Νέα καταδίκη της Τουρκίας για ρητορική μίσους από δημοσιογράφους!

Νέα καταδίκη για βίαιη, επιθετική ρητορική από ομάδα δημοσιογράφων και ΜΜΕ  σε βάρος Πανεπιστημιακών που κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία, εισέπραξε η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Η απόφαση ουσιαστικά θέτει τα όρια της δημοσιογραφικής ελευθερίας, αφού καθορίζει πως αυτή δεν πρέπει να έχει επιθετικά εθνικιστικά χαρακτηριστικά , ούτε […]

NEWSROOM
Νέα καταδίκη της Τουρκίας για ρητορική μίσους από δημοσιογράφους!

Νέα καταδίκη για βίαιη, επιθετική ρητορική από ομάδα δημοσιογράφων και ΜΜΕ  σε βάρος Πανεπιστημιακών που κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία, εισέπραξε η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Η απόφαση ουσιαστικά θέτει τα όρια της δημοσιογραφικής ελευθερίας, αφού καθορίζει πως αυτή δεν πρέπει να έχει επιθετικά εθνικιστικά χαρακτηριστικά , ούτε να εμφορείται από ρητορική μίσους.

Οι καθηγητές για τις μειονότητες

Οι καθηγητές το 2003, εξελέγησαν ο ένας πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου και ο δευτερος πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα πολιτιστικά δικαιώματα. Το συμβουλευτικό συμβούλιο είναι ένα δημόσιο όργανο το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, υπεύθυνο για την παροχή στην Κυβέρνηση γνωμών, συστάσεων, προτάσεων και εκθέσεων σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έτσι το 2004 η Γενική Συνέλευση του συμβουλευτικού συμβουλίου ενέκρινε έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα πολιτιστικά δικαιώματα, αναφέροντας προβλήματα με την προστασία των μειονοτήτων στην Τουρκία. Μετά την δημοσίευση της έκθεσης δημοσιεύτηκαν στον Τύπο διάφορα άρθρα που κατέκριναν την έκθεση και επιτέθηκαν στους προσφεύγοντες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα αποσπάσματα των επίμαχων άρθρων ήταν σαφώς τέτοια ώστε να ενθαρρύνουν ή να δικαιολογούν άμεσα ή έμμεσα τη βία.

«Αξίζουν ξύλο…»

Συγκεκριμένα, τα ακόλουθα αποσπάσματα: «Ορκίζομαι ότι η αξία της γης μας πρέπει να καταβάλλεται με αίμα και, αν χρειαστεί, θα χυθεί αίμα», «Κατά τη γνώμη μου, αν είχαμε ξυλοκοπήσει αυτά τα άτομα, οι άνθρωποι θα ανακουφίζονταν. Οι υποστηρικτές της Συνθήκης των Σεβρών άξιζαν ένα καλό χέρι ξύλου … “.

Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, αυτές οι προτάσεις μαζί με τις στιγματιστικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στα άρθρα, όπως ο «προδότης», «οι ανατρεπτικοί άνθρωποι … [που αξίζουν] τη θανατική ποινή», «ο Δούρειος ίππος που διεισδύει μεταξύ μας» και «ο κατάσκοπος», ενθάρρυνε το μίσος εναντίον των συγκεκριμένων, δηλαδή των συντακτών της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προσφευγόντων, και τους εξέθεσε σε κίνδυνο σωματικής βίας. Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, ο κίνδυνος ότι τέτοια γραπτά θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν πράξεις βίας κατά των προσφευγόντων δεν πρέπει να υποτιμάται.

Απορρίφθηκαν

Οι αγωγές αποζημίωσης των πανεπιστημιακών απορρίφθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα άρθρα αυτά επιδίωκαν την πρόκληση φόβου των συντακτών της έκθεσης, ώστε να κάμψουν τη βούλησή τους αναφορικά με την υπεράσπιση των ιδεών τους.  Τα τουρκικά δικαστήρια προστάτευσαν την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων και δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις απειλητικές και βίαιες εκφράσεις που περιέχονται σ’ αυτές παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των συντακτών της έκθεσης. Όπως αναφέρει πρόκειται για μη δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος των προσφευγόντων στον σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής και της ελευθερίας του Τύπου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες 1.500 ευρώ σε καθένα για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ από κοινού για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Β.Χειρδάρης: «Φρένο στην εθνικιστική δημοσιογραφία»

Ο ποινικολόγος Βασ. Χειρδάρης

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός σε θέματα Ευρωπαικού Δικαστηρίου, αναφέρει πως «το Δικαστήριο του Στρασβούργου  βάζει φρένο στην εθνικιστική δημοσιογραφία που εμφορείται από ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας. Κάποιες  τουρκικές εφημερίδες επιτέθηκαν με πρωτοφανή δριμύτητα κατά πανεπιστημιακών καθηγητών που συνέταξαν με επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια μία έκθεση για την κατάσταση των μειονοτήτων στην Τουρκία, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στη χώρα αυτή και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Η δημοσιογραφική επίθεση ήταν εκφοβιστική και η αρθρογραφία δεν περιορίστηκε σε κριτική ή διαφωνία θέσεων αλλά επεκτάθηκε σε υποκίνηση ξυλοδαρμών για τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση και για προτροπή να χυθεί αίμα.

Το ΕΔΔΑ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ελευθερίας της έκφρασης που ανάγεται σε ανώτατο επίπεδο όσον αφορά τον τύπο αλλά βάζει κόκκινη γραμμή στο μέγεθός της. Η κόκκινη γραμμή αφορά  τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας. Είναι δύο εκφάνσεις που δεν καλύπτονται από το προστατευτικό επίπεδο της ελευθερίας της έκφρασης. Σ΄αυτήν την περίπτωση η ελευθερία της έκφρασης κάμπτεται και υποχωρεί μπροστά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων που δέχονται την χυδαία δημοσιογραφική επίθεση. Μια σημαντική απόφαση που δεν αποδυναμώνει την προστατευτική ομπρέλα της ΕΣΔΑ στον τύπο αλλά αντίθετα τον δυναμώνει με την προτροπή της απόφασης για μεγαλύτερο κύρος της αρθρογραφίας μέσω της ποιοτικής κριτικής που δεν δικαιολογεί τις εθνικιστικές εκφοβιστικές και εκβιαστικές πρακτικές κατά των πολιτών».

 

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr