Ο Παπαγγελόπουλος ετοιμάζει μηνύσεις και η Ράικου μιλάει με ονόματα μετά από 11 μήνες

Είναι σίγουρα το House of Cards της Δικαιοσύνης. Η κόντρα σοβεί εδώ και καιρό αλλά ουσιαστικά πυροδοτείται ως δικαστική αντιδικία μετά την απόφαση της Ελένης Ράικου, 19 μήνες  μετά την παραίτησή της (λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία της) και 11 μήνες μετά την εισαγωγή στο δημόσιο βίο  του όρου «Ρασπούτιν» – μέσω κύκλων της- να […]

NEWSROOM

Είναι σίγουρα το House of Cards της Δικαιοσύνης. Η κόντρα σοβεί εδώ και καιρό αλλά ουσιαστικά πυροδοτείται ως δικαστική αντιδικία μετά την απόφαση της Ελένης Ράικου, 19 μήνες  μετά την παραίτησή της (λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία της) και 11 μήνες μετά την εισαγωγή στο δημόσιο βίο  του όρου «Ρασπούτιν» – μέσω κύκλων της- να αποδώσει τελικά στην προχθεσινή κατάθεση της αυτό το προσωνύμιο στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.   Η απάντηση του πρώην εισαγγελέα ήταν άμεση, και πέραν των διαψεύσεων περιέχει μια φράση που δείχνει τι θα ακολουθήσει: «Όλα όσα ισχυρίζεται η κα Ράικου για «Ρασπούτιν» είναι ψέματα. Έχω όλα τα στοιχεία για να το αποδείξω. Ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα υπόλοιπα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη».

Και να σκεφτεί κανείς πως Παπαγγελόπουλος και Ράικου ήταν δυο πρόσωπα που επί σειρά ετών διατηρούσαν εξαιρετική σχέση.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν τον Μάρτιο του 2017, λίγες μέρες πριν τελειώσει η θητεία της η κα Ράικου παραιτήθηκε από θέση της. Στην επιστολή παραίτησης, κατήγγειλε πολιτικές παρεμβάσεις για την υπόθεση Novartis στην κατεύθυνση μη αποκάλυψης των «ενόχων». Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν πως δε θα γίνει «Ιφιγένεια». Η αλήθεια είναι πως τότε δεν είχε προκύψει ακόμα η πολιτική διάσταση του σκανδάλου(που προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2018) , αλλά μόνον του ιατρικού σκέλους του, με την τότε εισαγγελέα να έχει ανακαλύψει έναν τροφοδότη λογαριασμό για «μίζες».  Τότε – με αφορμή καταγγελία ανακρίτριας πως δεν εστάλησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κομμάτια των δικογραφιών κατά Παπαντωνίου και Λιακουνάκου- παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό. Η ίδια θεώρησε πως στοχοποιείται με αφορμή συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το θέμα από εφημερίδα.

«Ρασπούτιν»

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε μια σιγή που έμοιαζε ως εκεχειρία. Τότε υπήρξαν δημοσιεύματα ότι εμβάστηκε ποσό 1.000 ευρώ σε λογαριασμό του ιατρού συζύγου της από την Novartis, στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας που είχε εκπονήσει. Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, θεώρησε τότε υπεύθυνη για τη διαρροή την διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη καθώς και το πρόσωπο που υπέδειξε (δια των κύκλων της) ως «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης. Παρά τις πιέσεις η κα Ράικου δεν κατονόμασε τότε αυτό το πρόσωπο «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της, αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Σιωπή

Η σοβαρότητα των αναφερομένων ήταν  τεράστια, και τότε επισημάνθηκε  πως η βαρύτητα των καταγγελιών αυτών θα είναι μεγαλύτερη (και θα κριθούν οριστικά τότε)  εφόσον γίνουν επωνύμως και καταγγελθούν επισήμως «ονόματα» και «γεγονότα».

Η τελευταία αποστροφή δε της διαρροής του περιβάλλοντός της ήταν  ενδεικτική : «Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου. Στο χωριό της λένε : «Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».

Επισήμως

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί όμως δεν είναι πολίτες απροστάτευτοι ή χωρίς δυνατότητες, αφού οι ίδιοι είναι φορείς θεσμικής εξουσίας, την οποία οφείλουν να ασκούν για το δημόσιο συμφέρον. Η επισήμανση αυτή συνόδευε και τότε τα ερωτήματα που έμπαιναν εξαιτίας της σιωπής :

  • Ποιες ήταν οι υποθέσεις για τις οποίες έγινε η «παρέμβαση»;
  • Ποια ήταν η αντίδραση της εν ενεργεία εισαγγελικής λειτουργού και ποια η τύχη των δικογραφιών αυτών;
  • Γιατί δεν καταγγέλθηκαν σε προηγούμενο χρόνο στα αρμόδια όργανα , όταν μάλιστα η καταγγέλλουσα είναι πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα και εξουσία.

Κομβική

Τα πράγματα άλλαξε η παραίτηση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, από επόπτης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, με αναφορές σε «πολιτική στόχευση» και Ρασπούτιν. Μπορεί ο κ.Αγγελής να μην μίλησε με ονόματα γα τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν, αλλά τον φωτογράφισε. Και τώρα η κα Ράικου φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τον ονοματίσει. Αξία ιδιαίτερη βέβαια θα έχει η τυχόν αναφορά και σε συγκεκριμένες υποθέσεις που δέχτηκε παρεμβάσεις όπως και η απάντηση Παπαγγελόπουλου, ο οποίος λέει ευθέως πως έχει στοιχεία για όλα. Η θύελλα εν ολίγοις για τη Δικαιοσύνη είναι εδώ…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr