Μάνδρα: Στο κάδρο ποινικών ευθυνών η Ρένα Δούρου και άλλοι 10 – Τι απαντά η περιφερειάρχης
Στο κάδρο της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη για την διάπραξη αδικημάτων .
Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, το οποίο παραδόθηκε στην Εισαγγελία 8 μήνες μετά τις πλημμύρες τον περασμένο Ιούλιο, δεν απέδιδε ευθύνες στην Περιφέρεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καλεί ως ύποπτη και την περιφερειάρχη μαζί με τουλάχιστον άλλα 10 άτομα.
Στη Μάνδρα χάθηκαν 23 ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πέραν της κας Δούρου στους υπόπτους περιλαμβάνεται η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται πως στην Μάνδρα χάθηκαν 23 ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες.
Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι:
- Πρόκλησης Πλημμύρας από αμέλεια
- Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή
- Σωματικές βλάβες
- Παραβίαση κανόνων οικοδομικής
- Πλημμέλημα που χωρεί προφυλάκιση
Τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται μεν σε βαθμό πλημμελήματος όμως αν ασκηθούν οι διώξεις η υπόθεση θα πάει σε τακτικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητας αλλά και της συρροής των αδικημάτων. Αυτο γίνεται γιατί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή είναι το μόνο πλημμέλημα στο οποίο χωρεί ακόμα και προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους που απολογούνται για την τέλεσή του.
Βέβαια η κλήτευση προσώπων ως υπόπτων δεν σημαίνει δικονομικά πως αυτομάτως θα είναι και κατηγορούμενοι σε επόμενο στάδιο αφού οι εξηγήσεις που θα δώσουν μπορεί να πείσει τις αρχές και να μην προχωρήσουν στις διώξεις εναντίον τους.
Οι κλήσεις στάλθηκαν απο την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου (η οποία εποπτεύει την έρευνα) και οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν τις εξηγήσεις τους για όσα διερευνώνται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Η δικογραφία ολοκληρώθηκε από την Υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτ. Αττικής στις αρχές Σεπτεμβρίου και στάλθηκε στην εισαγγελέα λίγο πριν τις 15 Σεπτέμβρη. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, με πράξεις ή παραλείψεις τους να μην προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.
Ρένα Δούρου: “Θα συμβάλω στο έργο της Δικαιοσύνης”
«Είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε δήλωση της, με αφορμή την κλήση της από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, θυμίζοντας πως πρώτη, τότε, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.
Συγκεκριμένα η δήλωση της κ. Δούρου έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».
Πόρισμα Παπασπύρου: Καμία ευθύνη στην Περιφέρεια
Το πόρισμα πάντως της Γενικής Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, το οποίο υποβλήθηκε στην εισαγγελία 8 μήνες μετά την έναρξη του πειθαρχικού έλεγχου δεν απέδιδε καμία ευθύνη στην περιφέρεια για όσα έγιναν στην Μάνδρα. Σε αντίθεση δηλαδή με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Εισαγγελία και δρομολόγησαν τις κλήσεις ως υπόπτων. Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο είχε βγει στην δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2018 η επιθεωρήτρια απάλλασσε μεν την Περιφέρεια, πλην εισηγείτο την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών από υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Πολεοδομίας Ελευσίνας, από αιρετούς του Δήμου Μάνδρας και από ιδιώτες μηχανικούς.
Οι 82 σελίδες
Στο 82 σελίδων πόρισμα, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως καταγράφεται από το 2014 και μετά, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όσο και την υπάρχουσα ωριμότητα των σχετικών μελετών, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.
Στο Δασαρχείο Αιγάλεω οι ευθύνες καταλογίζονται σε υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία χρόνια να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα τής περιοχής, ώστε να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιπλημμυρικά έργα. Καταλογίζονται, επίσης, ευθύνες, και για παραλείψεις που οδήγησαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτισμάτων (ακόμα και βιομηχανικού κτιρίου) εντός του ρέματος «Σούρες», κατά παράβαση των όρων και των περιορισμών δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας.
Στην Πολεοδομία Ελευσίνας επιρρίπτονται ευθύνες , διότι δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων μετά από προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του Οκτωβρίου του 2015, ενώ προχώρησε στη σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας των περισσοτέρων αυθαιρέτων κατασκευών εκατέρωθεν των ρεμάτων, κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τις φονικές πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου 2017. Επιπλέον, το πόρισμα διαπιστώνει ότι η εν λόγω πολεοδομία εξέδωσε νόμιμες άδειες για κατασκευή κτισμάτων ακόμα και μέσα στο ρέμα.
Τα 39 αυθαίρετα
Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα ρέματα της περιοχής υπερβαίνουν τα 39 και πρόκειται για αποθήκες, κατοικίες, πρατήρια καυσίμων, αμαξοστάσια, γήπεδα και κέντρο διασκέδασης.
Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας επιρρίπτονται ευθύνες για την ανέγερση αμαξοστάσιου και δημοτικού γηπέδου μέσα στην κοίτη του ρέματος, ενώ σε ιδιώτες μηχανικούς οι ευθύνες καταλογίζονται για το γεγονός ότι ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.
Όπως ανέφερε το ecopress.gr από τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι:
- α) Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες.
- β) Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων, είτε λόγω της μοναδικότητας του φαινομένου της 15ης Νοεμβρίου 2017.
- γ) Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
- δ) Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.
- ε) Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
- στ) Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων.
Διαβάστε εδώ ολόκληση την Ekthesi gia Mandra
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr