES , της γαλλικής εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, είχε ισχυριστεί εν ολίγοις ότι ο χρηματισμός πολιτικών προσώπων ήταν «επιβεβλημένος»  στην Ελλάδα αν κάποιος ήθελε να υπογράψει μία σύμβαση  με  το Ελληνικό Δημόσιο.

Και συγκεκριμένα  είχε πει, ότι η γαλλική εταιρεία  έχασε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 , το γνωστό C4i, επειδή στόχευσε χαμηλά και όχι κατευθείαν στον υπουργό εσωτερικών και στον πρωθυπουργό, όπως είχαν πράξει η ανταγωνιστές τους που κέρδισαν και το έργο.

Το δεύτερο μέτωπο

Ωστόσο, ο κ. Σημίτης έχει κι ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο παραμένει ακόμη ανοιχτό: μία ποινική έρευνα που τον «ακουμπά» καθώς ελέγχεται ο αδελφός του Σπύρος Σημίτης για το έμβασμα των 845.000 ευρώ που απέστειλε  το 2010 από τις Μπαχάμες σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα και από εκεί, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, στη Γερμανία. Στο πλαίσιο  της έρευνας  αυτής  που διενεργείται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής  στην Ελβετία με το οποίο ζητούνται όλα τα στοιχεία λογαριασμών που διατηρεί  στην  ελβετική τράπεζα UBS   off shore  εταιρεία  με διαχειριστή τον  Σπύρο Σημίτη.

Τα στοιχεία έχουν ζητηθεί καθώς, όπως αναφερόταν στο αίτημα, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προερχόμενο από δωροδοκίες. Μάλιστα, βάση όσων περιγράφονταν  στο σχετικό  έγγραφο, τις υπόνοιες για την τέλεση των κακουργηματικής φύσεως   αδικημάτων, φαινόταν να τις συνδέουν οι εισαγγελείς με τη συγγενική σχέση που έχει με τον Κώστα Σημίτη και ενδεχόμενη δωροδοκία του.

Στο επίμαχο έμβασμα οι εισαγγελικές Αρχές  είχαν φτάσει συνδυάζοντας τα στοιχεία που από τις υφιστάμενες λίστες μεγαλοκαταθετών σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, εκ των οποίων  τους προέκυψε  ότι  η  εν λόγω  εξωχώρια εταιρεία με διαχειριστή τον Σπύρο Σημίτη, διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετική UBS.

«Συκοφαντικά»

Ο Σπύρος Σημίτης με αφορμή το εν λόγω έμβασμα, έχει μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών δικαστικών αρχών  εδώ και ένα χρόνο.

Ο ίδιος πάντως μετά από σχετικά δημοσιεύματα είχε δηλώσει πως δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη και πως τα χρήματα του προέρχονται από δικές του αποταμιεύσεις και της συζύγου του. «Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης επί πενήντα περίπου χρόνια. Δίδαξα επίσης κι εργάστηκα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί σαράντα περίπου χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα.

Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στη Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1.448.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας – μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά, ή τουλάχιστον αντίστοιχα. Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα επίσης, έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις.

Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις μέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας, με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην Τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στη Γερμανία.

Η φήμη που κυκλοφόρησε – ότι τα χρήματά μου έχουν “παράνομη προέλευση” – είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Όλα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ