Το «ίχνος» του χρήματος από Κίνα στην Ελλάδα, κρίνει την τύχη του αντιπροέδρου της Jumbo

Η προέλευση του χρήματος, πάνω από 50 εκατομμύρια όπως εκτιμάται, που διακινήθηκε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω POS ελληνικών τραπεζών από τον αντιπρόεδρο της Jumbo, θα κρίνει το μέλλον του ιδίου αλλά και της έρευνας που ξεκίνησε με εντολή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η βασιμότητα όσων ακούγονται για την εμπλοκή του Έλληνα αντιπροέδρου […]

NEWSROOM
Το «ίχνος» του χρήματος από Κίνα στην Ελλάδα, κρίνει την τύχη του αντιπροέδρου της Jumbo

Η προέλευση του χρήματος, πάνω από 50 εκατομμύρια όπως εκτιμάται, που διακινήθηκε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω POS ελληνικών τραπεζών από τον αντιπρόεδρο της Jumbo, θα κρίνει το μέλλον του ιδίου αλλά και της έρευνας που ξεκίνησε με εντολή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η βασιμότητα όσων ακούγονται για την εμπλοκή του Έλληνα αντιπροέδρου της εταιρίας Jumpo στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές , θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την την προέλευση του χρήματος, δηλαδή αν αυτό είναι παράνομο ή νόμιμο χρήμα. Εν ολίγοις αν με την μεταφορά του στην Ελλαδα ουσιαστικά ξεπλύθηκε στην αγορά πολυτελών ακινήτων.

Την παραγγελία για έρευνα έδωσε χθές η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου προς τον οικονομικό εισαγγελέα με εντολή  να διερευνηθούν οι  πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

50 εκατομμύρια

Σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι διακινήθηκαν από την Κίνα στην Αθήνα μέσω POS, για την αγορά ακινήτων τα οποία πουλούσε στους η εταιρεία real estate που είχε συστήσει ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος της Jumbo. Η διακίνηση αυτού του ποσού κινητοποίησε τις Κινεζικές Αρχές (σ.σ. η Κίνα βρίσκεται υπό καθεστώς capital controls), οι οποίες εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πιθανότητα να έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα πρώτα ευρήματα από την πλευρά των κινεζικών αρχών έχουν αποσταλεί ήδη στις ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες φέρεται ότι συνεργαζόταν ο κ. Παπαευαγγέλου, και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο κ. Παπαευαγγέλου, για να πραγματοποιεί αυτές τις συναλλαγές, είχε προμηθευτεί 10 POS ελληνικών τραπεζών.

Παράνομο στην Κίνα

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr