«Μανωλάδες» της Αυστραλίας: Πρόστιμα και φυλάκιση σε όσους εκμεταλλεύονται τους νέους μετανάστες

Χαμηλές αμοιβές, υποχρεωτικές διπλοβάρδιες  χωρίς την καταβολή υπερωριών, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες όπου οι εργοδότες αξιώνουν από τους μετανάστες να τους επιστρέφουν ακόμη και μέρος του μισθού τους για να μην απολυθούν και χάσουν τη βίζα τους, αποτελούν την πραγματική εικόνα που συναντούν οι   ξένοι  φοιτητές και οι χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες χώρες που αποφασίζουν να […]

NEWSROOM

Χαμηλές αμοιβές, υποχρεωτικές διπλοβάρδιες  χωρίς την καταβολή υπερωριών, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες όπου οι εργοδότες αξιώνουν από τους μετανάστες να τους επιστρέφουν ακόμη και μέρος του μισθού τους για να μην απολυθούν και χάσουν τη βίζα τους, αποτελούν την πραγματική εικόνα που συναντούν οι   ξένοι  φοιτητές και οι χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες χώρες που αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Αυστραλία, ευελπιστώντας ότι θα βρουν  τη Γη της Επαγγελίας.

«Θερμοκήπια» εκμετάλλευσης μεταναστών 

Ωστόσο, τα στοιχεία της Ειδικής Ομάδας-Εργαζομένων Μεταναστών (Task Force Migrant Worker), δείχνουν πως το όνειρο γρήγορα διαλύεται για χιλιάδες νεομετανάστες  οι οποίοι μετατρέπονται εύκολα σε  θύματα εκτεταμένης και  συστηματικής εκμετάλλευσης  σε ολόκληρη την Αυστραλία, από αλυσίδες καταστημάτων , όπως τα 7 Eleven και οι  πιτσαρίες Dominos.

Οι  προσωρινοί μετανάστες, αυτοί που έφτασαν στην Αυστραλία, διαθέτοντας μόνο τη φοιτητική ή τουριστική βίζα με άδεια περιορισμένης εργασίας είναι οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι στη χώρα.

Χειρότεροι εργοδότες 

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούν στους μετανάστες με προσωρινή άδεια παραμονής το φτηνό εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με  το www.sbs.com.au, δυστυχώς, «επίδειξη» εκμετάλλευσης κάνουν στους ομοεθνείς τους οι  πρώτες ή οι παλαιότερες γενιές των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία και πιθανότατα έχουν αποκτήσει πλέον διπλή υπηκοότητα.  Έχοντας ξεχάσει όσα κι οι ίδιοι βίωσαν όταν μετανάστευσαν στην Αυστραλία, αποδεικνύονται «χειρότεροι» εργοδότες στους  μετανάστες από την  ίδια τη χώρα τους. Ο Bijay Sapkota, πρόεδρος της CISA , του κορυφαίου αντιπροσωπευτικού οργάνου των φοιτητών από όλο τον κόσμο που σπουδάζουν στην Αυστραλία, δίνει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα Κινέζους αλλά και Έλληνες εργοδότες.

Ο φόβος για την απώλεια της δουλειάς αλλά και της βίζας

Οι φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι ανέρχονται σε 650.000 έως 700.000 σε όλη την Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αμείβονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πολύ λιγότερο από όσα νομίμως δικαιούνται. “Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ξένοι φοιτητές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και δεν καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, είναι ο φόβος μήπως χάσουν την βίζα τους ή τη δουλειά τους. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για τους φοιτητές από το εξωτερικό να βρουν δουλειά στην Αυστραλία. “, τονίζει ο κ.  Sapkota.

Ατέλειωτες ώρες εργασίας

Οι  χαμηλοί μισθοί είναι πάντως μία μόνο όψη του προβλήματος. Πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να εργάζονται να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους,   να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες ή να πρέπει ακόμα και να επιστρέφουν λεφτά στους εργοδότες, για να μηνχάσουν τη δουλειά τους όπως και τη  βίζα τους.

«Μήνυμα» στους κακοπληρωτές εργοδότες οι μεταρρυθμίσεις

Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει «μπαράζ» μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην προστασία των ευάλωτων εργαζομένων της Αυστραλίας, που δεν είναι άλλοι από τους μετανάστες. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι,  πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων ακόμη και ποινές φυλάκισης σε όσους σκόπιμα και συστηματικά πληρώνουν λιγότερο το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Allan Fels, επικεφαλής του Task Force Migrant Worker, μόνο αν υπάρξουν αυστηρές   κυρώσεις μπορούν να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της στυγνής εκμετάλλευσης των μεταναστών καθώς με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους κακοπληρωτές εργοδότες πως η κακομεταχείριση των εργαζομένων δεν είναι αποδεκτή.

Πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων

Οι ποινές φυλάκισης, όπως και τα πολύ υψηλά  χρηματικά πρόστιμα –που θα ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ανά αδίκημα,  εκτιμάται ότι θα αναγκάσουν  τους εργοδότες να συμμορφωθούν. Σήμερα τα πρόστιμα κυμαίνονται από 3780 έως 378.000 δολάρια, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και το μέγεθος της επιχείρησης.

«Μία καλή αρχή»

Η Δρ Joanna Howe, εμπειρογνώμονας για το Εργατικό Δίκαιο και τη μετανάστευση, εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι   μια καλή αρχή για να  αλλάξει στο σύνολό του όλο το σύστημα προσωρινής μετανάστευσης στην Αυστραλία. Κυρίως όμως για να σταματήσουν όσοι  έχουν φοιτητική ή τουριστική βίζα και άδεια εργασίας μειωμένων ωρών, ουσιαστικά εργάζονται από την «πίσω πόρτα»  και σε καθεστώς μόνιμης επισφάλειας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr