Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στον ειδικό ανακριτή πέντε μέλη της ΑΔΕΚΑΜ για την «τρύπα» των 500.000 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον ειδικό ανακριτή πέντε μέλη της ΑΔΕΚΑΜ για την «τρύπα» των 500.000 ευρώ

Ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Ρόδου βρίσκονται από χθές οι πέντε εμπλεκόμενοι, μέλη του πρώην δ.σ. της ΑΔΕΚΑΜ (Αναπτυξιακή Δωδεκανησιακή Εταιρεία Κατασκευών ΑΕ), ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τη μαύρη τρύπα ύψους περίπου 500.000 ευρώ που φέρεται να έχει διαπιστωθεί στη διαχείριση της εταιρείας.

Πρόκειται για το ποσό που εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που έκανε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τις αρχές Μαρτίου 2011 από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου – εταιρείας με μέτοχο Δήμο

Έτσι για την υπόθεση έχουν κληθεί συνολικά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, ωστόσο ένας εκ των εμπλεκομένων βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου – εταιρείας με μέτοχο Δήμο (263 Α) κατ’ εξακολούθηση για ποσό άνω των 150.000 ευρώ (375 υπεξαίρεση), ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας με τον επιβαρυντικό νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου (Ν. 1608/50) αλλά και απιστία.

Για τις κατηγορίες αυτές είχαν κληθεί και πάλι την Άνοιξη του 2017 από τον τότε Ειδικό Ανακριτή Ρόδου και μετά από προθεσμίες που έλαβαν εμφανίστηκαν στις αρχές Ιουνίου όπου, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή, Βασίλη Καταβενάκη, Δήμο Μουτάφη, Φώτη Κωστόπουλο, Νίκο Γιαννά, υπέβαλαν απολογητικό υπόμνημα, το οποίο περιείχε αίτημα απόλυτης ακυρότητας της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε τον Ιούνιο του 2014 ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής.

Η ένσταση Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κορδίνας αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στην ένσταση που είχαν καταθέσει επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει παράβαση της σχετικής νομοθεσίας καθώς δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το όνομα του πραγματογνώμονα που διενήργησε τη σχετική έκθεση.

Σημειώνεται δε πως βάσει  των στοιχείων που περιλαμβάνει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του συγκεκριμένου ορκωτού ελεγκτή-λογιστή, έγιναν όλες οι διαδικασίες από τους αρμόδιους δικαστικούς και εισαγγελικούς φορείς και βέβαια ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος των κατηγορουμένων.

Με το ίδιο υπόμνημα, οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν την όποια εμπλοκή τους στην υπόθεση, τις αποδιδόμενες σε βάρος τους κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισαν “αβάσιμες” και παντελώς “αναπόδεικτες”.

Οι ίδιοι χαρακτήρισαν “ανακριβή και εξωπραγματική την πραγματογνωμοσύνη” για την οποία επιφυλάχθηκαν να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους και ζητούσαν να γίνει δεκτό το αίτημά τους και να κηρυχθεί άκυρη η έκθεση λογιστικής πραγματογνωμοσύνης του ορκωτού λογιστή. Επίσης ζητούσαν να κηρυχθούν άκυρες “οι επιγενόμενες και άμεσα εξαρτημένες από την άκυρη πράξη δικονομικές ενέργειες”.

Σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο και έκανε δεκτή την ένσταση που είχε υποβάλει ο κ. Κορδίνας και τα λοιπά πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ, ακυρώνοντας όλη την  προδικασία και ουσιαστικά την πραγματογνωμοσύνη που έχει διενεργηθεί για την υπόθεση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι έξι εμπλεκόμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις επί της ουσίας, και χθες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την προσεχή Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου αλλά και την Τρίτη 12 του μήνα, αντίστοιχα.

Ο έλεγχος και η παραπομπή στη δικαιοσύνη Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τον έλεγχο που έκανε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τις αρχές Μαρτίου 2011 από τον – τότε- προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, διαπιστώθηκε έλλειμμα ποσού περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ο ογκοδέστατος φάκελος της δικογραφίας παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα και κίνησε τη νόμιμη διαδικασία.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο ορκωτός λογιστής φέρεται να είχε διαπιστώσει «κενά» στη διαχείριση χρημάτων της ΑΔΕΚΑΜ και συγκεκριμένα ποσού 480.000 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά. Υπενθυμίζεται πως αφορμή για να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης αποτέλεσε το ρεπορτάζ της «Ροδιακής» την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα όσα είχαν ακουστεί δύο μέρες πριν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.

Την εισήγηση (σύμφωνα με την rodiaki.gr) για το θέμα των δύο εταιρειών (ΡΟΔΩΝ Α.Ε. και ΑΔΕΚΑΜ) είχε κάνει ο Πρόεδρος, της – τότε- νέας εταιρείας του Δήμου κ. Γιάννης Περδίκης και τα όσα είχαν ακουστεί άφησαν άναυδους ακόμα και τους πλέον υποψιασμένους.

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της κάθε άλλο παρά νόμιμης διαχείρισής τους, και για τα οποία θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι,  κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στην εισήγησή του ο κ. Περδίκης μιλώντας για τις δύο εταιρείες μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο «για σχεδόν κατάργηση λογιστηρίου, επιταγές που διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών Δ.Σ. που δεν περνούσαν καν από τα βιβλία (σ.σ. αφορούν στην ΑΔΕΚΑΜ), υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που κληροδότησαν κ.α».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr