Στους 30 οι ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι- Για πότε πήραν προθεσμία
Περίπου 30 είναι τα πρόσωπα τα οποία έχουν κληθεί από την τακτική και την στρατιωτική δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις για την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.
Κι αυτό γιατί πέραν των 21 που κλήθηκαν για σήμερα από τους εισαγγελείς ήδη η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει καλέσει επιπλέον 8 αξιωματικούς του λιμενικού και του στρατού προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί και τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί.
Προθεσμίες
Το πρωί πήραν προθεσμίες για τις αρχές Νοεμβρίου για να ενημερωθούν για την δικογραφία χιλιάδων σελίδων, άλλοι αυτοπροσώπως και άλλοι δια των συνηγόρων τους, τα 21 πρόσωπα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων και πλημμελημάτων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η δικογραφία αριθμεί χιλιάδες σελίδες και πιθανόν πολλοί θα ζητήσουν νέες προθεσμίες
“Είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα τη αξιολογήσουμε. Καμιά θέση δεν διατυπώνεται, αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας” δήλωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος εκπροσωπεί τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και είναι μεταξύ των «υπόπτων» που καλείται σε ανωμοτί κατάθεση στις 7 Νοεμβρίου.
Προθεσμία, για τις 8 Νοεμβρίου έλαβε, μέσω του δικηγόρου της (πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου) Θεοδ. Σχινά , η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου ενώ ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς προσήλθε αυτοπροσώπως, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του Θρ. Κονταξή , για την λήψη προθεσμίας.
“Αισθανόμαστε ότι κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν” δήλωσε ο κ. Μπουρνούς βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα.
Νωρίτερα το dikastiko.gr ανέφερε:
Τι θα απαντήσει η Ρένα Δούρου
Αποφασισμένη να απαντήσει σε όλα όσα της αποδίδονται για τους χειρισμούς της τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr η κ. Δούρου θα προσπαθήσει να καταδείξει τον αποφασιστικό ρόλο που είχε το Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεση αλλά και την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σχεδιάζοντας και συντονίζοντας την αντιμετώπισή της αλλά και τη διάσωση των ατόμων και περιουσιών τους.
Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος
Επικαλούμενη η κ. Δούρου σχετική εγκύκλιο της 25ης Μαΐου του 2018, θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει πως ο επιχειρησιακός υπεύθυνος και μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω των εντεταλμένων οργάνων του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Άλλωστε, σε μία τόσο εξειδικευμένη επιχείρηση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πρόσθετος συντονιστής, φαίνεται να υποστηρίζει η κ. Δούρου η οποία επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κέντρα συντονισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει πως εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, και η κοινή λογική υπαγορεύει μία τόσο κρίσιμη επιχείρηση να συντονίζεται από αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί για αυτό, διαθέτοντας την εμπειρία και όλα τα υλικά μέσα, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε έγκυρα και έγκαιρα στοιχεία και πληροφορίες (μετεωρολογικά δεδομένα κ.ά.).
Ο ρόλος των ΟΤΑ και της Περιφέρειας μπορεί να είναι μόνο υποστηρικτικός και βοηθητικός, εφόσον βέβαια έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα του επικεφαλής αξιωματικού της Πυροσβεστικής.
Η κ. Δούρου τονίζει ότι το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος δύναται να υποστηρίζεται και από άλλους φορείς πολιτικής προστασίας, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ12030/Φ109.1/1999. Η συνδρομή των λοιπών επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων στο έργο του ΠΣ, πραγματοποιείται κατόπιν σχετικού αιτήματος του επικεφαλής Αξιωματικού των επιχειρήσεων καταστολής και επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις παρακάτω δράσεις:
- Διάθεση υδροφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργων κ.λπ. από ΟΤΑ και λοιπούς φορείς πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη του έργου της καταστολής από το ΠΣ.
- Λήψη μέτρων τροχαίας κίνησης από την ΕΛ.ΑΣ. για τη διευκόλυνση της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων και των οχημάτων άλλων φορέων (ασθενοφόρων, οχήματα ΟΤΑ κ.λπ.)
- Προληπτική διακοπή ηλεκτροδότησης για την ασφάλεια του προσωπικού καταστολής των δασικών πυρκαγιών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ)
- Διευκόλυνση από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ της από θαλάσσης μεταφοράς πεζοπόρων τμημάτων ή και οχημάτων του ΠΣ καθώς και άλλων φορέων που υποστηρίζουν το έργο του ΠΣ.
- Διάθεση προσωπικού και μέσων από το ΓΕΕΘΑ για την υποστήριξη του έργου της καταστολής από το ΠΣ.
Τα μέσα των φορέων τα οποία διατίθενται για την υποστήριξη του έργου του ΠΣ ως προς τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (υδροφόρες, μηχανήματα κ.λπ.) κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΠΣ, όπως επισημαίνει η κ. Δούρου, εντάσσονται και αυτά επιχειρησιακά υπό τον επικεφαλής Αξιωματικό των επιχειρήσεων καταστολής, ο οποίος έχει και την ευθύνη αξιοποίησής τους σε τοπικό επίπεδο.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ο συντονισμός της διάθεσης των μέσων των ΟΤΑ για την υποστήριξη του έργου του ΠΣ, για τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, αποτελεί αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης κ.λπ.)».
Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι ο ρόλος ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να διαθέτει υδροφόρες και άλλα μηχανήματα για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Περιφερειάρχης Αττικής, προσπαθώντας να δείξει τα σαφή όρια σε μία τέτοια επιχείρηση όπως η κατάσβεση μίας πυρκαγιάς, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Πυροσβεστική επιχειρεί στο μέτωπο, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση …στα μετόπισθεν ως το σώμα εφοδιασμού». Επισημαίνει δε πως η τυχόν παρουσία των αιρετών στο μέτωπο της πυρκαγιάς, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μπορεί να έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, με τον κίνδυνο ακόμη και να δυσχεράνει το έργο των πυροσβεστών..
Αντίθετα, καθοριστικός σύμφωνα με τις εγκυκλίους που αναμένεται να προσκομίσει στους εισαγγελείς η κ. Δούρου, είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και την αποκατάσταση και τη βραχεία ανακούφιση των πληγέντων.
Η μισή διοίκηση των σωμάτων ασφαλείας θα βρεθεί να δίνει εξηγήσεις
Η μισή διοίκηση των σωμάτων ασφαλείας (Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΛΑΣ) θα βρεθεί να δίνει εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελέων που διερευνούν τυχόν αξιόποινες πράξεις για την τραγωδία στο Μάτι. Η ανθρωπογεωγραφία των προσώπων που θα δώσουν εξηγήσεις (αφού όλοι περιγράφονται σε μηνυτήριες αναφορές οι οποίες έχουν υποβληθεί) δείχνει πως η υπόθεση θα σηματοδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις ακόμα και για την ιεραρχική δομή των υπηρεσιών αυτών.
Η κλήτευση του ανώτατου αξιωματικού μπορεί να σηματοδοτεί εξελίξεις στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος
Όπως έγραψε μάλιστα το «Βήμα» μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα υπόπτων είναι και ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός της Πυροσβεστικής γεγονός που πιθανόν σηματοδοτήσει περαιτέρω αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται έξι ακόμη αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αλλά και δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονταν, τις κρίσιμες ώρες , στην περιοχή.
Αξιωματικοί
Στη λίστα φέρεται να συμπεριλαμβάνεται ο προϊστάμενος του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής, υπεύθυνος του «199» της Πυροσβεστικής, αλλά και αξιωματούχος του επιχειρησιακού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας. Όπως και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που κατέχουν κρίσιμα πόστα στις υπηρεσίες της Ανατ. Αττικής, στη Ν. Μάκρη αλλά κι υπεύθυνος των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Αττική.
Επίσης ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε σε αστυνομικές επιχειρήσεις για τη διάσωση πολιτών στην περιοχή καθώς κι άλλος αξιωματικός που συμμετείχε στην διευθέτηση της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Μαραθώνος .
Επίσης φέρεται να έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις αξιωματικοί του Λιμενικού για καθυστερημένη βοήθεια στα θύματα της πυρκαγιάς και για όσα συνέβαιναν με την κίνηση πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ποιοι άλλοι κλήθηκαν
Στις δικαστικές αρχές έχουν κληθεί επίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρενα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς , οι πρώην αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Κ. Τσουβάλας και Σ. Τερζούδης καθώς κι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης. Στη λίστα βρίσκονται κι ορισμένοι ακόμη εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr