Στη φυλακή ο Ριχάρδος- Ολόκληρη η απολογία του στην ανακρίτρια- 8 απο τους 40 προφυλακίστηκαν

Το δρόμο προς τις φυλακές πήρε με απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, Ριχάρδος που κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής απολογήθηκε για δύο ώρες και όπως δήλωσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας «παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και […]

NEWSROOM
Στη φυλακή ο Ριχάρδος- Ολόκληρη η απολογία του στην ανακρίτρια- 8 απο τους 40 προφυλακίστηκαν

Το δρόμο προς τις φυλακές πήρε με απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, Ριχάρδος που κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής απολογήθηκε για δύο ώρες και όπως δήλωσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας «παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν την υποδομή της υποθέσεως αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» . Πρόσθεσε δε πως πεποίθηση του είναι ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του Πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης.

8 απο τους 40 στις φυλακές

Πάντως συνολικά στις φυλακές απο τους 40 κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί έχουν οδηγηθεί οι 8 . Ηδη μετά την προφυλάκιση του ενεχυροδανειστή , προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε και η φερόμενη υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσου, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

«Υπαρχηγός με 1200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο» σχολίασαν οι συνήγοροι της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε: 

Τον Τούρκο «συναρχηγό» – κατά την αστυνομία- υποδεικνύει ως μοναδικό παράνομο διακινητή χρυσού ο 51 ετών ενεχυροδανειστής Ριχάρδος στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα το οποίο παρουσιάζει αυτούσιο το dikastiko.gr.

Σε μια πολυσέλιδη προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική αποτίμηση της ζωής του ο Ριχάρδος περιγράφει πως από την «καταστροφή» στην εμπορία φτηνών κοσμημάτων το 2011 βρέθηκε να γίνει ο «βασιλιάς» του χρυσού στη χώρα με 65 καταστήματα στην Ελλάδα και 2 στο εξωτερικό, δικό του χυτήριο στη Στουρνάρη και σχεδόν 30 εκατομμύρια κύκλο εργασιών σε μια διετία. Και όλα αυτά νόμιμα, όπως ξεκάθαρα αναφέρει εξαρχής, ρίχνοντας τον λίθο του ποινικού αναθέματος στον Τούρκο «συναρχηγό» για τον οποίο επιφυλάσσει μόνον υπαινιγμούς και κατηγορίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια αποστροφή του λόγου του λέει , πως ουσιαστικά είναι θύμα του ανταγωνισμού και προτίθεται ακόμα και ως πολιτικώς ενάγων να παρασταθεί απέναντί τους:

«… κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».

Ο Ριχάρδος ισχυρίζεται:

  • Πως δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ή άλλων επιβαρύνσεων για εξαγωγή χρυσού εκτός ΕΕ.
  • Ότι θεωρητικά (γιατί δεν υφίσταται αδίκημα) θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχόν αδίκημα στην χώρα παράδοσης του χρυσού , την Τουρκία αλλά όχι στην Ελλάδα.
  • Ότι είναι νόμιμη η κατοχή χρυσού περί 13,6 κιλών στο κεντρικό του κατάστημα
  • Ότι η λαθρεμπορία θα μπορούσε να γίνει μόνο για να καλυφθεί η αγορά χρυσού από παράνομες οδούς, όμως , όπως λέει, ο ίδιος αγόραζε μόνον νομίμως από τα κάταστηματά του
  • Ότι είναι κωμικός ο ισχυρισμός πως χρειαζόταν να κάνει λαθρεμπόριο όταν τα νόμιμα κέρδη του είναι πολλαπλάσια από το ποσό που θεωρεί η αστυνομία ότι κέρδισε παράνομα («είχα κύκλο εργασιών 14,7 εκατομμύρια το 2017», αναφέρει)
  • Ότι δεν υπάρχει καμία διακίνηση μαύρου χρήματος μεταξύ αυτού και του γνωστού παρουσιαστή, συνομιλίες του με τον οποίο καταγράφηκαν στη δικογραφία απλώς επειδή ο τηλεοπτικός σταθμός δεν του πλήρωνε οφειλόμενα , υπήρξε επιπλέον σύμβαση μεταξύ τους.
  •  Ότι το σκάφος του αγοράστηκε 220.000 ευρώ και η ανακαίνιση κόστισε 40.000 ευρώ.

Ολόκληρη η απολογία του Ριχάρδου στην ανακρίτρια

Με τη φράση «είμαι αθώος» ξεκινά την απολογία του ο επιχειρηματίας Ριχάρδος, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπορία χρυσού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεν υπάρχει λαθρεμπορία

Καταγγέλλει πως να αστυνομία για να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του απευθύνθηκε σε άσχετο με το αντικείμενο εκτελωνιστή «γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το σαθρό οικοδόμημα που στήθηκε. Εν προκειμένω, αυθαίρετα εντελώς αναφέρεται από την αστυνομική αρχή, με βάση συνομιλίες,  ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ ως δήθεν κέρδος που αποκόμισε η φερόμενη εγκληματική οργάνωση από την παράνομη εξαγωγή χρυσού και ένα οφειλόμενο δήθεν επ’ αυτού του ποσού Φ.Π.Α. 24%, ήτοι περίπου 720.000 ευρώ. 0 μάρτυρας όλως αναληθώς κατέθεσε ότι σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού κατά την εξαγωγή το κράτος χάνει ΦΠΑ 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, που επιβάλλεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/εθνικό δασμολόγιο. Βέβαια από την κατάθεσή του προκύπτει ότι δεν του διευκρίνισαν οι αστυνομικοί ότι ενδιαφέρονταν για εξαγωγές προς τρίτη – μη κοινοτική χώρα και όχι για ενδοκοινοτική εξαγωγή.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με το modus operandi που περιγράφει η αστυνομική αρχή, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εμπλέκονται σε παράνομη εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, δηλ. σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η πράξη αυτή δεν μπορεί να συνιστά λαθρεμπορία κατά το ελληνικό δίκαιο, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει αξιώσεις ΦΠΑ επί του εξαγόμενου χρυσού, το δε άρθρο 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία ορίζει ότι η πράξη προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που όμως εν προκειμένω δεν υπάρχουν»

Συνολικά 30 εκατομμύρια

Επισημαίνει ακόμα ότι «οι εξαγωγές χρυσού και ασημιού εκ μέρους μου μέσω του αεροδρομίου ανήλθαν σε αξία 13,1 εκ ευρώ για το 2017 και 17,4 εκ ευρώ για το έτος 2018 (μέχρι 13.9.2018), δηλαδή συνολικά 30 εκ ευρώ και για τα δύο έτη μέχρι σήμερα. Παράλληλα, εκτιμούν αυθαίρετα ότι η αξία του παρανόμως (μέσω λεωφορείων) εξαχθέντος χρυσού ανήλθε μόλις στα 3 εκ ευρώ. Όταν λοιπόν η αξία του χρυσού και του ασημιού που εξήγαγα νόμιμα, είναι δεκαπλάσια της αξίας του χρυσού που εξήχθη παρανόμως (από άλλα πρόσωπα και χωρίς δική μου γνώση και συμμετοχή), καθίσταται προφανές ότι όχι μόνο ότι η δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα απόλυτα νόμιμη και διαφανής, αλλά και ότι δεν είχα πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθώ να προβώ σε παράνομη εξαγωγή χρυσού».

Η προχειρότητα της αστυνομίας

«Συνέπεια της σκόπιμης προχειρότητας των αστυνομικών είναι η όλως εσφαλμένη αναφορά ότι δήθεν κατά την αστυνομική επιχείρηση προέκυψαν απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, επειδή μεταξύ άλλων στο ενεχυροδανειστήριό μου επί της οδού Πατησίων 32 κατασχέθηκαν 13,6 κιλά χρυσού σε μορφή σκραπ.

Εντούτοις, η κατοχή χρυσού δεν αποτελεί λαθρεμπορία, διότι δεν υπάγεται σε κάποια νομοτυπική μορφή του αδικήματος ούτε συνιστά απώλεια φόρων για το ελληνικό κράτος ούτε μπορεί κανείς να κατασκευάσει ποινικό αδίκημα με βάση την υπόθεση ότι στο μέλλον μπορεί αυτά να εξάγονταν στην Τουρκία, ειδικά μάλιστα όταν στην παρούσα υπόθεση αποδεικνύεται ότι η επιχείρησή μου εξήγαγε χρυσό στην Τουρκία νόμιμα μέσω του τελωνείου του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και μάλιστα οι κατασχεθείσες στην επιχείρησή μου πλάκες χρυσού, όπως προκύπτει από την οικεία έκθεση κατάσχεσης, ήταν συσκευασμένες σε ειδικά πλαστικά κουτιά με ειδικές σφραγίδες ασφαλείας για εξαγωγή και ανέγραφαν τις παραλήπτριες εταιρείες στην Τουρκία, άρα δεν είχαν ούτε μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες εξαγωγές!»

Μπορεί να είναι αδίκημα στην Τουρκία όχι όμως στην Ελλάδα

Ο ενεχυροδανειστής υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτελεί αδίκημα για την Τουρκική Δικαιοσύνη η παράδοση εκεί χρυσού που αποστερεί δασμούς από το Τουρκικό Δημόσιο, όχι όμως για την Ελλάδα:

«Θεωρητικά θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα τέλεσης τελωνειακής παράβασης ή λαθρεμπορίας κατά τις διατάξεις του τουρκικού ποινικού δικαίου, εφόσον η εισαγωγή του χρυσού στην Τουρκία έγινε κατά τρόπο που προκαλεί στέρηση δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων για το τουρκικό δημόσιο. Πλην όμως τα Ελληνικά Ποινικά Δικαστήρια δεν μπορούν να δικάσουν λαθρεμπορία κατά τις διατάξεις του τουρκικού δικαίου, διότι ελλείπει ο όρος του διπλού αξιοποίνου του άρθρου 6 ΠΚ, αφού η μεν λαθρεμπορία του ελληνικού δικαίου προστατεύει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε., ενώ η λαθρεμπορία του τουρκικού δικαίου προστατεύει την περιουσία του τουρκικού δημοσίου (αλλοδαπό έννομο αγαθό).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει  να σημειωθεί ότι κατά την τουρκική νομοθεσία δεν επιβάλλεται φόρος κατά την εισαγωγή χρυσού σκραπ και για το λόγο αυτό η Τουρκία είναι ελκυστικός προορισμός εξαγωγής χρυσού (σε αντίθεση με την Ελλάδα)».

Μόνο για να καλυφθεί η προέλευση

Όπως εξηγεί μάλιστα «ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον σε παράνομη εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, απ’ όσο τουλάχιστον μπορώ να εικάσω, είναι η έλλειψη νόμιμων παραστατικών ως προς την απόκτηση του χρυσού στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει μόνο φορολογική παράβαση. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν αφορά το πρόσωπό μου με κανέναν τρόπο και τελικά αποκλείει την τέλεση των διερευνώμενων αδικημάτων εκ μέρους μου, διότι εγώ λόγω της γνωστής επιχειρηματικής μου δραστηριότητας αγοράζω χρυσό μέσω των καταστημάτων μου, τα οποία λειτουργούν με τις νόμιμες άδειες και με δηλωμένο και ασφαλισμένο προσωπικό, τηρώντας τα βιβλία και στοιχεία που απαιτεί η σχετική νομοθεσία, άρα έχω παραστατικά απόκτησης χρυσού, οπότε προβαίνω αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμες εξαγωγές μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και δεν έχω κανένα λόγο και καμία ανάγκη να καταφύγω σε παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Κωμικός ισχυρισμός

«Εξάλλου, τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα. Αντιθέτως,  κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».

«Δεν είμαι συναρχηγός»

«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών. Σημειωτέον ότι οι μεταφορείς των κοσμημάτων από τα υποκαταστήματά μου προς το κεντρικό κατάστημα, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρία …. έχουν επανειλημμένως υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους ως προς την προέλευση των κοσμημάτων και την καταγραφή αυτών στα βιβλία των επιχειρήσεών μου με αρνητικό πάντοτε αποτέλεσμα».

Στρέφει τα βέλη του στον Τούρκο

Ο ενεχυροδανειστής στρέφει τα βέλη του ξεκάθαρα στον Τούρκο «συναρχηγό» κατά την αστυνομία λέγοντας πως «ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον Τούρκο από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια.

Αναφορικά με τις συναλλαγές του Τούρκου  με τους Κινέζους δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία.

Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση με αυτές και είμαι βέβαιος ότι ο εξαχθείς χρυσός και ο κατασχεθείς στο λεωφορείο χρυσός δεν προέρχονται από τα καταστήματά μου, διότι ο χρυσός που συγκεντρώνεται από τα καταστήματά μου σε μορφή κοσμημάτων, διακινείται για τήξη στο χυτήριό μου επί της οδού Στουρνάρη 29, το οποίο έχει τη νόμιμη άδεια, ακολούθως στο φασματογράφο, εν συνεχεία στην επιχείρησή μου, όπου συσκευάζεται, και εν τέλει στο αεροδρόμιο προς εξαγωγή, συνοδευόμενος πάντοτε σε όλες αυτές τις φάσεις με τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια – δελτία αποστολής, διασαφήσεις).

Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση, καθώς επίσης αναγράφουν και το όνομα της παραλήπτριας εταιρείας.

Μέχρι και τη σύλληψή μου δεν γνώριζα την ύπαρξη του χώρου στην οδό Αριστείδου 6, όπου κάποια πρόσωπα φέρονται να συγκέντρωναν χρυσά αντικείμενα, ούτε είχα ποτέ μεταβεί σε αυτό το χώρο ούτε είχα οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία με αυτόν.

Εν αγνοία μου

Επομένως, δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον Τούρκο  (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου.

Περαιτέρω, ουδέποτε κατείχα «μαύρο» χρήμα και ουδέποτε διέθεσα «μαύρο» χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων. Η δε αναφερόμενη ζημία 2,4 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι πραγματική αλλά λογιστική, διότι στη λήξη της χρήσης 2017 κατείχα απούλητο χρυσό αξίας 9,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος φορολογικά καταχωρείται στο παθητικό ως εμπορεύματα λήξης και όχι στο ενεργητικό».

Τα 65 καταστήματα

«Σήμερα διατηρώ 65  τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κλπ), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη, αρ. 29, το οποίο ιδρύθηκε το 2016. Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη.

Η ανάπτυξη της επιχείρησής μου οφείλεται όχι μόνο στην έντονη διαφημιστική προβολή της σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια και στο internet, αλλά και στο γεγονός ότι χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό μου δίνω τις καλύτερες τιμές στην αγορά, προσφέροντας παράλληλα στον πελάτη απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, αλλά και πίστωση χρόνου στα συμβόλαια εξώνησης, οπότε με τον τρόπο αυτό παρέχω την δυνατότητα στους πελάτες μου να ανακτήσουν τα προσωπικά τους τιμαλφή».

“Αυτός με προσέγγισε”

Αναφορικά με τον Τούρκο λέει πως «αυτός με προσέγγισε το έτος 2015 και μου πρότεινε να συνεργαστώ με εταιρείες συμφερόντων του ιδίου και του αδελφού του στην Τουρκία στο αντικείμενο της εξαγωγής χρυσού προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι η πρόσληψη του ως εργαζομένου στην επιχείρησή μου οφείλεται σε παράκλησή του, προκειμένου να βοηθηθεί στην ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας του, δοθέντος άλλωστε ότι πράγματι απασχολείτο καθημερινά στα γραφεία της επιχείρησής μου.

Με τον καιρό και επειδή οι συναλλαγές μας εξελίσσονταν ομαλά, αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη και με βοηθούσε κάποιες φορές σε εξωτερικές εργασίες που προηγούνται της αποστολής του χρυσού και του ασημιού στο αεροδρόμιο για εξαγωγή».

“Δεν είναι δικό μου”

«Επαναλαμβάνω ότι τα πρόσωπα που φέρονται ότι πήγαιναν τις πλάκες χρυσού στο λεωφορείο,  δεν ενεργούσαν για λογαριασμό μου, ούτε μετέφεραν μέσω ΚΤΕΛ δικό μου χρυσό. Ο χρυσός που γινόταν σκραπ στο δικό μου χυτήριο, επέστρεφε στο κεντρικό μου κατάστημα και από κει έφευγε για το αεροδρόμιο για εξαγωγή στην Τουρκία».

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι οι κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο κεντρικό μου κατάστημα βάρος 13,695 κιλών προήλθαν από τήξη κοσμημάτων της επιχείρησής μου στο χυτήριό μου, όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα πέντε δελτία αποστολής άρα κακώς και παρανόμως κατασχέθηκαν ως προϊόν μιας ανύπαρκτης λαθρεμπορίας».

Οι συνομιλίες με το παρουσιαστή        

«Περαιτέρω, επειδή στο διαβιβαστικό αναφέρεται όλως αναληθώς ότι δήθεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις περί δήθεν καταβολής «μαύρου» χρήματος από εμέ προς γνωστό τηλεπαρουσιαστή:

Για την τηλεοπτική περίοδο 2017-2018 υπέγραψα την από σύμβαση παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών με τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ, ως ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ΕPSILON TV (και ήδη OPEN BEYOND). Η διαφήμιση της επιχείρησής μου θα γινόταν σε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού . Δεν είχα δηλαδή άμεση συμβατική σχέση με τον παρουσιαστή αλλά το κανάλι όφειλε να του αποδώσει το μέρος των χρημάτων που αναλογούσε στη διαφημιστική προβολή μου μέσω των εκπομπών του.

Επειδή όμως το κανάλι δεν κατέβαλε τα οφειλόμενα ο τελευταίος ζήτησε προφορικά και δια εξωδίκου να συμβληθεί απευθείας μαζί μου για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, το οποίο και αποδέχθηκα, με αποτέλεσμα να υπογραφεί το από 26/7/2018 ιδιωτικό συμφωνητικό χορηγίας και διαφημιστικής προβολής της επιχείρησής μου με την εταιρεία του.  Όλα τα ανωτέρω συμφωνητικά έχουν αναρτηθεί νομότυπα στο taxisnet και όλες οι πληρωμές, στις οποίες προβαίνω προς τους αντισυμβαλλομένους μου, γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με νόμιμα τιμολόγια, άρα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα «μαύρου» χρήματος.

Τέλος, αναφορικά με την κατηγορία ότι δήθεν νομιμοποίησα έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα μέσω της ανακαίνισης του σκάφους μου , πρέπει να τονισθεί ότι τα έξοδα αυτά ανήλθαν μόλις στο ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ περίπου, το δε σκάφος αγοράσθηκε έναντι ποσού 220.000 ευρώ, δηλαδή το συνολικό κόστος ήταν 260 χιλιάδες ευρώ που δικαιολογούνται επαρκώς από τα ετήσια εισοδήματά μου εκ της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr