Κι άλλοι διάλογοι – σοκ στο πόρισμα για Μάτι: Δεν ήξεραν ότι καίγεται ο Νέος Βουτζάς!
Στην εισαγγελική διάταξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που οδήγησε στο θάνατο 100 ανθρώπους, καταγράφονται συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών, ενώ επισημαίνεται πως «η δυσλειτουργία αποτέλεσε και τον βασικό λόγο -μεταξύ πολλών άλλων- που συντελέστηκε ο εγκλωβισμός των κατοίκων στην περιοχή με τις συνακόλουθες συνέπειες». «Διαπιστώθηκε πλήρης έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κοινής αντίληψης και ενημέρωσης, μεταξύ των […]
Στην εισαγγελική διάταξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που οδήγησε στο θάνατο 100 ανθρώπους, καταγράφονται συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών, ενώ επισημαίνεται πως «η δυσλειτουργία αποτέλεσε και τον βασικό λόγο -μεταξύ πολλών άλλων- που συντελέστηκε ο εγκλωβισμός των κατοίκων στην περιοχή με τις συνακόλουθες συνέπειες».
«Διαπιστώθηκε πλήρης έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κοινής αντίληψης και ενημέρωσης, μεταξύ των Αξιωματικών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) για την πυρκαγιά και για την εικόνα αυτής». Με αυτά τα λόγια οι εισαγγελείς Νικ. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος, περιγράφουν στη διάταξή τους για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, τον ανύπαρκτο συντονισμό που συνέβαλε στην καταστροφή.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί καταγράφουν μάλιστα, συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών, υποστηρίζοντας πως «η δυσλειτουργία αποτέλεσε και τον βασικό λόγο -μεταξύ πολλών άλλων- που συντελέστηκε ο εγκλωβισμός των κατοίκων στην περιοχή με τις συνακόλουθες συνέπειες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως όσες πληροφορίες, γεγονότα και ενέργειες σε διάφορα χρονικά σημεία, γνωστοποιούνταν με διάφορους τρόπους στα υπηρεσιακά όργανα του ίδιου κέντρου, δεν γνωστοποιούνταν στους λοιπούς, δηλαδή δεν υπήρχε ενιαία εικόνα και πληροφόρηση μεταξύ των τριών τηλεφωνητών, των εκφωνητών, του αξιωματικού επιχειρήσεων και των δύο αξιωματικών υπηρεσίας καθώς και της διοίκησης του ΕΣΚΕ/199 ΣΕΚΥΠΣ.
Η φωτιά της Νέας Μάκρης;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνομιλία μεταξύ διοικητή Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και αξιωματικών του 199-ΣΕΚΥΠΣ: «Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;», για να λάβει την απάντηση: «Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης;».
Παράλληλα, στη διάταξη, καταγράφεται ως ενδεικτικό παράδειγμα και συνομιλία μεταξύ του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ στο ΚΕΠΠ και του αξιωματικού υπηρεσίας του 199/ΣΕΚΥΠΣ:
Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ: «Εεε με ρωτάν απ’ το ΓΕΕΘΑ ο επιτελάρχης εεεε, για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, αν αυτή η φωτιά πλησιάζει στο Ζούμπερι, εκείνες τις περιοχές στα όριά του γιατί υπάρχουν κατασκηνώσεις παιδικές… Το ξέρω έχουν δώσει -εννοείται εκκένωση- της αεροπορίας αλλά θέλει να μάθει αν πλησιάζεις Ζούμπερι».
Αξιωματικός Υπηρεσίας: «Ωραία εντάξει θα το κοιτάξω να δούμε που έχει φτάσει, εντάξει; Και θα σας πούμε ΟΚ».
Αναφορικά με την έλλειψη συντονισμού κέντρων ελέγχων, υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) είχε επιπτώσεις και στην επικοινωνία, συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Συντονιστικών Επιχειρησιακών Κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, η αδυναμία συνεργασίας προκύπτει, κατά τη διάταξη, και από τη δυσκολία ως προς τον αποκλεισμό των δρόμων πρόσβασης στο Νταού Πεντέλης, αφού Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ «δεν γνώριζαν σε ποιο σημείο να αποκλειστούν οι δρόμοι (προσβάσεις) προς Νταού Πεντέλης», καθώς επίσης, «δεν είχε ενημέρωση η Άμεση Δράση πού είναι η πυρκαγιά».
Επισημαίνεται η έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης ανάμεσα σε Πυροσβεστική -ΚΕΠΠ- Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα. Σημειώνεται, ότι χρειάστηκαν 45 λεπτά από τη στιγμή που η πυρκαγιά έφτασε στο εξωτερικό πάρκινγκ του ξενοδοχείου Ραμαντα στο Μάτι, μέχρι τη στιγμή που ζητήθηκε βοήθεια από τις αρχές για τη διάσωσή τους, καθώς και τη μεταφορά των εγκαυματιών στο νοσοκομείο.
Δεν ήξεραν πως υπήρχε φωτιά στον Ν. Βουτζά
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι καταγράφονται πολλές περιπτώσεις και σε διάφορους χρόνους, κατά τις οποίες, όταν καλούσαν πολίτες για να ειδοποιήσουν για την πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, δηλαδή ότι έβλεπαν φωτιά ή καπνό στην περιοχή ή για να ενημερωθούν για τον καπνό που έβλεπαν ακόμη και από άλλες περιοχές της Αττικής οι τηλεφωνητές του «199» βρίσκονταν σε πλήρη άγνοια και σύγχυση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, «θεωρούσαν ότι ο εξερχόμενος καπνός από την ευρύτερη περιοχή στο Νταού, προερχόταν από την πυρκαγιά της Κινέτας, ήτοι, ότι λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφερόταν ο καπνός χωρίς να υπάρχει φωτιά και ανάλογα ενημέρωναν τους πολίτες».
Μάλιστα, σε άλλες περιπτώσεις , «ενώ οι πολίτες ζητούσαν να μάθουν αν υπήρχε φωτιά και έτσι να λάβουν κάποια μέτρα προφύλαξης, οι χειριστές τους απαντούσαν ότι μόνο αν έβλεπαν φωτιά θα έπρεπε να ανησυχούν». Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς:
«Διαπιστώθηκε ότι το ΕΣΚΕ/199 –ΣΕΚΥΠΣ ήταν σε πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στους διάφορους οικισμούς. Συγκεκριμένα, ενώ η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί σε δύο νέα μέτωπα (Καλλιτεχνούπολη και Ν. Βουτζά), από το αρχικό σημείο εκδήλωσης (Νταού Πεντέλης), όπου είχε μπει σε σπίτια, το γραφείο Τύπου ΑΠΣ στις 17:20:25 δεν είχε καμία εικόνα για την εξέλιξή της, ενώ όταν το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν στον Νέο Βουτζά και κατέστρεφε δομές και απειλούσε κατοίκους, ενημέρωνε πολίτη που κάλεσε το “199” στις 18:24 μμ ότι δεν έχει πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr